23.07.2018
LJ
26° / 16°
Marihuana Lahko konoplja izboljša imunski sistem in zdravi raka? Joga Joga za dobro jutro Zob Zobozdravnik razkril živila, ki uničujejo naše zobe Kevin Ko se zdravnik odloči za spremembo ...

Na kolo za seksi telo

Sonce, poletne temperature in dolgi dnevi kar vabijo v naravo. Zakaj se ne bi tokrat odpravili kar s kolesom? Kolesarjenje je namreč izjemno zdravo – za oblikovanje telesa, rekreacijo in sprostitev!

kolo
Oblikujte svojo zadnjico s kolesarjenjem! (Foto: iStockphoto)

V lepem vremenu na cestah kar mrgoli kolesarjev. To pa pravzaprav ni nič nenavadnega, saj je kolesarjenje dobro za več stvari. Z njim lahko pridobite kondicijo, izgubite kilograme, oblikujete mišice in se sprostite. Najpomembnejši pa je vpliv kolesarjenja na zdravje. Z rednim kolesarjenjem lahko namreč bistveno zmanjšate tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, znižate visok krvni pritisk, povečate vzdržljivost organizma, izboljšate prebavo in zmanjšate stres. Kolesarjenje je tako eden najučinkovitejših športov. Potrebujete še kakšen razlog več?

kolesarjenje
Kolesarjenje je odličen šport za oblikovanje telesa in sprostitev! (Foto: iStockphoto)

1. Izgorevanje maščob

S kolesarjenjem se lahko na enostaven način znebite kalorij in tako končno odvečnih kilogramov. Ženska, ki tehta 60 kilogramov, pri vožnji s kolesom od 20 do 25 kilometrov na uro v 60 minutah izgubi približno 480 kalorij. Če vozi le malo hitreje, od 25 do 30 kilometrov na uro, lahko izgubi tudi do 600 kalorij oziroma do 950 pri vožnji preko 35 kilometrov na uro.

2. Rekreacija 'mimogrede'

Pri kolesarjenju je najboljše to, da telovadite, ne da bi se tega sploh zavedali. Kolo namreč lahko zamenjate za avtomobil ali avtobus in v službo kar prikolesarite, še posebej če ste od službe oddaljeni 10 kilometrov ali manj. Če živite na tej razdalji in se v službo s kolesom odpeljete le dvakrat tedensko, boste tako porabili tudi do 3000 kalorij več – kar lahko prevedemo v pol kilograma na mesec. Če živite v kraju, ki je bolj oddaljen od vaše službe, nič zato. Še vedno si lahko privoščite popoldanski izlet!

3. Oblikovanje mišic

Kolesarji so znani po tem, da imajo lepo oblikovane noge. Nič nenavadnega, saj pri kolesarjenju najbolj delujejo velike mišične skupine – spodnje mišice nog, sprednje in zadnje stegenske mišice ter zadnjične mišice. Poleg tega so aktivne tudi mišice, ki pomagajo kolesarju ohranjati ravno držo – trebušne mišice in mišice v spodnjem delu hrbta ter mišice na rokah.

4. Daje vam energijo

Ste pogosto utrujeni in brez energije? Raziskave so pokazale, da kolesarjenje povečuje raven energije za 20 odstotkov in za 65 odstotkov zmanjšuje utrujenost. Kolesarjenje namreč povzroča izločanje nevrotransmiterja dopamina v možganih, ki nam daje občutek energije in to že pri počasni vožnji s kolesom.

Kolo
Kolesarite lahko v službo, iz službe ali v prostem času. (Foto: Reuters)

5. Ščiti vaše sklepe

Med kolesarjenjem je naše telo v sedečem položaju, zato so naša kolena, gležnji in hrbtenica veliko manj obremenjeni kakor med tekom. Pomembno je le, da imate pravilno naravnan sedež (ko je pedal v spodnjem položaju, mora biti koleno rahlo pokrčeno, pod kotom 25 stopinj).

kolesarjenje
Kolesarjenje - rekreacija za vso družino. Pri tem seveda ne pozabite na čelado in varnost! (Foto: iStockphoto)

6. Ščiti vaše srce

Bolezni srca so eden najpogostejših vzrokov smrti na svetu, največje tveganje pa predstavljata povišan krvni pritisk in povišan holesterol. Ena od raziskav je pokazala, da kolesarjenje na dolgi rok bistveno zmanjšuje krvni pritisk in holesterol, poleg tega pa pomaga krepiti kondicijo. Najboljši učinek boste dosegli, če boste kolesarili trikrat tedensko po pol ure.

Kolesariti začnite počasi, na krajše razdalje, ki jih boste nato podaljševali, pri tem pa seveda ne pozabite tudi na ustrezno čelado, ki vam lahko v ključnih trenutkih reši življenje!

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 2
 
mlinarka. 23.06.2010 22:17:48
jst obožujem kolooo!!!
 
martina.f 23.06.2010 10:16:30
=)
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Joga

Ste že kdaj vadili jogo?

Uporabne povezave