21.05.2018
LJ
23° / 12°
Trebuh Je to ključ do bolj vitke postave? Seks Še en razlog za več spolnosti Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Harry in Meghan To sta si zaželela za svoj poročni dan

Zakaj vas bolijo zobje, če nimate kariesa?

Ni hujše bolečine, kot bolečina, ki se pojavi ob težavah z zobmi. A včasih razlog za zobobol ni karies, a ne vemo, zakaj nas še vedno kljuva ali skeli. Vzrokov za bolečine je lahko več. Preverite, kateri so pogosti.

Zobobol
Vnetje sinusov lahko povzroči pritisk na korenino zoba, saj niso daleč eden od drugega. Ob pritisku na korenino zoba se lahko pojavi močna bolečina. (Foto: Thinkstock)

Pretiravate s ščetkanjem zob

Nedvomno morate skrbeti za higieno svojih zob, a nikar ne pretiravajte s ščetkanjem. Grobo ščetkanje lahko poškoduje sklenino ali dlesni. Celo do te mere, da pride do odstropa dlesni, zaradi česar se odkrije korenina zoba in zobje postanejo bolj občutljivi.

Če vas zobje skleijo, ko jeste ali pijete kaj hladnega, lahko to pomeni, da so zobne korenine preveč odkrite. Škode ne morete popraviti sami, lahko pa vam pomaga zobozdravnik, tako da vam zaplombira obrabljena področja. Da bi to preprečili, lahko uporabite bolj mehko ščetko ali preprosto med ščetkanjem manj pritisnete ščetko k zobem.

Imate vnete dlesni

Ne bi si mislili, kako pogosta je danes bolezen dlesni. Skoraj polovica ljudi starejših od 30 let ima neko obliko paradontoze. Tudi, če niste v tej skupini, se lahko kaj hitro spopadete z vnetjem dlesni. Ko se vaše telo ne more spopasti z bakterijami, ki so se nakopičile med dlesnimi in zobmi, pride do vnetja, ki prinese oteklino in bolečino. Ustvari se majhna vrečka, v kateri se nabere gnoj. Če opazite kaj podobnega, se takoj oglasite pri zobozdravniku, ki vam bo očistil problematično področje in vam morda predpisal tudi antibiotike.

Vnetje sinusov

V času prehladov in gripe, poleg tega tudi v času alergij, lahko pride do vnetja sinisov. Vnetje sinusov pa lahko povzroči pritisk na korenino zoba, saj niso daleč eden od drugega. Ob pritisku na korenino zoba se lahko pojavi močna bolečina. A ob tej težavi vam ne bo mogel pomagati zobozdravnik, a boste morali obiskati osebnega zdravnika, ki vam bo pomagal z nasveti, kako ublažiti vnetje sinusov.

Vnetje dlesni
Ko se vaše telo ne more spopasti z bakterijami, ki so se nakopičile med dlesnimi in zobmi, pride do vnetja, ki prinese oteklino in bolečino. Ustvari se majhna vrečka, v kateri se nabere gnoj. Če opazite kaj podobnega, se takoj oglasite pri zobozdravniku. (Foto: Thinkstock)

Škrtanje z zobmi med spanjem

Če vas boli čeljust ali le zobje in ne veste v čemu je problem, je vzrok lahko tudi nočno škrtanje z zobmi. Škrtanje lahko povzroči izrabo zobne sklenine in celo zlom zoba. Do tega pride, ko z zgornjo in spodnjo čeljustjo ponoči drgnemo zobe enega ob drugega. Naslednji dan lahko pride do bolečine v čeljusti ali zobeh, lahko pa težava privede tudi do kroničnih glavobolov.
Zobozdravnik vam lahko pomaga tako, da vam izdela ščitnik za zobe, ki si ga ponoči ustavite v usta.

Pred kratkim ste bili pri zobozdravniku

Nič neobičajnega ni, da po brušenju ali plombiranju zoba na tem mestu še nekaj časa čutite bolečino. Še posebej, ko jeste ali pijete kaj hladenga. To lahko traja tudi še nekaj tednov po obisku zobozdravnika. Če vas zob boli pri grizenju, pa je vzrok lahko v tem, da vam zobozdravnik ni dobro pobrusil zob. V tem primeru se vrnite na ponovni pregled.

Imate počen zob

Zobje lahko počijo, ko zagrizete v kaj trdega ali dobite udarec v čeljust. Tudi med stiskanjem čeljusti lahko pride do zloma zoba. Če je zob počen, boste čutili bolečino med grizenjem in ko spijete toplo ali vročo tekočino. Pri tem je priporočljiv obisk zobozdravnika, v vmesnem času pa skušajte gristi na drugi strani čeljusti.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 2
Triera 24.03.2016 17:39:01
Nič od naštetega. Sem imela dlje časa hudo občutljive zobe, tako da sem morala večinoma paziti na vsak ugriz posebej, da se mi ni skegljalo od bolečine. Pa sem bila redno pri zobozdravniku, delal mi je neke premaze, pa ni nič pomagalo. Ko je bilo najhujše s to občutljivostjo, se spomnim, da sem komaj spila kozarec mlačne (ne mrzle ali tople) vode. Če sem v kaj ugriznila, sam imela občutek, kot da imam vse zobe razmajane in mi bodo kar naenkrat ven padli. Vzrok vsega tega se je pokazal šele po treh letih, ko me je en zob začel konkretno boleti na ugriz in sem potem lahko povedala, kateri je. Odmrl mi je živec, kar se je potem ponovilo na več kot šestih zobeh (večinoma kočnikih). Ko mi je zdravnik dal prvo injekcijo direktno v kanal, sem nekaj ur po posegu že čutila, da se mi je vrnila moč ugriza in sem vedela, da je boljše. Zakaj mi je odmrl živec - zaradi prečastitih belih plombic. Sem namreč mlada oseba in imam široke kanale. Tako so mi prišli strupi od plomb do živcev in žil, zato je tudi do okužbe prišlo. Ne vi meni o vnetih dlesnih, premočnem ščetkanju in škrtanju...
ata_jez 23.03.2016 17:49:37
Največkrat - predolg jezik.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave