16.11.2018
LJ
11° / 6°
Sok Če hujšate, ne bi smeli piti sokov Paradižnik Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano? Rebeka Dremelj Rebeka ni mogla verjeti svojim očem Barack in Michelle Obama Michelle Obama razkrila podrobnost iz njunega zakona

To je zelenjava za več energije in boljšo prebavo

Vsa zelenjava je zdrava. Zelena pa še posebej koristi vašemu črevesju. Če to dobro deluje, imamo več energije, se bolje počutimo, nimamo težav s prebavo. Gre za povsem novo odkritje angleških in avstralskih znanstvenikov.

Brokoli
Brokoli. Avstralci in Angleži so našli povsem nov blagodejen učinek na naše zdravje. (Foto: Thinkstock)

Zelje
Uživanje zelene zelenjave, kot je zelje, spodbuja rast dobrih bakterij v našem črevesju, ki s tem izpodrivajo slabe. (Foto: Thinkstock)

Brokoli, špinača, zelje, ohrovt, solata … Znanstveniki so odkrili še en razlog, zakaj morajo biti del naše prehrane. Našli so molekulo, ki spodbuja rast dobrih bakterij v našem črevesju. Ko je teh dovolj, se ne razraščajo slabe. To so tiste, ki škodijo. Zaradi katerih imamo težave s prebavo, se slabše počutimo, imamo manj energije, nas boli trebuh.

"To odkritje lahko uporabimo, da bi našli način, kako pomagati ljudem, pri katerih so prevlado prevzele slabe bakterije," razlaga dr. Ethan Goddard-Borger z avstralskega inštituta Walter and Eliza Hall. Študijo so opravili skupaj z univerzo v Yorku. "Sem spadajo, recimo, dobre oblike E.Coli bakterije," nadaljuje. "To ime nam prikliče slabe konotacije. A samo nekatere oblike E.Coli bakterije povzročajo zastrupitev s hrano. Vsakič ko uživamo zeleno zelenjavo, užijemo veliko molekule, ki je vir energije za dobre bakterije v črevesju. Se pravi hrani samo dobre E.Coli bakterije. Te pa so ene ključnih dobrih bakterij v črevesju, ki izrivajo vse slabe, če jih dovolj dobro nahranimo." Nasprotno – če uživamo veliko preprostih ogljikovih hidratov in navadnega sladkorja, potem hranimo slabe bakterije.

Na pragu odkritja novih antibiotikov?

Gre tudi za odkritje, ki se bo morda nekoč uporabilo za iznajdbo novih antibiotikov. Vse več bakterij se je namreč prilagodilo na sedanje in te nanje ne vplivajo več. Novi antibiotiki pa bi bili še boljši, ker bi spodbujali razraščanje dobrih bakterij. Ne bi le uničili čisto vseh bakterij v črevesju, kar se zgodi sedaj.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 2
kajenje je zdravo 21.02.2016 11:28:34
Konopla je tud zelenjava in baje zlo zdrava. Dejte še napisat kej o njej, ne sam o zelu in podobni hrani za zajce.
 
nono1234 21.02.2016 11:13:02
Mogoče je tu nekaj novega za avtorja članka, sicer je pa to že dolgo znano. Ja, ponovno odkrivanje tople vode pač.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave