23.06.2018
LJ
22° / 9°
Hipnoza S hipnozo proti kajenju, stresu, tremi ... pitje vode Spila sem pol litra vode vsako jutro in zgodilo se je tole ... Estetika Medart Z neinvazivno metodo do vitkega pasu Hujšanje Pogumno je pokazala tudi takšne fotografije

Veste, kako se končno dobro naspati?

Mesec zdravega spanja

Slab spanec ima na človeški organizem izjemno negativne učinke, saj dolgoročno povzroča številne zdravstvene težave in debelost, kratkoročno pa vpliva na pomanjkanje energije, zmanjšano pozornost, koncentracijo in slabšo delovno učinkovitost. Veste, kako si pomagati?

Kako izbrati primerno ležišče?

Nalagam..

Fotogalerija (11)

 • Spanje - 34
 • Spanje - 27
 • Spanje - 24
 • Spanje - 28
 • Spanje - 22
 • Spanje - 20
 • Spanje - 17
 • Spanje - 16
 • Spanje - 8
 • Spanje - 10
 • Spanje - 29
Sanje
Da bi se dobro naspali, poskrbite za primerno ležišče in za sprostitev pred spanjem. Če sumite, da gre za bolezenski vzrok slabega spanja, obiščite svojega zdravnika. (Foto: iStockphoto)

Če se zbujate utrujeni in brez energije, je vzrok morda bolezenski, lahko pa je posledica stresa ali le napačne izbire ležišča. ’’Slab spanec lahko povzroča tudi slabo ležišče. To je morda dotrajano, nepravilne trdote ali iz nepravilnega materiala. Lahko je tudi že tako staro, da se je v njem nabralo veliko prahu, pršic, da ni več primerno za spanje,’’ pojasni strokovnjakinja za zdravo spanje Vesna Rasperger iz podjetja Vitapur. Ležišče se po določenem času deformira in ne nudi več enake opore hrbtenici. Prav zato svetuje, da ga zamenjamo vsakih sedem let. ’’Po sedmih letih se v ležišču nabere toliko prahu, pota in drugih stvari, da dejansko tehta enkrat več kot takrat, ko ste ga kupili.’’

Vesna Rasperger
’’Slab spanec lahko povzroča tudi slabo ležišče, ki je morda dotrajano, nepravilne trdote ali iz nepravilnega materiala,’’ pojasni strokovnjakinja za zdravo spanje Vesna Rasperger iz podjetja Vitapur. (Foto: Damjan Žibert)

Kako izbrati primerno ležišče?

Izbiro ležišča je treba prilagoditi posamezniku, saj je odvisna od njegove teže in velikosti, pojasnjuje Raspergerjeva. Glede na njegove telesne lastnosti tako s pomočjo strokovnjaka izberite primerno višino in trdoto ležišča. Ljudje z večjo telesno težo naj izberejo trše ležišče, tisti z nižjo telesno težo pa mehkejšega. Da bi ležišče nudilo dobro oporo hrbtu in ne bi prihajalo do napetosti in bolečin v mišicah, je dobro, da izberete takšnega, ki je sestavljeno iz različnih delov. ’’Zelo pomembno je, da je ležišče sedemconsko, torej, da ima sedem različnih trdot, ki so razporejene po ležišču. Na primer v ledvenem predelu je ležišče trše, v bočnem predelu pa je mehkejše, kar omogoča optimalno razporeditev telesne teže in raven položaj hrbtenice,’’ nam je v spalnem studiu Vitapur pokazala Vesna Rasperger.

Poleg tega izberite ležišče iz naravnega materiala, ki bo preprečilo potenje, razvoj alergij in omogočilo udobno spanje. ’’Včasih smo večinoma poznali vzmetena ležišča, danes pa, ko imamo napredne naravne materiale, predvsem material lateks, pa so ležišča drugačna. Lateks je izjemno elastičen material in zelo hitro prilegajoč se. Ko se bomo ponoči obrnili, se bo ta takoj prilagodil naši obliki telesa in bo nudil dobro oporo vso noč.’’

Spanje - 27
Ležišče naj bo sestavljeno iz različnih področij trdote, ki bodo hrbtenici omogočila naraven fiziološki položaj in tako preprečevala bolečine v hrbtu. (Foto: Damjan Žibert)

Kakšen naj bo vzglavnik?

Vzrok za neprespanost lahko iščemo tudi v napačni izbiri vzglavnika, ki ga moramo izbrati glede na položaj, v katerem spimo. ’’Če spimo na trebuhu, uporabljamo predvsem nižje vzglavnike, medtem ko če spimo na boku ali hrbtu, svetujemo višje vzglavnike. Lahko pa se odločite tudi za anatomski vzglavnik, ki je na enem predelu malce nižji kot na drugem in tako pravilno podpre vratni predel,’’ pojasni strokovnjakinja za zdravo spanje in doda, da je vzglavnike dobro zamenjati na vsake dve ali tri leta. Sicer pa je tudi pri vzglavniku dobro, da izberete kakovosten material. ’’Če imate na primer alergijo, svetujemo naravni material svilo, saj se v njej pršice ne naseljujejo in je zato primerna za alergike, lahko izberete tudi naravni material lateks, ki je zelo prožen material in se izredno hitro prilega vratnemu predelu, ljudem, ki pogosto perejo vzglavnike, pa svetujemo še pralni vzglavnik.’’

Spanje - 20
Pomembna je še izbira primernega vzglavnika. Če spite na trebuhu, uporabljajte nižje vzglavnike, če spite na hrbtu ali boku, pa višje. (Foto: Damjan Žibert)

Poleg dobrega ležišča pa na kakovostno spanje vplivajo tudi drugi dejavniki. Tako poskrbite, da bo prostor, v katerem spite, miren, prijeten in primerno zatemnjen, iz njega odstranite vse moteče elektronske naprave. Poleg tega se pred spanjem izogibajte pitju kofeina, alkohola in preveliki fizični aktivnosti. Da bi se lažje potopili v spanec in pozabili na vsakodnevne skrbi, si lahko pred spanjem privoščite še toplo kopel in skodelico čaja.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave