20.05.2018
LJ
21° / 11°
Trebuh Je to ključ do bolj vitke postave? Seks Še en razlog za več spolnosti Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Harry in Meghan To sta si zaželela za svoj poročni dan

Zeleni čaj: učinki, o katerih se premalo govori!

Pozimi se radi pogrejemo s čajem in prav je, da kdaj posežete tudi po zelenem. Je eden najbolj raziskanih in ima vrsto potrjenih pozitivnih učinkov, od tega da varuje vid do tega da zmanjšuje holesterol.

Zeleni čaj - 3
Zeleni čaj je res čudežen. (Foto: Profimedia)

Deluje protialergijsko

Vas mučijo alergije? Potem bi morali čim večkrat poseči po zelenem čaju, saj na imunski sistem vpliva tako, da ga pomiri. Zaradi tega vam lahko pomaga zmanjšati tako nadležne alergijske reakcije. Leta 2007 je denimo študija raziskovala, ali uživanje zelenega čaja pomaga, če nas muči alergija na cvetni prah. In ugotovili so, da simptome lajšajo polifenoli, ki jih zeleni čaj vsebuje in vplivajo na določene procese v telesu, ki povzročajo alergijske reakcije.

Izboljša vid

Običajno pravimo, da je treba za boljši vid pojesti več korenja. Očitno bomo morali začeti govoriti, da je treba pojesti več korenja, hkrati pa popiti več zelenega čaja. Antioksidanti, ki jih vsebuje, varujejo očesna tkiva in kot je pokazala študija, opravljena leta 2001, lahko celo preprečujejo pojav bolezni oči.

Zniža slab holesterol

Previsok holesterol obremenjuje vaše srce in lahko povzroči hude zdravstvene težave. Kakšno skodelico zelenega čaja pa res ni težko vključiti v svoj vsakdan, kajne, če nam lahko pomaga tako, da holesterol zniža? Antioksidanti, ki jih v izobilju vsebuje zeleni čaj, zmanjšujejo absorbcijo holesterola iz hrane v kri. Raziskava, ki so jo opravili leta 2011, je pokazala, da bi bilo za najboljši učinek idealno spiti pet skodelic na dan.

Za zdrave zobe in dlesni

Čeprav zeleni čaj tako kot kava obarva zobe, je hkrati izredno blagodejen, če nas bolj kot videz skrbi, kako zdrava je naša ustna votlina. Leta 2009 je recimo študija ugotovila, da imajo tisti, ki pijejo več zelenega čaja, manjše tveganje, da jih začne mučiti paradontalna bolezen. Pri tistih, ki se z njo že ubadajo, pa pomaga lajšati njene simptome. Zeleni čaj tudi preprečuje karies. To pa zato, ker vpliva na bakterije v ustih in zmanjša kislost sline in plaka, ki se nabira na zobeh.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 3
 
theykilledKenny 16.01.2016 21:20:08
Jaz ga pogosto pijem kot angleški čaj. Mi ugaja, kot pijača, od zgoraj naštetih učinkov pa nisem zaznal niti enega.
 
kundalinigirl 16.01.2016 15:46:49
Zeleni čaj baje pomaga pri hujšanju. Če seveda zraven spremeniš prehrano,se zdravo prehranjuješ,telovadiš. Samo s pitjem zelenega čaja ni efektov. :) Jst ga že eno leto pijem namesto kave.
 
gjmgjm 16.01.2016 10:24:00
Jaz ga redno pijem že precej časa, pa se mi nič ne zdi da bi se mi obarvali zobje...
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave