25.04.2018
LJ
25° / 12°
Tekaška poškodba To vodi v tekaške poškodbe Molekula Strokovnjaki so enotni – to je molekula prihodnosti Trebuh Do vitkega pasu povsem neinvazivno Deklica Narobe so ji prišili nogo, da bi znova lahko plesala

Uničuje rakave celice, znižuje holesterol, zmanjšuje apetit

Strokovnjaki govorijo o vse več pozitivnih učinkih, ki jih ima avokado na zdravje. Uničuje rakave celice, preprečuje njihov nastanek, znižuje holesterol, ščiti srce, lepša polt, celo apetit zavira in tako pomaga do bolj zdrave postave.

Avokado
Avokado ima kopico blagodejnih učinkov. (Foto: Thinkstock)

"Avokado je neverjetno živilo, ki telesu izjemno koristi. Vsebuje ogromno hranil, ki jih potrebujemo. Pod lupino, ki ni užitna, je sadež, ki ga sestavlja mononenasičena maščoba, ena najbolj zdravih oblik maščobe, ki je tudi v olivnem olju," razlaga nutricistka Sue Baic"Polovica velikega avokada vsebuje 180 kalorij in jo lahko štejemo kot eno od petih porcij sadja in zelenjave, ki jih je priporočljivo pojesti na dan. Avokado vsebuje tudi kalij in vitamin E. Naravno ima malo soli, vsebuje pa vlaknine. In ogromno antioksidantov, ki imajo različne dobrodejne učinke."

Ženska
Avokado znižuje holesterol, zdravo srce pa ohranja tudi, ker je bogat s kalijem, ki je nujen za dobro delujoč krvni obtok. (Foto: Thinkstock)

Profesor Donald Singer z britanskega farmakološkega združenja pa pravi: "Več kot 200 vrst fitosterolov vsebuje avokado – pri mnogih niti še ne poznamo vseh dobrih učinkov, ki jih imajo na telo. V laboratorijskih testih pa steroli na celice vplivajo tako, da se borijo proti vnetjem in raku." Obstajajo dokazi, da lahko steroli, kot jih vsebuje avokado, izredno blagodejno pomagajo pri osteoartritisu. "Obstajajo teoretični dokazi, da lahko zmanjšajo bolečine in vnetja, ki jih povzroča." To bi morali preveriti še z več študijami.

Ohranja zdravo srce

Mononenasičena maščobna kislina, ki jo vsebuje avokado, naj bi bila zelo blagodejna za srce. Znižuje ravni slabega LDL holesterola in zvišuje ravni dobrega HDL holesterola. Slednji varuje pred infarktom, medtem ko prvi tveganje zanj veča, saj maši arterije. V eni študiji so ugotovili, da ljudje, ki uživajo avokado vsak dan tri mesece dramatično zmanjšajo ravni svojega LDL holesterola. Linda Main z organizacije za zdravje srca Heart UK pravi: "Če zamenjamo nasičene maščobe z mononenasičenimi, ki znižajo ravni LDL holesterola, naredimo veliko za zdravo srce. Ne vemo točno, zakaj se to zgodi. Mislimo pa, da mononenasičene maščobe izboljšajo delovanje jeter. Ta bolje prepoznajo LDL holesterol v krvnem obtoku in ga iz njega izločijo." Avokado vsebuje tudi kalij, kar trikrat več kot banane. Tudi kalij je blagodejen za krvni obtok.

Pomaga pri hujšanju

Če želite izgubiti kakšen kilogram, posezite po avokadu in počutili se boste bolj siti, manj boste pojedli. Takšen učinek ima ravno zaradi nenasičenih maščob, ki spodbudijo, da se v črevesju proizvede spojina, ki zavira lakoto. Rob Beale, vodja centra za šport, zdravje in fitnes David Lloyd Leisure pravi, da svojim strankam vedno svetujejo, da začnejo uživati avokado. "Je odličen vir esencialnih hranil in zdravih maščob, ki znižujejo holesterol. Pa tudi idealna izbira za izgubljanje teže. Vsebuje toliko kalorij, da telo nahrani, hkrati pa ne povzroča nabiranja odvečne teže. Če avokado redno zmerno uživamo, celo pospeši delovanje presnove."

Za lepšo kožo

Victoria Beckham naj bi prisegala na naravno masko za obraz iz avokada. Študija objavljena v Mednarodnem zborniku kozmetičnih znanosti je celo ugotovila, da določene snovi v avokadu pomagajo krepiti kolagen v koži. Zaradi kolagena naša polt ostaja gladka in napeta. Nimamo gubic.

Nosečnica
Avokado je zelo zdrav med nosečnostjo. (Foto: Thinkstock)

Zaščita pred rakom

Prehrana bogata s sadjem in zelenjavo na sploh ščiti pred rakom. Bistveno pa je prav to, da uravnoteženo uživamo zelo različno sadje in zelenjavo. Yinka Ebo z organizacije za boj proti raku dojk Breast Cancer Now pove: "Ne moreš reči, da samo en sadež, ena vrsta zelenjave pomaga proti raku. Dokazi kažejo, da obstaja povezava med tem, da uživamo raznoliko zdravo prehrano in da imamo manjše tveganje za raka." Je pa študija, ki so jo izvedli raziskovalci univerze v Ohiu, recimo pokazala, da uživanje avokada zmanjša tveganje za raka ustne votline. Lahko uniči rakave celice, ki so že nastale, kot tudi prepreči, da bi se pojavile predrakave spremembe.

Ključna hranila med nosečnostjo

Avokado vsebuje veliko vitaminov B kompleksa, sploh folne kisline, ki ščiti pred pojavom prirojenih anomalij pri plodu. Pomembna je tudi, da ta normalno razvije živčevje. Zmanjša tveganje za prezgodnji porod. Nosečnicam v veliko državah predpišejo obvezno jemanje prehranskega dopolnila folne kisline. Lahko pa zraven uživajo še hrano, ki je z njo bogata. Poleg avokada so to zelena listnata zelenjava, polnozrnat kruh, rjavi riž.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 6
 
sherlock2 01.01.2017 22:11:04
Vse sadje in zelenjava, ki se prodaja po teh trgovskih centrih nima v sebi tega, kar bi moralo imeti. Kot 1. je sporna pridelava z uporabo raznih pesticidov, ker če teh ne bi uporabljali ne bi bilo sadje in zelenjava takega videza kot sicer. 2. Skladišča polna visokih koncentracij ogljikovega dioksida, vlage, pomanjkanje kisika, ponekod pa tudi povišana koncentracija radona. Srečno 2017.
sherlock2 01.01.2017 22:12:15
Da ne govorimo o C vitaminu, ki ga taka zelenjava in sadje skorajda ne vsebuje.
sherlock2 01.01.2017 22:17:36
Ob prvem pomladnem soncu zavihtite rokave na vaših vrtičkih, če jih imate in nagrajeni boste za vaš trud. Vaše zdravje vam bo hvaležno in sposobni se boste upreti nalezljivim in drugim boleznim.
nezaželjen 01.01.2017 18:52:06
Zaviranje apetita poteka po naravni poti. Če ga poješ si sit.
 
kor22 01.01.2017 11:11:46
kaj mi to pomaga če pa verjetno nima dobrega okusa pa ga nebi mogo dol spravit. Najbolj zdrava hrana je tista ob kateri se najboljše počutiš.
rossi321 01.01.2017 10:06:21
Vse jesti zmerno, vsakodnevni nasmeh na obrazu in uspeh je zagotovljen.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Cvetni prah

Se spopadate z alergijo na cvetni prah?

Uporabne povezave