26.02.2017
LJ
12° / -4°
Oči To so lahko prvi simptomi sladkorne bolezni Chia semena Tako koristna so. Zakaj jih torej premalokrat uživamo? Konoplja
Lahko konopljina smola res pomaga pri stresu in kroničnih težavah?
Krvni strdek Tako preprečite nevarne krvne strdke

Pozabite na korenje, jesti morate špinačo!

Če želiš imeti zdrave oči, jej dovolj korenja, pravi ljudska modrost. A znanstveniki trdijo, da bi morali, da ohranimo oči čim dlje zdrave, pa tudi preprečimo slepoto, jesti zeleno listnato zelenjavo. Na jedilnik umestite špinačo, ohrovt, solato, blitvo ...

Špinača
Da bi preprečili očesne bolezni, tudi slepoto, v svoje obroke redno vključujte špinačo in ostalo zeleno listnato zelenjavo. (Foto: Thinkstock)

Zelena listnata zelenjava je bogata z nitrati, ki za kar 30 odstotkov zmanjšajo tveganje, da bi se morali spopasti z očesno boleznijo, ki je glavni vzrok slepote, ki se pojavi po šestdesetem letu starosti. Redno uživanje zelenjave, ki vsebuje dovolj nitratov, namreč preprečuje nastanek glavkoma, bolezni očesnega živca.

Seveda je tudi korenje zelo zdravo, a za oči je še bolj zdrava zelena listnata zelenjava. Povezavo med uživanjem nitratom in zelo nevarno boleznijo oči – glavkomom so raziskovali na harvardski medicinski fakulteti v sodelovanju z bolnišnico Brigham & Women’s Hospital. Nitrati zelo pozitivno vplivajo na krvni obtok in prav zaradi tega so se ameriški znanstveniki odločili, da preverijo, kako lahko to pomaga očem. Analizirali so prehrano in oči skoraj 64 tisoč žensk in 41 tisoč moških, in sicer med leti 1984 in 2012. Ko se je študija začela, so bili vsi starejši od 40 let in niso imeli glavkoma. Pregled oči so imeli vsaki dve leti. Ves čas so morali spremljati svoj vnos nitratov. V času trajanja študije je 1.483 udeležencev razvilo glavkom in znanstveniki so še bolj podrobno analizirali njihove jedilnike. Ugotovili so, da so imeli tisti, ki so redno uživali zeleno listnato zelenjavo, v primerjavi s tistimi, ki je niso, za kar 30 odstotkov manjše tveganje, da zbolijo.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 2
 
nevica 23.01.2016 09:59:52
Večje količine nitratov in seveda še bolj sumljivih nitritov so strupene. V zelenjavi jih je več celo zaradi vsebnosti pesticidov. Če jih preveč zaužijemo v mladosti, so eden od razlogov za nastanek sladkorne bolezni. Dokazano povzročajo raka mehurja in debelega črevesja, povečano možnost okužb dihal in vranice, privedejo do srčnih okvar in okvar živčevja. ( Še posebno so nevarni dojenčkom do tretjega meseca (pomodrelost dojenčkov) zato pretiravanje nikoli ni zdravo, uravnotežena prehrana je čisto ok. In korenje je še vedno zdravo v normalnih količinah, seveda kuhano s pomočjo maščobe, nitrati in nitriti so topni v vodi. Špinača je za majhne otroke nevarna zaradi oksalne kisline in mora biti pripravljena z mlekom in porabljena sveže pripravljena. Zaradi nitritov, je še posebno nezdrava prehrana iz poltrajnih mesnih izdelkov, sveža salama, hrenovke, safalade... Vedno je tako, da je neka stvar za nekaj koristna, za drugo pa škodljiva, zato je zmernost in uravnoteženost v prehrani tako pomembna.
luckyss.. 23.01.2016 09:29:35
Pozabite na nutriciste in znanstvenike - uporabljajte zdravo kmečko pamet in domačo zelenjavo, pa vam ne bo treba vsaka tri leta popolnoma obrniti način prehranjevanja..
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Čili

Uporabljate začimbe?

Uporabne povezave

  • NUJNO POTREBUJEM POMOČ

    Larry Edwards: Zdravo, Sem Mr.Larry Edwards, zasebna posojila...
  • NuvaRing

    Avit Investment: Lep pozdrav vam po Adia. Smo investicijska d...
  • Prva menstruacija

    Pikica134: Stara sem 13 let. Menstruacijo sem dobila pri 1...