19.04.2018
LJ
25° / 8°
UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Srčno-žilni sistem 'Čudežna molekula', ki preprečuje srčno-žilne bolezni Noseča Noseči 29-letnici diagnosticirali neozdravljivega raka

Veliko odkritje! Odslej boste zeleno solato jedli pogosteje

Znanstveniki iz univerze v Melbournu se lahko pohvalijo, da so prvi, ki so odkrili, da redka vrsta monosaharida oz enostavnega sladkorja, ki je v zeleni listnati zelenjavi, hrani 'dobre' bakterije v črevesju in tako vpliva na izboljšano delovanje črevesne mikroflore in celotnega prebavnega sistema.

Zelena solata
Zelena listnata solata vsebuje veliko monosaharida SQ, ki v črevesju hrani dobre bakterije in pomaga uničevati slabe. (Foto: Thinkstock)

Ne le to, odkrili so še, da monosaharidi v zeleni listnati zelenjavi hkrati še blokirajo delovanje 'slabih' bakterij. Njihova odkritja so pomembna, ker odpirajo nove možnosti za razvoj veliko bolj učinkovitih antibiotikov.

Monosaharid, imenovan glukozni 6-sulfonat (SQ), ki se je pokazal kot blagodejen za črevesno mikrofloro, je edini poznani monosaharid, ki vsebuje mineralno žveplo – bistveno sestavino treh aminokislin in pomembno hranilo ter naravna sestavina telesne celice. Pomemben je pri tvorbi hormonov, encimov, nevrotransmiterjev, protiteles in igra pomembno vlogo pri absorbciji hranil. ''Vse vrste zelene zelenjave proizvajajo SQ, kar omogoča fotosintezo. A največ je vsebuje zelena zelenjava,'' je dejal Ethan Goddard-Borger iz melbournskega inštituta Walter and Eliza Hall, ki je vodil raziskavo.

Znanstvenik pojasnjuje, da človeški organizem ne predela monosaharida SQ, a je pomemben, saj je hrana za 'dobre' bakterije v črevesu. Prav zato pomaga, da prebava bolje deluje. Znanstveniki sicer že več kot 50 let vedo, da je monosaharida SQ veliko v špinači, brokoliju, ohrovtu, peteršilju in ostali zeleni listnati zelenjavi, a do sedaj niso uspeli odkriti, na kakšen način ga črevesne bakterije uspejo 'izvleči' iz zelenjave in kako ga uspejo izkoristiti kot vir energije.

''Črevesne bakterije, še posebej izjemno pomembni sevi E.Coli, monosaharide uporabljajo kot vir energije. Dobro pa vemo, da E.Coli preprečuje preprečuje rast in širjenje slabih bakterij,'' je dejal Goddard-Bogner. Bakterija E. Coli je namreč naravno prisotna v debelem črevesu že vse od rojstva človeka in tam ostane vse življenje. Koristni sevi te bakterije v črevesju sintetizirajo vitamin K2 in preprečujejo razrast drugih vrst škodljivih bakterij, opravljajo pa še nekatere druge biološke funkcije. Navadna E.Coli za nas tako ni nevarna, lahko pa so zdravju precej nevarni nekateri njeni sevi, kot je npr. enterohemoragična (EHEC) O157:H7 (ali STEC -shiga toxin producing- E. Coli O157:H7), ki npr. lahko povzroči krvavo drisko brez vročine. ''Upamo, da bomo kmalu zbrali še več dokazov o tem, da je uživanje zelene zelenjave, ki vsebuje te posebne monosaharide, pomemben dejavnik za ohranjanje zdrave črevesne mikroflore in za dobro delovanje prebavnega sistema,'' je še pojasnil vodja raziskave.

Odkritja strokovnjakov so bila objavljena v znanstvenem časopisu Nature Chemical Biology. Za strokovno javnost pa so zanimiva, ker bodo na podlagi raziskave in novih spoznanj o monosaharidu SQ razviti novodobne antibiotike, ki nase vežejo le določene vrste patogenih bakterij in jih uničijo. Nova vrsta antibiotikov bi bila bolj učinkovita od do zdaj poznanih, kar pa bo velik preboj v medicini.

 

 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 4
 
kundalinigirl 27.02.2016 21:34:38
Samo ne zeleno solato iz supermarketa, ker je bila umetno gojena v laboratorijih,ampak iz lastnega vrta. ;) Če ga seveda imaš.
 
_alpe_ 26.02.2016 22:37:30
Samo da se prodaja... ko patentiraš, lahko prodaš, ampak ljudje bodo še vedno rajši segli po antibiotikih, kot po solati. Medicina se ne zaveda miljone let stare zadeve - organizem je celota in ne samo secirani delček. Tako kot canabis - THC in CBD-ji delujejo skupaj, zato umetno ustvarjeni CBD-ji škodijo telesu. Ampak, pač... rastline se ne da patentirat, razen če je GMO ane?
Klobasa in zelje 26.02.2016 18:14:19
Opa, končno nekaj novega :) :) :)
kajenje je zdravo 26.02.2016 11:51:53
Prosm, da ne objavljate takelelih odkritij na vašem portalu, ker vi ste edini, ki ga prebirajo branjevke in se lohka zgodi, da bo cena solate na plac zrasla u nebo.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave