11.12.2018
LJ
/ -3°
Antioksidanti To je živilo z največ antioksidanti! In ne gre za borovnice Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap kašelj Neverjetno, kaj je izkašljal moški Neti Čistila si je nos z neti posodico in tragično preminila

Vsi ga uživamo! Pa nam res škodi?

Umetno sladilo aspartam se skriva v gaziranih pijačah, pa tudi v žvečilnih gumijih, jogurtih, celo v zdravilih, na katerih je označeno, da so brez sladkorja. Britanski znanstveniki so preverili, ali nekaterim res škodi.

Ženska je jogurt
Pogosto ga vsebujejo jogurti. (Foto: Profimedia)

Aspartam je umetno sladilo, ki ga prehrambena industrija zelo pogosto uporablja. Je dovoljeno, a mnogi so prepričani, da jih po zaužitju mučijo slabost, glavoboli, mravljinčenje, celo vrtoglavica. Sedaj so raziskovalci medicinske fakultete Univerze v Yorku dokazali, da ti simptomi niso posledica aspartama.

Aspartam
Namesto sladkorja v hrano in celo zdravila proizvajalci pogosto vmešajo aspartam. (Foto: Profimedia)

Vsaj kratkoročno ne škodi

Študijo, ki je bila objavljena v zborniku "PLOS ONE," so na univerzi v Yorku opravili po naročilu britanske agencije za standarde hrane. Imeli so eksperimentalno skupino 48 ljudi, ki so bili prepričani, da jim aspartam škodi, ter kontrolno skupino 48 ljudi, ki nikoli niso opazili kakšnih negativnih simptomov. Izkazalo se je, da tisti, ki so poročali, da jih po zaužitju aspartama vedno boli glava ali jim je slabo, ko enkrat niso vedeli, kdaj so to umetno sladilo zaužili in kdaj ne, o simptomih niso več poročali točno takrat, ko so aspartam res vnesli v svoje telo. Zdravniki tudi niso zaznali nobenih sprememb v krvi ali urinu. "Nismo našli dokaza, da bi aspartam kratkoročno škodil," so zapisali, hkrati pa poudarili, da študija ni pokazala, ali morda obstajajo dolgoročne posledice uživanja.

Pazijo naj nosečnice

Decembra 2013 je aspartam preverila tudi Evropska agencija za varnost hrane in tudi njihov zaključek je bil, da je v količinah, ki so s hrano trenutno dostopne, varen. To je potrdil tudi britanski Znanstveni odbor za strupenost, čeprav je za Daily Mail profesor Erik Millstone z univerze v Sussexu vseeno opozoril, da obstaja študija, ki jo je leta 2010 finančno podprla Evropska unija in je pokazala, da je pri nosečnicah tveganje za prezgodnji porod za skoraj 40 odstotkov večje, če namesto ene popijejo dve pločevinki gazirane pijače z aspartamom na dan. Aspartam je sicer kemično pridobljen iz dveh aminokislin. Že v majhnih količinah je izredno sladek, zato ga ni treba užiti veliko. Pravzaprav ga naenkrat zaužijemo tako malo, da v svoje telo sploh ne vnesemo nobenih kalorij.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave