15.11.2018
LJ
12° / 8°
Kap 10 znakov kapi, ki jih morate poznati Avokado 7 preprostih in zdravih zajtrkov z malo kalorijami Par To bo pomagalo po prepiru s partnerjem Belinda Danes je neprepoznavna ...

Španci odkrili, katera dieta je najboljša za izgubo kilogramov

Štetje kalorij je izguba časa, je pokazala nova španska raziskava. Namesto tega raje uživajte sredozemsko prehrano, ki se je izkazala za najbolj učinkovit način za preprečevanje debelosti.

Hujšanje
V španski študiji so največ kilogramov izgubili tisti, ki so se držali mediteranske prehrane s poudarkom na olivnem olju. (Foto: Thinkstock)

Prehrana bogata z zdravimi maščobami, kot so tiste iz olivnega olja, se je v študiji strokovnjakov iz Barcelone, pokazala za najbolj učinkovito. Skupina sodelujeočih, ki so uživali sredozemsko prehrano je v primerjavi s tistimi, ki so preštevali kalorije, izgubila več kilogramov. Raziskava je še ena v vrsti tistih, ki rušijo mit o tem, da je najbolj učinkovita zaščita pred debelostjo in srčno-žilnimi boleznimi dieta brez maščob.

Olivno olje
Mediteranska hrana je bogata s sadjem, zelenjavo, stročnicami, polnozrnatimi žitaricami, ribami in olivnim oljem. (Foto: Thinkstock)

Španska študija, ki je bila objavljena v medicinski publikaciji Lancet Diabetes & Endocrinology, je pet let spremljala okoli 7500 moških in žensk in njihove prehranjevalne navade. Sodelujoči so vsi trpeli za sladkorno boleznijo tipa 2 in imeli večje tveganje za srčno žilne bolezni. Razdelili so jih v tri skupine, kjer je ena skupina uživala mediteransko prehrano bogato z olivnim oljem, druga skupina mediteransko prehrano s poudarkom na oreščkih, tretja skupina pa je sledila občajni dieti, ki svetuje, da se izogibamo vsem maščobam.

Pet let kasneje so vsi udeleženci izgubili nekaj odvečnih kilogramov, a največ so izgubili ljudje, ki so se držali mediteranske prehrane bogate z olivnim oljem. V povprečju so izgubili 0,88 kilograma, medtem ko je druga skupina v povprečju izgubila 0,60 kilograma. Najmanj uspešna pa je bila dieta, ki je izključevala maščobe, kjer so bili udeleženci v povprečju lažji za 0,40 kilograma.


Strokovnjaki iz Univerze v Barceloni so tako zaključili, da je omejevanje porabe maščob najmanj učinkovit način izgube odvečnih kilogramov. ''Več kot 40 let so nutricisti zagovarjali prehrano z nizko vsebnostjo maščob, a ti nasveti niso zmanjšali stopnje debelosti. Naša študija kaže, da je sredozemska prehrana, ki ne omejuje količine zaužitih kalorij in je bogata z rastlinskimi olji, kot so olivno olje in oreščki, bolj učinkovita kot dieta z nizko vsebnostjo maščob,'' je dejal vodja raziskave dr. Ramon Estruch. ''Sredozemska prehrana je dobro poznana po svojih zdravilnih učinkih in vključuje zdrave maščobe, ki so v rastlinskih oljih, oreščkih, ribah. Kljub temu pa naše ugotovitve nikakor ne pomenijo, da je prehrana bogata z visoko vsebnostjo nezdravih maščob, ki so v maslu, predelanem mesu, sladkih pijačah, sladicah in hitri prehrani, dobre za nas.''

Mediteranska hrana je bogata s sadjem, zelenjavo, stročnicami, polnozrnatimi žitaricami, ribami in olivnim oljem. Vključuje malo rdečega ali predelanega mesa, hkrati pa uporabo zdravih začimb, kot je rožmarin.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 7
kurcvasgleda01 10.06.2016 08:13:04
dieta se imenuje ...manj žri
 
jamesblake 10.06.2016 05:40:20
plačano je bilo s strani združenja pridelovalcev oljčnega olja Španija. podatek se dobi enostavno, če se pogleda pod Acknowladgement. to je že stara stvar. nič resnice v njej le manipulacija s statistiko. kam je šlo novinarstvo, ko znanstvenemu članku, ki niti slučajno ne dela zaključkov, kot je ta v prispevku daje take popolnoma napačne naslove. danes je novinarstvo družbeno najbolj etično nizkoten poklic. pa ne zato, ker bi ga kdo silil v to. novinarji so postali poceni,..kaj naj sedaj nato spišem?. banalizacija, manipulacija, senzacionalizem, populizem,..ja, to vendarle ni vrednota? dajte se malo potruditi za svoj poklic.
 
nevica 10.06.2016 05:08:42
Prvo kot je, maščobe že zelo dolgo ne veljajo za škodljive, če to ni ravno samo margarina. Drugo, 0,88 kg izgbiš, če dvakrat ne večerjaš, sicer v glavnem vodo, ampak v tej raziskavi vzorčki gotovo niso pridobili 5 kg mišične mase in izgubili 6 kg maščobe, da bi shujšali cca 1 kg. In to v petih letih. To ni nobena raziskava. Beden članek.
 
Menes 09.06.2016 21:33:21
No, če v prtih lrtih izgubiš 0.88 kg, to res ni ravno posebna izguba kilogramov.
 
Smolapataaka 09.06.2016 20:30:34
Na svetu je več diet, študij in priporočil kako shujšati, kot vseh debelih ljudi skupaj.
slovenc79 09.06.2016 17:59:31
gibanje nikjer niti omenjeno. tipične hiralne diete, s katerimi niti grama maščobe ne izgubiš. idealno za lenobe, ki gledajo izključno kile, na zdravje pa ne.
 
Tomaz1980 09.06.2016 16:34:25
po mojem je še vedno francoska... Kako se ji reče... MNŽRI!!!
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave