21.01.2019
LJ
/ -2°
Prehlad To je najboljši način za preprečevanje gripe in prehlada Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Odvečna maščoba Ste pretežki in imate preveč maščobe okrog pasu? Trebuh Brez diete je dosegla take rezultate

VIDEO: Zaradi preveč soli lahko resno zbolite!

Ste vedeli, da s petimi rezinami salame zaužijete dovolj soli za ves dan? Naše fiziološke potrebe po natriju so namreč precej nizke. Pa vendar nas večina dnevno zaužije veliko večje količine soli. A pretiravanje lahko vodi v številne resne bolezni.

Zaradi preveč soli lahko resno zbolite!

Nalagam..
Žlica soli
S soljo nikakor ne gre pretiravati, pravijo strokovnjaki. (Foto: iStockphoto)

Zaradi uživanja prevelikih količin soli se lahko poveča krvni tlak in s tem tudi tveganje za bolezni srca ter ožilja. ''Vemo, da je povečan krvni tlak vodilni vzrok umrljivosti v svetu, v Sloveniji pa ocenjujemo, da ima nekje od 35 do 40 odstotkov povišan krvni tlak,'' s podatki postreže nutricionistka dr. Cirila Hlastan Ribič iz Inštituta za varovanje zdravja. Poleg težav s tlakom pa je prekomeren vnos soli povezan tudi z možnostjo nastanka sladkorne bolezni, osteoporoze, vodi lahko tudi v prekomerno telesno težo.

Krvni tlak
Zaradi uživanja prevelikih količin soli se lahko poveča krvni tlak in s tem tudi tveganje za bolezni srca ter ožilja. (Foto: iStockphoto)

Koliko soli lahko zaužijemo?

Nikar ne mislite, da je sol že sama po sebi slaba za naše zdravje in da je bolje jesti povsem neslano hrano, kajti to ne drži. Določena količina natrija je namreč pomembna in potrebna za uravnavanje osmotskega tlaka v našem telesu. A dobro je vedeti, koliko natrija naš organizem dejansko sploh potrebuje. Dr. Hlastan Ribičeva pravi, da odraslemu človeku zadošča že 550 miligramov natrija dnevno, otrokom pa nekje do 300 miligramov - odvisno pač od njihove starosti. Tako dojenčkom do četrtega meseca zadošča že do 100 miligramov natrija dnevno, malčkom od četrtega meseca do prvega leta starosti do 180 miligramov na dan. Otrokom od prvega do četrtega leta zadošča okrog 300 miligramov dnevno.

A zgornje meje vnosa soli, ki so še varne in še ne predstavljajo tveganja za naše zdravje, so vendarle nekoliko višje. Odrasli in mladostniki lahko tako dnevno zaužijejo do pet gramov soli, kar zadošča za približno za eno čajno žličko, otroci od enega do treh let do dva grama dnevno, od štirih do šestih let starosti pa tri grame, nekoliko starejši otroci pa do štiri grame dnevno.

Res pa je, da v nekaterih primerih naše telo vendarle potrebuje nekoliko večje količine soli – na primer pri močnem potenju, bruhanju, diareji.

Začimbe
Pri mizi si hrane ne dosoljujte in pri pripravi hrane raje kot po soli posezite po začimbah. (Foto: iStockphoto)

Namesto po soli posezite po začimbah

Da se teh priporočenih vrednosti velja držati, se zavedajo tudi v šolah in vrtcih, kjer skrbno pazijo, da obroki niso preslani. Da bi preverili, kako nadzorujejo količino soli v hrani, smo se odpravili na ljubljansko osnovno šolo Miška Kranjca, kjer nam je vodja kuhinje Marko Jovanovič zaupal: ''Kot zamenjavo za sol uporabljamo različna zelišča. Pozorni pa smo tudi na to, kako pripravljamo hrano. Tako je več kuhane hrane, kot so različne obare, zelenjava je kuhana v vodi.'' Vodja šolske prehrane Lendita Kljajić Garbajs pa dodaja: ''Le občasno dajemo na jedilnik živila, ki vsebujejo veliko soli, kot so na primer krušni izdelki, pice, mesni izdelki, kot so hrenovke, suho meso, klobase.''

Seveda pa moramo biti tudi doma pozorni na količino soli v obrokih in nenazadnje tudi na to, koliko soli vsebujejo izdelki, ki jih kupimo že pripravljene ali polpripravljene. Na njih vedno preverimo deklaracijo, kjer je navedeno, koliko soli vsebujejo. Pri mizi si hrane ne dosoljujte in pri pripravi hrane raje kot po soli posezite po začimbah. Poleg tega si, kadar se le da, hrano pripravljajte sami doma. ''Izmerili smo, da lahko en obrok, zaužit v restavraciji, vsebuje tudi do šest, sedem, celo osem gramov soli. Ena pica na primer lahko vsebuje tudi do 12 gramov soli!'' še pove dr. Cirila Hlastan Ribič.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave