18.12.2017
LJ
/ -2°
Možgani Preprosta navada, ki zmanjša tveganje za Alzheimerjevo bolezen Voda Že poznate 1-mesečni sladkorni detoks in vse njegove prednosti? Maščoba 4 bolezni, ki jih lahko zavremo tudi naravno Čokolada Kaj se zgodi s telesom, če samo za 9 dni prenehamo uživati sladkor?

Zakaj bi morali jesti cvetačo?

Cvetača je zelenjava, ki jo je enostavno pripraviti, poleg tega vsebuje ogromno koristnih hranil. Od vitamina C za imunski sistem in lepšo kožo, do sulforafana in glukozinolatov, ki so močna zaščita pred rakom.

Cvetača
Neverjetno močna zaščita pred rakom. (Foto: Thinkstock)

Iz nje lahko naredimo juho ali pa jo zmešamo s pire krompirjem. Vsekakor bi morali najti recept s cvetačo, ki vam je všeč, saj gre za izredno zdravo zelenjavo. Vsebuje ogromno vitamina C, kalija, kalcija in vlaknin. Vrh tega pa še nekaj vitamina K in kartenoidov ter še vrsto fitohranil, ki imajo manj poznana imena, pa zato niso nič manj koristna.

Vitamin C

Vitamin C krepi naš imunski sistem, poleg tega izboljšuje stanje kolagena v naši koži, zaradi česar je ta lepša in bolj sijoča ter se počasneje stara. Ker vitamin C uničuje previsoka temperatura, bi morali cvetačo pripravljati pri nižji temperaturi.

Sulforafan

Eno od tistih manj poznanih hranil. Vsebuje ga tudi brokoli. Ima izredno močno protivnetno delovanje. Iz naših celic odstranjuje strupe. Deluje tudi tako, da preprečuje raka in uničuje rakave celice, ko se te enkrat že pojavijo.

Glukozinolati

Cvetača je res hrana, ki bi jo morali jesti, da se zaščitimo pred rakom, kajti tudi glukozinolati preprečujejo nastanek rakavih celic. To naredijo tako, da DNA celic ščitijo pred poškodbami. V telesu pa tudi zdravijo in preprečujejo vnetja, torej delujejo protivnetno.

Vitamin K

Vitamin K lahko zaužijemo z maslom in mesom, pa tudi s cvetačo. Študije so pokazale, da kuhanje ne zmanjša količine vitamina K v hrani.

Kako ohraniti vitamine?

Da bi cvetača ohranila čim več svojih zdravih hranil, jo dušite, vendar ne predolgo. Naj ostane al dente, kot bi rekli naši zahodni sosedje. Če jo pripravljate v pečici, naj bo temperatura pod 160 stopinj Celzija. Če jo pečete v ponvi, pa prav tako uporabljajte nižje do srednje temperature.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 3
 
kundalinigirl 09.02.2016 12:55:02
Ker je zelo zdrava,sploh če jo kupiš v trgovini,ko je vsa umetna,hahahaha.
Montekristo 06.02.2016 11:36:53
Bom zdaj naredil pire in naravni zrezek; samo od cvetače, bi bolj tanko kakal!
Frane Šajn 06.02.2016 18:21:50
čE JO POJE ZDRAV DELA ČUDEŽE!
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Novoletne zaobljube

Kakšna bo vaša letošnja novoletna zaobljuba?

Uporabne povezave