To sadje ima neverjetne zdravilne učinke
ZDRAVO ŽIVLJENJE

To sadje ima neverjetne zdravilne učinke

09.04.2015, 10:33
2

Že prej smo vedeli, da so datlji odlično naravno sladilo, ki lahko nadomesti nezdrave slaščice. A zadnja raziskava britanske univerze Cardiff Metropolitan je pokazala tudi, da so izjemno učinkoviti tudi v boju proti različnim bakterijskim okužbam.

Datlji delujejo tudi protibakterijsko, saj so se izkazali za učinkovite v boju s številnimi bakterijami, med njimi tudi s tako imenovanimi zlatimi stafilokoki (Staphylococcus aureus) in bakterijo E. coli.
Datlji delujejo tudi protibakterijsko, saj so se izkazali za učinkovite v boju s številnimi bakterijami, med njimi tudi s tako imenovanimi zlatimi stafilokoki (Staphylococcus aureus) in bakterijo E. coli./ FOTO: iStockphoto

Datlji so bogat vir ogljikovih hidratov, vitamina B 6, kalija, bakra, mangana in magnezija. Veljajo za odlično naravno sladilo, ki ga lahko dodamo slaščicam ali ga uporabimo namesto nezdravih sladkarij. Znanstveniki iz britanske Cardiff Metropolitan univerzepa so odkrili, da delujejo tudi protibakterijsko, saj so se izkazali za učinkovite v boju s številnimi bakterijami, med njimi tudi s tako imenovanimi zlatimi stafilokoki (Staphylococcus aureus) in bakterijo E. coli.

Znanstvenik Hajer Taleb je v laboratoriju testiral delovanje datljev uvoženih iz mesta Basra na različnih kolonijah bakterij. Pripravil je sirup iz datljev in pokazalo se je, da vsebuje številne fenolne spojine, ki se naravno pojavijo ob zorenju sadeža. Fenolne spojine, ki jih najdemo tudi v grozdju, so poznane kot odličen antioksidant, a Taleb je odkril, da delujejo tudi protibakterijsko. Preizkusil je vpliv dateljnega sirupa na bakterije Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Enterococcus spp. in Pseudomonas Aeruginosa. Štiri ure po tem, ko je sirup pomešal z bakterijami se bakterije niso več razmnoževale. Poskus je ponovil s sirupom, ki mu je odvzel fenolne spojine in tokrat ni uspel ustaviti razmnoževanja bakterij, zato je zaključil, da so prav fenolne spojine v datljih tiste, ki imajo protibakterijske učinke.

Rezultati raziskave so bili predstavljeni na vsakoletni konferenci mikrobiologov v Britaniji. Ekipa strokovnjakov iz britanske univerze pa meni, da bi lahko na podlagi tega znanja razvili vsem dostopen dateljni sirup, ki bi se uporabljal kot naravno dezinfekcijsko sredstvo in bi lahko bil celo bolj učinkovit od medu.
 

Komentarji (2)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

razocarani
12.04.2015, 13:19:04
+2
da da ,se kamele jih imajo rade ,,ni kaj
kajenje je zdravo
12.04.2015, 9:26:49
+2
Za pripomnt je, da je profesor Taleb rojen v Basri in je naredil to raziskavo v še rosnih letih, ko je plezal na sosedovo palmo rabutat datle.
NOVICE
Med velikonočnimi prazniki bo tudi vreme praznično
ŠPORT
Oranžni zmaji ostajajo odbojkarski vladarji: 'Vsa ...
POP IN
Zvezdnik popolnoma spremenil videz
TV ODDAJE
Razplet, ki ga sodniki niso želeli videti
VIZITA.SI
13 stvari, ki jih vaše telo govori o vašem zdravju
OKUSNO.JE
MasterChef izziv iz ene same sestavine!
ZADOVOLJNA.SI
Meg Ryan pretiravala z botoksom
MOSKISVET.COM
Kdo zasluži več? Luka Dončić, Jan Oblak, Anže ...
BIBALEZE.SI
Kakšna oblačila niso primerna za vrtec, kakšna pa ...
CEKIN.SI
Policija opozarja: Ste v reži bankomata našli ...
DOMINVRT.SI
Kmetijski inštitut vrtičkarjem: Nikar ne hitite s ...
BIBALEZE.SI
Pričarajte nasmehe na obraze