22.01.2018
LJ
/ -2°
Sreča 80 let trajajoča študija razkriva, kaj nas res osreči Spanje Koliko spanca potrebujemo glede na našo starost? Tamara Božić Tamari Božić je v dveh letih uspelo izgubiti kar 70 kilogramov Donald Trump Trumpova prehrana povečuje tveganje za raka debelega črevesa za 33 %

Zakaj ne bi smeli uporabljati vatiranih palčk za čiščenje ušes?

Čeprav si nekateri po tuširanju niti ne predstavljajo, da si ne bi ušes očistili z vatirano palčko, zdravniki pravijo, da naj svoja ušesa pustimo pri miru. Ušesno maslo je naravna zaščita, zato je nikar ne odstranjujte, pravijo.

Vatirane palčke
Nikar ne odstranjujte ušesnega masla z vatiranimi palčkami. Naše telo proizvaja ušesno maslo, da bi zavarovalo uho pred umazanijo, prahom in ostalimi snovmi, ki bi sicer lahko prišle v notranjost ušesa. (Foto: Thinkstock)


Ameriški otorinolaringologi so prejšnji teden v strokovni reviji Journal Otolaryngology-Head and Neck Surgery objavili nove smernice za ohranjanje zdravja, v katerih so zapisali, da naj si ljudje v ušesa 'ne tlačijo nič, kar je manjše od komolca'. Vatirane palčke, vata, lasnice, zobotrebci in hišni ključi nimajo kaj iskati v ušesu, so zapisali, saj z njimi lahko povzročimo poškodbe in ureznine ušesnega kanala, počimo bobnič ali poškodujemo slušno kost. Vsaka od teh stvari lahko privede do izgube sluha, vrtoglavice, zvonjenja v ušesih in nekaterih drugih simptomov, povezanih s poškodbami ušesa.

Vatirane palčke
Vatirane palčke, vata, lasnice, zobotrebci in hišni ključi nimajo kaj iskati v ušesu, so zapisali, saj z njimi lahko povzročimo poškodbe in ureznine ušesnega kanala, počimo bobnič ali poškodujemo slušno kost. (Foto: Thinkstock)

Poleg tega svetujejo, naj si ne odstranjujemo ušesnega masla. Naše telo ušesno maslo proizvaja, da ohranilo uho vlažno, čisto in zaščiteno. Na ušesno maslo se namreč prilepijo umazanija iz zraka, prah in druge snovi in tako ušesno maslo prepreči, da bi ta umazanija prišla v notranjost ušesa. Tudi naši naravni gibi, ko grizemo hrano, pomagajo, da se ušesno maslo pomika po ušesnem kanalu navzven in da ga nato lahko med tuširanjem naravno odstranimo. Prav zato otorinolaringologi svetujejo, naj ga sami s palčkami dodatno ne odstranjujemo. ''Kulturno je, da želimo imeti čista ušesa. A odstranjevanje odvečnega ušesnega masla, ki pride iz ušesa, je dovolj, za ohranjanje čistih ušes,'' je za CNN pojasnil otorinolaringolog dr. Seth Schwartz. ''Imeti ušesno maslo v ušesu ni slaba stvar. Vsi ga imamo in prav je tako. Težava se pojavi le, če ga je preveč in se pojavijo simptomi, kot so bolečine, krvavitev ali izguba sluha. V tem primeru obiščite zdravnika.''

Prekomerno nabiranje ušesnega masla je pogostejše pri starejših ljudeh, ko počasi prične odpovedovati naravni sistem za čiščenje ušesa. Takrat se lahko zgodi, da ušesno maslo zatrdi in nastane vosku podobna snov. Ta lahko prepreči normalen sluh. ''V tem primeru lahko z vatiranimi palčkami nabrano ušesno maslo potisnemo še globolje v ušesni kanal in s tem poškodujemo bobnič,'' je za CNN pojasnil dr. James Battey, direktor Ameriškega nacionalnega inštituta za gluhe in gluhoneme. ''V tem primeru je najbolje obiskati zdravnika,'' še dodaja.

Sicer pa je tudi izguba sluha med starejšimi pogostejša. K temu prispevajo staranje, okužbe in izpostavljenost večjemu hrupu.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Nespečnost

Ste se kdaj spopadali z nespečnostjo?

Uporabne povezave