23.03.2018
LJ
/ -3°
Umivanje rok Ko vas mučijo neprijetne misli ali si nenehno umivate roke ... Arterije To morate vedeti, če imate povišan holesterol Laser Laser, ki odpravi tudi starostno dioptrijo Meso Mislite, da je zdravo, a ni!

To bi morali narediti, da preprečite raka

Eden vodilnih onkologov na svetu dr. William Nelson pravi, da bi vsaka oseba pri dvajsetih pa tudi kasneje naredila ogromno zase, če bi upoštevala pet njegovih nasvetov. Z njimi je mogoče preprečiti raka.

Rak dojke
Potrudite se živeti bolj zdravo, pravi zdravnik. Zdrav način življenja zmanjša tveganje za pojav raka za 10 do 15 odstotkov. (Foto: iStockphoto)

Sploh, če začnete te nasvete upoštevati že pri dvajsetih, boste storili ogromno, da preprečite pojav raka, prave kuge našega stoletja. Tako pravi dr. William Nelson, eden vodilnih svetovnih onkologov, direktor Centra za rak na univerzi Johnsa Hopkinsa v ZDA. Pa si te nasvete poglejmo.

Rak
Osebe, ki kadijo, imajo za 25 odstotkov večje tveganje, da bodo zbolele za neko vrsto raka, kot osebe, ki ne kadijo. (Foto: iStockphoto)

1. Najbolj pomembno je, da ne kadite in se izogibate alkoholu

"Rak pljuč je v ZDA eden najbolj smrtonosnih tako pri ženskah kot pri moških. In osebe, ki kadijo, imajo za 25 odstotkov večje tveganje, da bodo zbolele za neko vrsto raka, kot osebe, ki ne kadijo. Kajenje in uživanje alkohola je povezano s povečanim tveganjem za razvoj kar 18 različnih vrst raka, kot so rak žrela, mehurja, materničnega vratu, želodca in debelega čreva," trdi dr. Nelson.

2. Če se potrudite živeti čim bolj zdravo, tudi to zmanjšuje tveganje za pojav raka

"Tu predvsem mislim na to, da imate pod nadzorom svojo težo. Poskušajte biti vitki, a spet ne nezdravo previtki. Telovadite oziroma se ukvarjajte vsaj 30 minut na dan s katero koli fizično aktivnostjo. Zmanjšajte vnos alkohola in uživajte manj nezdrave hrane, bogate s slabimi maščobami in sladkorjem, saj to vodi v nezdravo pridobivanje teže. To je samo nekaj korakov, ki jih lahko naredite. Zdrav način življenja zmanjša tveganje za pojav raka za 10 do 15 odstotkov, za 20 do 25 odstotkov pa zmanjša tveganje, da umrete zaradi raka."

3. Izogibajte se pretiranemu sončenju in ne hodite v solarij

"Vsekakor se izogibajte solariju. Po podatkih ameriške dermatološke akademije imajo ljudje, ki se sončijo v solariju, za 59 odstotkov večje tveganje, da razvijejo melanom, kot ljudje, ki solarija nikoli niso obiskali."

4. Redno obiskujte zdravnika in z njim delite opažanja o svojem zdravju in počutju

"Če veste, da v vaši družini obstaja zgodovina rakavih obolenj, morate to svojemu zdravniku povedati. Če ste recimo ženska in imate sorodnico, ki je imela raka dojk, imate večje tveganje, da zbolite še sami. Redni pregledi so pri takšnih posameznikih še bolj pomembni."

Grlo
Kajenje in uživanje alkohola je povezano s povečanim tveganjem za razvoj kar 18 različnih vrst raka, kot so rak žrela, mehurja, materničnega vratu, želodca in debelega čreva, trdi dr. Nelson. (Foto: iStockphoto)

5. Cepite se proti HPV-ju in hepatitisu B

"Ženske in moški bi se morali cepiti proti HPV-ju, ki lahko povzroči raka na materničnem vratu pa tudi mnoge druge vrste raka. Cepiti pa bi se morali tudi proti hepatitisu B, ki je najpogostejši povzročitelj raka jeter." Tako svetuje ameriški zdravnik dr. William Nelson.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 17
 
RektalnaOdprtina 25.01.2016 22:57:56
upoštevajte te nasvete in umrli boste zdravi.
vezuv_ 25.01.2016 22:26:31
To vse je lari fari. Poznam osebo, ki vse to upošteva pa ima raka, ki se mu počasi, a vztrajno širi., žal. Kemoterapija je pa samo blažev žegen.
 
piko112 25.01.2016 20:21:41
To že vsi vedo, le malokdo pa to počne
 
dark horse 25.01.2016 18:22:41
Bog ne daj,da bi kdaj kaj pozitivnega napisali o alternativnem zdravljenju,kaj pozitivnega o konopljini smoli,o tem kateri sadeži vsebujejo antioksidante,katera zelenjava je blagodejna itd itd. Treba je podpirat medicino kajneda...če bi jim bilo v interesu bi že zdavnaj odkrili,zdravilo zoper to. Če bi se dalo bi dal link kako so odkrili da brazilske čebele vsebujejo protistrup ki ubija rakave celice. Ampak to ni v vašem interesu,tu boste o tem pisali čez par let mogoče!
ADRR 27.01.2016 07:52:19
Če samo omeniš tako zdravljenje, si takoj označen kot šarlatan, alternativec, čudak... V Slo še vedno slepo in na polno verjamemo zdravnikom oz. farmaciji. Vse OK, farmacija je tudi super, ampak naše zdravstvo ni vedno edina ali prava opcija za naše dolgoročno zdravje.
Antitrust 25.01.2016 18:17:29
Rak je odvisen zgolj od prehrane. Posebej rad ima sladkor.
anjerd 25.01.2016 20:54:28
Kar talajte minuse, vendar je to dokazano.
 
olaf45 25.01.2016 17:59:12
Same znane zadeve-za to ni treba mnenja nekega onkologa!! in ta onkolog ni ne vem kakšen strokovnjak ali boljši od ostalih onkologov v svetu,zato ker nobeden na tem milem svetu ne ve za kaj se gre pri raku!!!in bo očitno še dolgo tako ostalo!!!
 
PSIHOTERAPEVT 25.01.2016 14:45:37
in potem se spomnem izjave unga poljskega 100 letnega sprinterja" cim manj hodit zdravniku in ne se prevec najest ponoci" komu naj verjamem ???
kajenje je zdravo 25.01.2016 13:26:19
Namest, da prepisujete takšna splošn znana nakladanja, raj poskuste raziskat, kdo v našem zdravstvu je tko neumen in pokvarjen, da moraš čakat za pregled sumljivga kožnga znamenja od 3 mesecev do 1 leta /dr. Bartenjev 348 dni/, razen če si pregleda ne plačaš sam, kljub dvema zdr.zavarovanjima, ki jih ma povprečn Slovenc. Melanom se ti v pol leta lahko razširi iz površinskega na druge organe in potem zdravstvo stane zdravljenje karcinoma celo premoženje, kar pa bi lahko mirno preprečili z osnovnim pregledom pri specialist v 14 dneh /v tem času sedaj pridete na pregled če plačate 70-9o evrov/. Ni čudn, če je zdravstvo v riti, ker po eni strani kradejo, po drugi si pa stroške povečujejo zarad neumnosti.
ADRR 25.01.2016 15:06:25
V našem zdravstvu obstaja samo kurativa. Preventiva je na nuli!
 
Dejkoo 25.01.2016 12:31:52
Itak!
 
jenihvetes 25.01.2016 11:52:10
but.asti nasveti v casu v katerem zivimo. Vsi vemo kako BI LAHKO zase poskrbeli ze samo ce bi bilo delo res delo ne pa sam MOB.ING IN IZKORIŠČANJE. Če bi bile plače dostojne za prezivetje. .Če bi bila vlada res vlada ki bi skrbela za dobrobit drzave.tako je pa vse v kurtzu z zdravjem vred . IN SEDAJ SE BO KDO KI NA RAČUN RAJE ŽIVI ,SPET OGLASIV DA NE ZNAMO POSKRBET ZASE...
ADRR 25.01.2016 15:10:00
Če opustiš kajenje prihraniš. Če se ne prenažiraš, prihraniš. Pregledi so zastonj. Gibaš se lahko zunaj... spet zastonj. Ne hodiš v solarij, spet zastonj. Torej kaj ima to veze z višino plače oz stanjem v državi? Za lastno zdravnje smo odgovorni v prvi vrsti mi sami.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Vnetja

Ste že slišali za fibromialgijo?

Uporabne povezave