24.06.2017
LJ
33° / 20°
Telo 20 znakov, da je vaše telo zakisano, in kako si pomagati Nožnica Tudi v vročih dneh ostanite sveži tam spodaj Zobobol 5 presenetljivih stvari, ki škodijo vašemu srcu Išias Huda bolečina v križu in išias. Kako si pomagati?

To 4-krat poveča tveganje za prehlad!

Poleg gibanja in zdrave hrane je tudi spanec eden od stebrov zdravega in dolgega življenja, potrjujejo vedno nove študije strokovnjakov. Nova je pokazala, da je 4-krat večja možnost, da se prehladite, če spite manj kot 6 ur na noč.

Ščitnica
Vas je začelo praskati po grlu? Pojejte več vitamina C in se tudi dobro naspite. (Foto: Thinkstock)

Če spite manj kot 6 ur na noč, imate 4-krat večjo možnost, da zbolite, kot če spite 7 ur ali več, je pokazala študija univerze v San Franciscu. Spanje torej še zdaleč ne izboljša le vašega razpoloženja, ampak krepi vaše zdravje.

Spanec je bil kar strašljivo pravilen indikator tega, kdo bo zbolel.

Študijo so izvedli z eksperimentom, v katerem je sodelovalo 164 odraslih oseb. Ti so bili sedem dni v hotelu, da so znanstveniki lahko spremljali, kako spijo. Nato so jih okužili z virusom prehlada. Kdo je zbolel? Štirikrat pogosteje tisti, ki so spali manj kot 6 ur na noč. Preizkusili so tudi druge dejavnike – socialno ozadje, kajenje, prekomerno uživanje alkohola, temperamentnost ljudi. Toda k temu, kdo je zbolel, je najbolj vplivalo pomanjkanje spanja. To je le še en dokaz več, kako pomembno je spanje za zdravje.

"Spanje je pomembnejše od vseh ostalih dejavnikov," pove Aric Prather, vodja študije. "Veliko manj je pomembno, kako stari so ljudje, koliko stresa je v njihovem življenju, kateri rasi pripadajo, kako izobraženi so, koliko zaslužijo. Ni bilo pomembno, ali so kadilci. Spanec je bil kar strašljivo pravilen indikator tega, kdo bo zbolel." Poudaril je še, da študija ni potekala umetno – da denimo ljudem ne bi dovolili spati, potem pa bi preučevali, kaj to povzroči telesu. Ljudje so normalno nadaljevali s svojim življenjem, spali so kot običajno. Znanstveniki pa so spremljali, kdo se bo prej prehladil.

Spanje
Zdrava hrana, gibanje in spanec - to so trije strebri dolgega in zdravega življenja, poudarjajo strokovnjaki. (Foto: Thinkstock)

Živimo v kulturi, v kateri se ponašamo s tem, da si kratimo spanec

Najbolj žalostno je, da se v naši kulturi sramujemo tega, da dovolj spimo; ponašamo se, če si kratimo spanec in smo namesto tega strašno zaposleni. To moramo spremeniti in spet postati ponosni na to, da dobro skrbimo zase.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 2
kajenje je zdravo 27.03.2016 11:25:33
Pomemben delež pri podaljšnju spanja ima Proplus. Odkar so na sporedu razna vina in bigabraderji, zaspim že ob osmih.
Mio Mondo 27.03.2016 20:13:12
Bravo!
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Si tudi vi prizadevate, da bi pred poletjem izgubili kakšen odvečen kilogram?

Uporabne povezave