20.01.2018
LJ
/ -2°
Menstruacija 10 stanj, ki lahko povzročijo težave z menstruacijo Trebuh To je najboljši način za kurjenje maščob na trebuhu, pravijo znanstveniki Paradontoza Bolezen dlesni lahko povzroča enega najbolj smrtonosnih rakov Spolnost Zobozdravniki bi vas kmalu lahko pričeli spraševati o vašem spolnem življenju. Preverite zakaj!

To morate prebrati, če vaš otrok slabše sliši

Ko otrok slabše sliši, ga zdravnik napoti po slušni aparat. V slušnih centrih mu tega primerno nastavijo. A do sedaj pri nas ni bilo prostora, kjer bi to potekalo v okolju, ki je otroku prilagojen. Preden ga bo maja podjetje Neuroth odprlo v Ljubljani, smo zato obiskali tak center, ki ga že imajo v Zagrebu.

Sluh - 2
Tako je videti center, ki je prilagojen otrokom. Tudi obe strokovnjakinji sta dodatno usposobljeni za delo z njimi. (Foto: Aljoša Kravanja)

Za normalen otrokov razvoj je ključno, da dobi slušni aparat, ki je kolikor se le da prilagojen njegovi izgubi sluha. Do sedaj so ga pri nas otroci dobili na zelo podoben način kot odrasli. Zato včasih niso prejeli zase najprimernejšega. Da bi se to dogajalo čim manjkrat, maja podjetje Neuroth v Ljubljani odpira slušni center, kjer bodo za delo z otroki usposobljeni strokovnjaki te obravnavali na način, ki je prilagojen njim. Slušni aparat jim bodo nastavili skozi igro.

Sluh - 7
Maja Lakus: Otroku slušni aparat nastavijo skozi igro. Če otrok misli, da se igra, bolj sodeluje. (Foto: Aljoša Kravanja)

V zgornjem videoprispevku si lahko ogledate, kako je bilo, ko smo obiskali takšen center, ki ga že imajo v Zagrebu. Spremljali smo petletnega Lukasa, ki sta mu dve logopedinji skozi igro sluh preverili z avdiometrijo. Če otrok misli, da se igra, bolj sodeluje. "Vsakič, ko slišiš robota, želim, da začneš graditi kakšen stolp ali kar koli, kar bi si želel zgraditi," se z njim pogovarja logopedinja. Njena sodelavka pa ga motivira takole: "Najprej ga bomo poslušali, potem pa mi ga boš narisal, kajne?" Maja Lakus, vodja centra za otroško akustiko podjetja Neuroth v Zagrebu nam razloži: "Otrok niti ne ve, da delamo tonsko avdiometrijo. Naredili smo jo tako, da je imel slušalke, mi pa smo mu spuščali tone različnih frekvenc. Ko jih je slišal, je postavil eno kocko."

Otroku je prilagojeno tudi kontrolno merjenje, s katerim preverijo, ali je aparat, ki ga je dobil, primerno nastavljen. Logopedinji ga prosita, da ton primerja z določeno živalico."Tako da lahko otrok reče, da je bilo nekaj recimo veliko kot slon. To je za nas znak, da je aparat nastavljen premočno, da otrok sliši preglasno." Če z aparatom še vedno ne sliši dovolj dobro, pa bo ton recimo primerjal z mravljico. "Tako se ne zgodi, da bi imel otrok aparat nastavljen preglasno ali pretiho, saj mu tako ne koristi."

Sluh - 6
Tako otroku vzamejo odtis ušesa. Tudi na podlagi tega mu prilagodijo slušni aparat. (Foto: Aljoša Kravanja)

Slab sluh ovira normalen razvoj govora. "Pri otrocih, ki nimajo optimalno prilagojenega aparata ali ga sploh nimajo, se dogaja, da otrok glasov, ki jih ne more slišati, potem tudi ne zna izgovoriti." Kasneje pa sluh, ki z aparatom ni bil dovolj dobro popravljen, "povzroča težave pri branju in pisanju, pri spremljanju osnovnošolskega ali srednješolskega programa. Otrok se ne more osredotočati. Lahko se tudi potegne vase. Tako manj komunicira. s tem pa ima manj družbenega razvoja in samih emocij." Da bi se normalno razvijal, otrok enostavno mora dobro slišati.

Sluh - 8
Robert Lepener: Do sedaj se je pri nas otroke obravnavalo podobno kot odrasle. Mi pa smo se odločili, da jim okolje slušnega centra prilagodimo. Tako jim bomo lahko slušni aparat nastavili bolje. (Foto: Aljoša Kravanja)

V takšnem slušnem centru sta nastavljanje slušnega aparata in kontrola uspešnosti nastavitve povsem prilagojeni sposobnostim otroka. Od šestega meseca do četrtega leta tako recimo uspešnost nastavitve aparata opravijo drugače kot pri petletniku. Otrok nosi slušni aparat. Sedi na stolu in strokovnjaki spustijo ton iz zvočnikov, ki so na njegovi levi in desni strani. Če se otrok na ton odzove in obrne glavo na pravo stran, vidi na zaslonu za nagrado zanimivo sliko. Recimo kužka ali mamico z otrokom. Ko dopolni sedem ali osem let, pa je preverjanje spet drugačno. V roke dobi zanimivo oblikovan gumb, na katerega pritisne, ko sliši ton.

Pri nas pa se je do sedaj otroke obravnavalo podobno kot odrasle, razlaga Robert Lepener, direktor Neurotha v Sloveniji. "Pri nas seveda obstajajo možnosti, da otrok dobi slušni aparat, vendar smo se odločili, da bomo prilagodili okolje slušnega centra otroku. In tudi izobrazili kolege, slušne akustike, da bodo znali čim bolje delati z otroki. To pa pomeni, da bo lahko kakovost prilagoditve slušnega aparata temu primerna. To pomeni, da bomo kolikor se le da najbolje prilagodili slušni aparat."

Sluh - 1
Da otrok ne bi imel težav v razvoju, je ključno, da dobro sliši. Aparat mora biti nastavljen tako, da z njim ne sliši niti pretiho niti preglasno. (Foto: Aljoša Kravanja)

Sicer otroku slušni aparat ne bo mogel pomagati. "Če je slušni aparat nepravilno nastavljen, ga lahko otrok zaradi tega zavrača. Ali z njim ne sliši dovolj dobro ali z njim sliši preveč glasno in ga to moti," pravi Lepener. Z dobro nastavljenim aparatom pa otroku naglušnost v šoli in življenju ne bo več povzročala toliko težav.

Sponzorirana vsebina.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Nespečnost

Ste se kdaj spopadali z nespečnostjo?

Uporabne povezave