14.11.2018
LJ
15° / 8°
Kap 10 znakov kapi, ki jih morate poznati Avokado 7 preprostih in zdravih zajtrkov z malo kalorijami Par To bo pomagalo po prepiru s partnerjem Belinda Danes je neprepoznavna ...

Preverite, kdaj ga ne smete stisniti!

Verjetno smo si že vsi kdaj stisnili mozoljček in to operacijo uspešno preživeli. A dermatologi opozarjajo, da bi s tem samo na videz nedolžnim dejanjem lahko svoje zdravje tudi ogrozili.

Akne
Najbolj nevarno je mozoljčke stiskati v območju med obema kotičkoma ustnic in konicu nosu. (Foto: Profimedia)

Ne le da lahko stiskanje mozoljčkov pusti brazgotine. To je le estetski problem. Prava težava nastane, če pride do okužbe. To se lahko zgodi, ker ob stiskanju dejansko poškodujete kožo, s tem pa dobesedno odprete vrata bakterijam, ki se nahajajo v okolici, recimo na vaših rokah. Kadar ne gre za nevarne bakterije, se rana enostavno zaceli. Če nimate te sreče, so posledice lahko bolj neprijetne. Če se stiskanju ne morete upreti, naredite to torej vsaj bolj higienično. S čistimi rokami in robčkom. Rano na koncu razkužite.

Poznate trikotnik smrti na svojem obrazu?

Na vašem obrazu je nekaj, kar zdravniki imenujejo trikotnik smrti. Malo se šalijo – do neke mere pa ima to območje vašega obraza takšno ime, ker lahko dejansko v določenih nesrečnih okoliščinah vodi v smrt. To je območje, ki nastane, če potegnete črto od obeh kotičkov ustnic do konice nosu. In to je območje, kjer se mozoljčkov ne bi smeli dotakniti. Razlog za to je, da krvne žilice v tem delu vodijo do možganov in da je to del, ki je povezan s sinusi. Če se tu pojavi okužba, lahko nastane situacija, ki je izredno nevarna. Njene posledice so lahko celo paraliza, izguba vida, tudi smrt, v najboljšem primeru samo glavobol. Sicer se to ne zgodi pogosto, je pa vseeno dober razlog, da se naslednjič svojih mozoljčkov tu ne dotaknete.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave