21.05.2018
LJ
23° / 12°
Trebuh Je to ključ do bolj vitke postave? Seks Še en razlog za več spolnosti Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Harry in Meghan To sta si zaželela za svoj poročni dan

Poglejte, kako natančno sladkor vpliva na žensko telo

Vsi dobro vemo, da nam lahko zaradi sladkorja hitreje zgnijejo zobje in da se zaradi sladkorja hitreje zredimo. A obstaja še veliko drugih negativnih učinkov na telo, ki so manj znani. Preverite, kako natanko sladkor vpliva na žensko telo.

Žensko telo
Preverite, kako natanko sladkor vpliva na žensko telo. (Foto: Thinkstock)

Možgani

Sladkor ima vrsto negativnih učinkov na naše možgane. Prekomerno uživanje sladkorja lahko poslabša depresijo in tesnobo, saj povzroči močan dvig krvnega sladkorja, ki mu sledi močen padec. Na ta način vpliva na naše nevrotransmitorje, ki pomagajo uravnavati naše razpoloženje. Prekomerno uživanje sladkorja je povezano tudi z demenco. Vodi namreč do visokih koncentracije glukoze v krvi, kar je glavni dejavnik sladkorne bolezni. Sladkorna bolezen pa lahko sčasoma privede do izgube spomina in demence.

Gube
Prekomerna količina sladkorja v krvi se prilepi na kolagen v koži in ga na ta način oslabi. Kolagen se v koži nato težje obnavlja, kar vodi do prezgodnjega pojava gubic. (Foto: Thinkstock)

Zobje

Nekatere škodljive bakterije v ustih se hranijo s sladkorjem, medtem ko ga jeste. Tako proizvajajo več kisline in povečajo raven kislosti v ustni votlini. S tem poškodujejo zobno sklenino. Ko se ta zunanja varovalna plast zob skrha, se v zobu pojavijo majhne luknjige imenovane karies. Takrat so zobje bolj občutljivi, pojavi se bolečina in lahko pride celo do izgube zoba.

Koža

Ženske, ki imajo nižjo raven kolagena v koži, se morajo izogibati sladkorju, saj lahko ta stanje še dodatno poslabša. Prekomerna količina sladkorja v krvi se prilepi na kolagen v koži in ga na ta način oslabi. Kolagen se v koži nato težje obnavlja, kar vodi do prezgodnjega pojava gubic. Povečana raven sladkorja v krvi dvigne tudi nivo inzulina v krvi, s tem pa se poviša še nivo androgenih hormonov (moških hormonov) v telesu. Ti so znani po tem, da stimulurajo izločanje loja (sebuma) iz žlez lojnic, zaradi česar se lahko pojavi mastna ali mozoljasta koža.

Debelost

Sladkor vsebuje veliko kalorij in nič hranilnih snovi. Prav zato lahko prekomerno uživanje sladkorja vodi do hitrega povečanja kalorij v telesu, ki prispevajo k pridobivanju odvečnih kilogramov. Prekomerna telesna teža povečuje tveganje za bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen in ima še številne druge negativne učinke na številne dele našega telesa.

Trebuh
Sladkor vsebuje veliko kalorij in nič hranilnih snovi. Prav zato lahko prekomerno uživanje sladkorja vodi do hitrega povečanja kalorij v telesu, ki prispevajo k pridobivanju odvečnih kilogramov. (Foto: Thinkstock)

Krvne žile

Prisotnost visokega nivoja glukoze v telesu lahko povzroči krčenje krvnih žil. To pa ima vrsto škodljivih učinkov. Vzpostavi se dodaten pritisk na srce in organe, zaradi česar jim primanjkuje krvi in hranilnih snovi, ki jih prejmejo iz nje. Stanje lahko privede do visokega krvnega pritiska, še posebej pri ženskah v obdobju po menopavzi. Vse to se običajno zgodi že, ko se pojavi debelost ali sladkorna bolezen, ki lahko poviša tudi nivo glukoze v krvi.

Piškoti
Vsi dobro vemo, da nam lahko zaradi sladkorja hitreje zgnijejo zobje in da se zaradi sladkorja hitreje zredimo. A obstaja še veliko drugih negativnih učinkov na telo, ki so manj znani. (Foto: iStockphoto)

Srce

Velike količine sladkorja lahko v telesu zmanjšajo raven lipoproteinov visoke gostote, ki prenašajo maščobo v krvni obtok in povečajo nivo trigliceridov v krvi, katerih glavna sestavina je telesna maščoba. Sladkor lahko prispeva k debelosti, ki sčasoma poveča tveganje za visok holesterol in bolezni srca in ožilja. 

Jetra

Ko se jetra ne morejo več spopadati s preveliko količno fruktoze (sladkorja), ki jo morajo predelati, pričnejo to spreminjati v maščobne celice. Nekatere izmed teh maščobnih celic pošlje po telesu v obliki holesterola in trigliceridov, kar vodi do pridobivanja telesne teže, maščoba pa se nabira tudi v jetrih. V najslabšem primeru naložene maščobe v jetrih povzročijo ne-alkoholno zamaščenost jeter ali debelost.

Prebava

Raziskave so pokazale, da se sladkor v tankem črevesju včasih ne prebavi popolnoma, zato doseže debelo črevo in tam fermentira. Kar pomeni, da se pojavijo težave, kot je napenjanje, napihnjenost, krči in bolečine v trebuhu. Poslabšajo se tudi simptomi razdražljivega črevesja, zato ljudje s tem stanjem pogosto opazijo, da se simptomi poslabšajo že samo ob uživanju sladkega sadja.

Ženski spolni organi
Visok nivo krvnega sladkorja lahko prispeva k ponavljujočim se glivičnim vnetjem nožnice. (Foto: iStockphoto)

Genitalije

Visok nivo krvnega sladkorja lahko prispeva k ponavljujočim se glivičnim vnetjem nožnice. Še posebej pri sladkornih bolnicah, saj se glivice hranijo s sladkorjem. Če uživate preveč sladkorja, prav tako povečate tveganje za sladkorno bolezen tipa 2. Ko se raven sladkorja v krvi dvigne, nastane neravnovesje, zaradi česar smo bolj dovzeti za okužbe.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 4
 
brini 30.03.2016 21:05:00
nič ni narobe če ga oseba pokuri problem je ker današnje službe se delajo sede ;)
pepikrlinca 30.03.2016 15:59:35
zadnji čas bi bil, da se obdavči vse kar je sladkega ( po zgornjem članku sodeč)
laznivec 30.03.2016 19:02:23
Saj to je tudi končni prikriti cilj teh "strokovnih" člankov....
ADRR 31.03.2016 07:19:52
Če bi obdavčili nezdravo prehrano in dali olajšave za zdravo, potem bi to bil korak v pravo smer. Obdavčitev sladkorja je tako kot obdavčitev cigaret in alkohola.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave