13.12.2018
LJ
/ -5°
Endokrini sistem To moramo vsi vedeti o hormonih Mafini Praznična sestavina, ki je povsem zdrava Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Resnica o presnovi! Jo lahko pospešimo?

Dobra presnova je ključna za številne procese v telesu. Ta nam pomaga tudi pri uravnavanju telesne teže in nas prav zato lahko varuje pred najrazličnejšimi boleznimi sodobnega časa, kot so sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni in rak. Zato je dobro, da veste, kako poskrbeti za hitro prebavo.

Rdeča paprika
Rdeča paprika lahko začasno pospeši presnovo, a ta učinek ni dovolj močan, da bi izgubili odvečno težo. (Foto: Profimedia)

1. Kaj sploh pomeni presnova ali metabolizem?

Presnova ali metabolizem se nanaša na sistem, ki ga telo uporablja za razgrajevanje snovi v organizmu, ki jih nato pretvori v energijo. Pojem vključuje dihanje, prebavo, gradnjo mišične mase, zaloge maščobe, cirkulacijo krvi – kar koli je del sistema telesa, ki zaužito hrano spreminja v energijo, ki jo potrebujemo za aktivno življenje. Metabolizem vključuje dva pomembna procesa: ''anabolizem'', kjer se nanaša na gradnjo celičnih struktur in shranjevanje energije, in ''katabolizem'', ki vključuje razbijanje molekul, ki se spreminjajo v energijo.

Prebava
Presnova ali metabolizem se nanaša na sistem, ki ga telo uporablja za razgrajevanje snovi v organizmu, ki jih nato pretvori v energijo. (Foto: iStockphoto)

2. Kaj je presnovna stopnja?

Izraza presnova in presnovna stopnja pogosto zamenjamo in ju napačno uporabljamo kot sopomenki. A presnovna stopnja ni sistem za razgrajevanje snovi v organizmu, vendar pa kaže na hitrosti presnove oziroma stopnjo, v kateri telo pokuri kalorije. Gre za stopnjo porabljenih kalorij, ki jih telo pokuri v času počitka.

3. Kaj vpliva na našo presnovo?

Na našo presnovo in stopnjo presnove vpliva več različnih faktorjev. Pomembno vlogo pri tem igrajo geni, ki so včasih razlog za to, da nekateri ljudje ostanejo suhi ne glede na to, kaj pojedo, medtem ko drugi ob napačni prehrani zelo hitro pridobijo odvečne kilograme. Poleg tega je pomemben tudi življenjski stil, kjer na presnovo vpliva veliko faktorjev, od prehrane, nezdravih razvad, pa vse do količine telesne aktivnosti. Ne glede s kakšno presnovo ste se rodili, pa se ta s staranjem upočasni.

4. Kateri organ je najpomembnejši za uravnavanje presnove?

Ščitnica je tisti notranji organ, ki uravnava presnovo, saj proizvaja hormone, ki vplivajo na naslednje presnovne procese: kako hitro ali počasi se kurijo kalorije, uravnava izgradnjo beljakovin in shranjevanje energije v obliki maščobe ter kako se vaše telo odziva na druge hormone. Tako ni nenavadno, da lahko motnje ščitnice povzročijo presnovne težave. Premalo delujoča ščitnica (hipotiroidizem) proizvaja premalo ščitničnih hormonov, kar vodi do upočasnjene presnove in običajno do pridobivanja odvečnih kilogramov, prekomerno delujoča ščitnica (hipertiroidizem) pa pospeši metabolizem in privede do izgube telesne teže.

Ščitnica
Ščitnica je ključni notranji organ, ki vpliva na presnovo. (Foto: iStockphoto)

5. Mišičasto telo z manj maščob bolje presnavlja

Na vašo presnovo ali metabolizem močno vpliva sestava vašega telesa. Ljudje z več mišične mase in manj maščob imajo običajno hitrejši metabolizem, medtem ko imajo ljudje z večjim odstotkom maščobe počasnejšega.

6. Prehrana, ki pospeši presnovo

Študije kažejo, da telo porabi več energije, da prebavi prehrano bogato z beljakovinami. Prav zato se vaš metabolizem pospeši, ko telo prebavlja visoko beljakovinsko hrano.

7. Moški imajo boljšo presnovo kot ženske

Moški imajo običajno boljšo presnovo kot ženske, saj imajo ženske višji nivo maščobnega tkiva.

Dvigujte uteži
Vadba za moč pospeši presnovno stopnjo in pomaga pri izgubi odvečne tečesne teže. (Foto: iStockphoto)

8. Vadba za moč lahko pospeši presnovo

Vadba za povečanje mišične mase vam pomaga pri izgubi odvečne telesne teže in pri spreminjanju presnovne stopnje. A strokovnjaki se ne morejo zediniti, kako postopek poteka.

Nekateri trdijo, da s povečanjem mišične mase in zmanjševanjem odstotka maščob, vadba za moč poveča stopnjo presnove in pomaga telesu pokuriti več maščob tudi v mirovanju. Po mnenju strokovnjakov iz ameriške medicine športa pa to ni ključni razlog za spremembo telesne teže. Kot pravijo, telesno težo z vadbo za moč izgubimo med vadbo, ko pokurimo kalorije in ko telo porablja energijo za ustvarjanje mišične mase.

9. Če zaužijemo premalo hrane, se presnova upočasni

Drastične diete lahko upočasnijo presnovo in zmanjšajo presnovno stopnjo. Tako ni nenavadno, da se te običajno obrnejo proti nam in na koncu ne prinesejo želenega rezultata. Študije so pokazale, da ljudje, ki zaužijejo manj kot 1200 kalorij ali 5024.16 kj energije na dan, na koncu pridobijo počasnejši metabolizem, ki, ironično, privede do tega, da je težje pokuriti energijo in izgubiti odvečno telesno težo. Celo preveč razmika med obroki lahko upočasni vašo presnovo. Prav zato strokovnjaki predlagajo, da uživate več manjših obrokov na dan, med njimi pa si privoščite zdrave prigrizke na vsake 2 do 3 ure.

10. Kofein pospeši prebavo

Kofein je stimulans, ki že po svoji definiciji spodbuja presnovno stopnjo. Prav zato ga pogosto dodajajo izdelkom za izgubo odvečne telesne teže. Študije kažejo, da lahko skodelica kave na dan pospeši presnovo za 3 do 4 odstotke v kratkem obdobju.

Hujšanje
Drastične diete lahko upočasnijo presnovo in zmanjšajo presnovno stopnjo. Tako ni nenavadno, da se te običajno obrnejo proti nam in na koncu ne prinesejo želenega rezultata. (Foto: iStockphoto)

11. Začinjena hrana pospeši prebavo

Tudi nekaj začinjene hrane lahko pripomore k izboljšanju presnovne stopnje. Še posebej je pri tem uspešna rdeča paprika, ki vsebuje visok nivo kapsaicina, ki spodbuja presnovo k procesu imenovanem termogeneza, kjer telo proizvaja toploto in s tem kuri kalorije. Vendar ta učinek ni dovolj močan, da bi vam pomagal izgubiti odvečno telesno težo. V tem primeru bo potrebno uravnati svojo prehrano in pričeti z redno vadbo.

12. Lokalna klima lahko vpliva na prebavo

Vaše telo nenehno pazi, da ohranja optimalno naravno temperaturo telesa. Če je hladno vreme, se presnova pospeši, da bi grela telo, podobno deluje tudi v vročini, ko se pospeši, da bi ohlajala telo. Tako strokovnjaki ocenjujejo, da imajo ljudje, ki živijo v tropskih področjih stopnjo metabolizma za 5 do 20 odstotkov višjo kot ljudje, ki živijo v regijah z bolj prijetnimi temperaturami.

13. Telo večine kalorij ne pokuri med vadbo

Za ohranjanje vitalnih življenjskih funkcij porabite več energije kot med telesnim naporom. V resnici od 65 do 75 odstotkov kalorij na dan pokurite prav za ohranjanje teh funkcij. Fizična aktivnost pa prinese še ostalih 30 odstotkov, kar je kljub vsemu velik odstotek, zaradi česar je to eden najboljših načinov za pospeševanje presnove in izgubo odvečnih kilogramov.
 

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 2
slovenc79 26.10.2013 13:35:31
mene pa zanima kako naj upočasnih presnovo? žrem pa žrem, pa čez 66kg ne morem priti :(
taya100 03.11.2013 10:28:39
blagor tebi.....uživaj v hrani.....
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave