22.04.2018
LJ
26° / 11°
Šparglji Znanilci pomladi, ki prečistijo naše telo Plank Kako dolgo je dobro držati 'plank'? UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Gorka Berden Bo sploh lahko plesala v nedeljski oddaji Zvezde plešejo?

Poznate resnično razliko med belim in rjavim sladkorjem?

Da je bel sladkor krivec za številne bolezni, kot so sladkorna bolezen in srčno-žilne bolezni, je že dolgo znano. A nič dobrega za svoje telo ne boste storili niti, če boste bel sladkor le nadomestili z rjavim sladkorjem ali priljubljenimi sladili, kot je agavin sirup.

Rjavi sladkor
Ste vedeli, da rjavi sladkor ni nič kaj bolj zdrav od belega? (Foto: Thinkstock)

V smislu kalorijskega vnosa ne bomo veliko prihranili, če bomo namesto belega sladkorja izbrali rjavega ali sladilo, kot je agavin sirup ali med. Vsa ta sladila so kalorično enako bogata, je v hrvaški oddaji 'Sve u šest' pojasnil nutricionist Nenad Bratković. ''Rjavi sladkor je nekoliko slajši zaradi prisotnosti melase, zato ga je tako ali tako treba uživati nekoliko manj. A v eni čajni žlički rjavega sladkorja ne boste dobili nič več vitaminov in mineralov kot v žlički belega sladkorja,'' je dejal. Poudarja tudi, da je klasična napaka tistih, ki želijo shujšati, da zvečer pojedo žlico medu. Čeprav je med poznan po svojih antioksidativnih učinkovinah, ima enako kalorično vrednost kot beli sladkor. Prav zato se zvečer izogibajte medu. Privoščite si ga raje zjutraj, ko boste čez dan nato pokurili pridobljene kalorije.

Vse bolj priljubljena so tudi druga naravna sladila, kot je javorov ali agavin sirup. Kljub temu pa to še ne pomeni, da so boljša izbira. Še posebej za sladkorne bolnike, ki se jim ta sladila pogosto priporoča kot bolj zdravo izbiro. Kot je pojasnila biotehnologinja Sanja Katalenić Iljkić, imajo naravna sladila res nižji glikemični indeks, a vseeno vsebujejo veliko količino fruktoze. Ta pa je v daljšem časovnem obdobju lahko nevarna, če je uživamo veliko in ravno tako vodi do debelosti in sladkorne bolezni tipa 2. S sladkorjem v nobeni obliki tako ne gre pretiravati. Raje svoje brbončice privadite na nekoliko manj sladka živila in s sladkanjem živil ne pretiravajte. To je še vedno najbolj varno priporočilo.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 1
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave