20.05.2018
LJ
21° / 11°
Trebuh Je to ključ do bolj vitke postave? Seks Še en razlog za več spolnosti Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Harry in Meghan To sta si zaželela za svoj poročni dan

Nasvet, da bo jutranja kava delovala močneje!

Če jutro začnete s skodelico kave, delate napako. Da bi bilo njeno delovanje optimalno, bi jo morali spiti kakšno urico, dve kasneje, enkrat od desetih do pol dvanajstih dopoldne. Preberite si, zakaj.

Kava
Zakaj ni dobro, da jutro začnete s kavo? (Foto: Thinkstock)

Zjutraj, ko se zbudimo, naše telo proizvaja višje ravni kortizola, hormona stresa. Tako smo, ko splezamo iz postelje, bolj budni in imamo več koncentracije. In zakaj v tem trenutku ne smemo spiti kave? Ker ima isti učinek in bo povzročila, da bo naše telo proizvajalo manj kortizola. Namesto da bi se zanašali na naravo, boste zjutraj, da bi se počutili budne, postali povsem odvisni od kave. Po njej bi morali poseči, ko se ravni kortizola v telesu naravno zmanjšajo – to pa je nekje od desetih do pol dvanajstih dopoldne in nekje od dveh do petih popoldne.

Ne več kot 400 mg na dan

Če ste popoldne utrujeni, spijte kavo in si privoščite še 20 do 30 minut počitka. Po 20 do 30 minutah bo začel kofein delovati, pa še dodatno ste se spočili in učinek bo mnogo boljši.

Kava je precej priljubljena pijača, zato so se znanstveniki z njo pozabavali že v precej študijah. Med drugim so ugotovili, da ni priporočljivo zaužiti več kot 400 mg kofeina na dan, saj potem ne čutimo več njegovih pozitivnih učinkov, ampak postanemo nervozni, nespečni, boli nas želodec. V enem povprečnem espressu je sicer 100 mg kofeina, tako da so to štiri kave na dan. A pozor – raziskovalci so ugotovili, da nekateri lokali postrežejo s kavo, ki ima precej več kofeina – tak je recimo znan Starbucks.

Kdaj spiti kavo, da bo okrepila spomin?

Še ena zanimivost: 200 mg kofeina okrepi spomin. A da bi to dosegli, morate kavo spiti takoj po tem, ko ste se učili. Ne torej takrat, ko se začnete učiti. Prav tako – če ste popoldne utrujeni, spijte kavo in si privoščite še 20 do 30 minut počitka. Po 20 do 30 minutah bo začel kofein delovati, pa še dodatno ste se spočili in učinek bo mnogo boljši. Prav tako se boste odrezali mnogo boljše pri športni aktivnosti, če boste spili kavo eno uro prej.

Kdaj je zdrava?

Kava, če jo uživate na do sedaj opisan način, pomaga zmanjšati tveganje za bolezni srca in ožilja, kap, diabetes in nevrološke bolezni, kot je Parskinsonova. A piti jo je priporočljivo črno – brez sladkorja, smetane in podobnih dodatkov.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 7
fenikss 26.01.2016 20:24:27
Hm. Glede da že desetletje vstajam ob 3 zjutraj za službo in imam pomankanje spanca res tud kava ne prime več. bo treba kaj močnejšega poiskat.
Volgangeg 26.01.2016 19:12:51
js res ne vem kva vi vidite v kavi js je ne pijem
fenikss 26.01.2016 20:25:49
Kdo kaj sili pij čaj al pa vodo
Volgangeg 26.01.2016 21:28:21
sej tudi pijem čaj in vodo in nimam nobenih problemov
CrniSokol 26.01.2016 22:29:43
jaz jo tudi rekdokdaj pijem, ker ne občutim nobenga pozitivnega učinka po njej. energije pa imam še preveč.:)
 
needspeed 26.01.2016 13:40:22
še dobr, da se vam dan začne med deveto in pol enajsto...do takrat že eni damo pol šihta čez
kajenje je zdravo 26.01.2016 10:38:29
Jes jo pijem, kadar mi paše, za vaše nasvete me pa boli đoko / to je od Kahle, ta pa je ukradu braći sa juga/.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave