21.05.2018
LJ
23° / 12°
Trebuh Je to ključ do bolj vitke postave? Seks Še en razlog za več spolnosti Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Harry in Meghan To sta si zaželela za svoj poročni dan

To bi morali narediti, da preprečite raka

Eden vodilnih onkologov na svetu dr. William Nelson pravi, da bi vsaka oseba pri dvajsetih pa tudi pozneje naredila ogromno zase, če bi upoštevala pet njegovih nasvetov. Z njimi je mogoče preprečiti raka.

Rak dojke
Potrudite se živeti bolj zdravo, pravi zdravnik. Zdrav način življenja zmanjša tveganje za pojav raka za 10 do 15 odstotkov. (Foto: iStockphoto)

Še posebno če začnete te nasvete upoštevati že pri dvajsetih, boste storili ogromno, da preprečite pojav raka, prave kuge našega stoletja. Tako pravi dr. William Nelson, eden vodilnih svetovnih onkologov, direktor Centra za rak na univerzi Johnsa Hopkinsa v ZDA. Pa si te nasvete poglejmo.

Rak
Osebe, ki kadijo, imajo za 25 odstotkov večje tveganje, da bodo zbolele za neko vrsto raka, kot osebe, ki ne kadijo. (Foto: iStockphoto)

1. Najpomembneje je, da ne kadite in se izogibate alkoholu

"Rak pljuč je v ZDA eden najbolj smrtonosnih tako pri ženskah kot pri moških. Osebe, ki kadijo, imajo za 25 odstotkov večje tveganje, da bodo zbolele za neko vrsto raka, kot osebe, ki ne kadijo. Kajenje in uživanje alkohola je povezano s povečanim tveganjem za razvoj kar 18 različnih vrst raka, kot so rak žrela, mehurja, materničnega vratu, želodca in debelega črevesja," trdi dr. Nelson.

2. Če se potrudite živeti čim bolj zdravo, tudi to zmanjšuje tveganje za pojav raka

"Tu predvsem mislim na to, da imate pod nadzorom svojo težo. Poskušajte biti vitki, a spet ne nezdravo previtki. Telovadite oziroma se ukvarjajte vsaj 30 minut na dan s katero koli fizično aktivnostjo. Zmanjšajte vnos alkohola in uživajte manj nezdrave hrane, bogate s slabimi maščobami in sladkorjem, saj to vodi v nezdravo pridobivanje teže. To je samo nekaj korakov, ki jih lahko naredite. Zdrav način življenja zmanjša tveganje za pojav raka za 10 do 15 odstotkov, za 20 do 25 odstotkov pa zmanjša tveganje, da umrete zaradi raka."

3. Izogibajte se pretiranemu sončenju in ne hodite v solarij

"Vsekakor se izogibajte solariju. Po podatkih ameriške dermatološke akademije imajo ljudje, ki se sončijo v solariju, za 59 odstotkov večje tveganje, da razvijejo melanom, kot ljudje, ki solarija nikoli niso obiskali."

4. Redno obiskujte zdravnika in z njim delite opažanja o svojem zdravju in počutju

"Če veste, da v vaši družini obstaja zgodovina rakavih obolenj, morate to svojemu zdravniku povedati. Če ste recimo ženska in imate sorodnico, ki je imela raka dojk, imate večje tveganje, da zbolite še sami. Redni pregledi so pri takšnih posameznikih še bolj pomembni."

Grlo
Kajenje in uživanje alkohola je povezano s povečanim tveganjem za razvoj kar 18 različnih vrst raka, kot so rak žrela, mehurja, materničnega vratu, želodca in debelega črevesja, trdi dr. Nelson. (Foto: iStockphoto)

5. Cepite se proti HPV-ju in hepatitisu B

"Ženske in moški bi se morali cepiti proti HPV-ju, ki lahko povzroči raka na materničnem vratu pa tudi mnoge druge vrste raka. Cepiti pa bi se morali tudi proti hepatitisu B, ki je najpogostejši povzročitelj raka jeter." Tako svetuje ameriški zdravnik dr. William Nelson.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 11
 
Janez_53 29.12.2016 23:27:37
Le butelj lahko napiše takšen naslov!!! Z navedenimi "nasveti" zagotovo ni možno PREPREČITI raka, ampak lahko le ZMANJŠAŠ MOŽNOST nastanka raka! Najbolj škandalozno pa je to, da se takšni članki pojavljajo v rubriki z naslovom VIZITA!!! To vse skupaj precej realno nakazuje stanje našega zdravstva.
 
olaf45 29.12.2016 21:36:49
pa noben ni za skoz!!!!
 
olaf45 29.12.2016 21:34:45
verjemite-- edino zdravilo za raka v tej dobi je samo gibanje telovadba in s tem vzdrževanje funkcije telesa-ni drugih čudežnih zdravil!
tamika88 29.12.2016 20:08:22
Ja, kje pa je zdaj stres?
Frane Šajn 29.12.2016 19:05:14
Ja ljubi doktor zakaj na tem svetu potem naj še človek živi, mogoče veste tudi ta odgovor!? Drugače, če ne veste bom zahteval še drugo mnenje pa magari na UKC v ljubljani!
Črni Ovčar 29.12.2016 16:35:48
če so rekli amerikanci bo že držalo
Frane Šajn 29.12.2016 19:06:26
Ober demokrati že vedo. Turki pa lažejo ko pujsi!
 
jung 29.12.2016 14:41:13
Če se boste držali teh nasvetov , dobrodošli v svet 120 letnikov. Na žalost je realnost drugačna.Poglejmo okrog sebe, predvsem tisti,ki jih imamo nad 50. Poznamo take ,ki se ne držijo prav nič od naštetega pa so 80 in 90 letniki.Obratno pa imamo tz.ljudi skromne, ne pijejo ne kadijo pa jih še prej "poje".Mislim ,da je vse v glavi, izuzemši Res skrajna pretiravanja ,ki pa niso samo alkohol, tobak in debelost,ampak tudi nenasitni Materijalizem, ki pojeda tako držbo kot posameznika.
berglander 29.12.2016 11:21:26
članki na tem portalu so iz dneva v dan bolj kot ne mašilo za med reklame.......prav depra te udari, ko jih prebiraš...............
 
Vipavka 29.12.2016 10:46:49
Ta je pa odkril toplo vodo.
berglander 29.12.2016 11:20:02
ravno to sem hotel napisat........a res nimajo nič več novega za povedat????
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave