12.12.2018
LJ
/ -3°
Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Antioksidanti To je živilo z največ antioksidanti! In ne gre za borovnice Infrardeča savna Blaži kronične bolečine, izboljšuje pretok krvi, izloča toksine iz telesa ... Annie McManis Še sama ne more verjeti, kaj ji je uspelo

Tega o korenju še niste vedeli!

Korenje ni koristno le za vaše oči, zmanjša tudi tveganje za raka dojke. In to za kar 60 odstotkov, je pokazala nova raziskava stokovnjakov iz različnih evropskih držav.

Korenje
Uživanje korenja pri ženskah zmanjša tveganje za razvoj določenega tipa raka dojke za kar 60 odstotkov. (Foto: Thinkstock)

Ženske naj redno uživajo korenje, so priporočili strokovnjaki, ki so odkrili, da lahko uživanje korenja pri nežnejšem spolu zmanjša tveganje za določen tip raka dojke za kar 60 odstotkov. Raziskava, ki je bila objavljena v medicinski reviji American Journal of Clinical Nutrition, je pokazala, da so za to odgovorni pigmenti imenovani betakaroteni. Te vsebuje tudi špinača, rdeča paprika in mango, zato imajo ta živila enak učinek. Betakaroteni so že dolgo poznani po svojih zdravilnih učinkih. Predvsem smo jim pripisali zasluge za zdravje naših oči. Že babice so nam govorile, naj uživamo korenje za dober vid. Sedaj pa se je pokazalo tudi, da lahko ženske obvaruje pred določenimi tipi raka dojke.

Rak dojke
Betakaroteni v korenju niso koristni le za dober vid in imunski sistem, ampak preprečujejo tudi rak dojke. (Foto: Thinkstock)

V Sloveniji se vsako leto z rakom dojke spopade okoli 1200 žensk. Čeprav je krivec za razvoj bolezni vsekakor tudi dedni faktor, pa lahko za preprečevanje raka dojke veliko storimo same. Z rednim gibanjem, zdravo prehrano, izogibanjem škodljivim razvadam, stresu in vzdrževanjem zdrave telesne teže.

A znanstvenike je zanimalo predvsem, katere snovi v sadju in zelenjavi imajo največji učinek pri preprečevanju raka dojke. V veliki evropski raziskavi imenovani European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition so spremljali 1500 žensk, ki so jim diagnosticirali raka dojke in 1500 žensk, ki niso imele raka. Spremljali so njihove prehranjevalne navade in opravljali redne preglede krvi, kjer so poleg drugih snovi, kot so vitamin C in likopen, merili tudi nivo betakarotena v krvi.

Rezultati so pokazali, da so imele ženske, ki so uživale hrano bogato z betakarotenom (korenje in paprika), za 40 do 60 odstotkov manjše tveganje za razvoj raka dojke, ki je ER negativen. Kar predstavlja kar enega od treh rakov dojke. ''Rezultati naše raziskave so pokazali, da je višji vnos betakarotena povezan z zmanjšanim tveganjem za razvoj raka dojke ER-,'' je dejal vodja raziskave dr. Richard Berks. ''To je še en dokaz, da lahko zdrava prehrana zmanjša tveganje za razvoj raka.'' A betakaroten ni izboljšal stanja žensk s tipom raka dojke, ki je ER+. V teh primerih je bil zanemarljiv tudi vpliv drugih snovi v rastlinah, so zapisali strokovnjaki.

Kljub temu lahko z zdravimi izbirami močno zmanjšamo tveganje za bolezni. ''Že dolgo vemo, da lahko z zdravo prehrano – tudi s korenjem – zmanjšamo tveganje za raka dojke, saj na ta način pomagamo ohranjati zdravo telesno težo. Čeprav je res pomembno, da jemo zelenjavo kot del uravnotežene prehrane, pa na žalost ne obstaja nikakršno superživilo, ko govorimo o raku dojke. Vse ženske pa lahko zmanjšajo tveganje za raka in za druge bolezni tako, da ohranjajo zdravo telesno težo, da uživajo raznoliko uravnoteženo prehrano, da so bolj aktivne in da zmanjšajo vnos alkohola,'' je še dejal.

Sicer pa so betakaroteni pomembni, ker se v telesu spremenijo v vitamin A. Na ta način izboljšujejo tudi delovanje imunskega sistema in skrbijo za zdrav vid. Če se odločite, da boste betakaroten vnesli v svoje telo s pomočjo prehranskih dodatkov, pa z njimi nikar ne pretiravajte. Prekomerni vnos je namreč pri nekaterih ljudeh povezan z rakom pljuč. Najboljša izbira so torej naravna živila bogata z betakarotenom, ki jih v svoj jedilnik vključujte vsak dan.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 7
 
tornadotex 28.02.2016 21:36:39
Tudi moja ga rada potegne in to še svežega iz zemlje...
 
dho 28.02.2016 17:12:57
Da je korenje zdravo, so vedeli že pred sto leti.
 
kundalinigirl 27.02.2016 21:41:23
Super,zdaj bom še raje jedla korenje. :)
Explainator 27.02.2016 16:55:44
čedalje bolj mislim da te reklame daje ven špar glede na količino zelenjave ki mu kak dan ostane
luckyss.. 28.02.2016 10:20:34
Vsekakor eden najbolj realnih komentarjev na teh straneh..
Houdor 28.02.2016 18:46:03
logično seveda, Spar je edini trgovec v Sloveniji, ki prodaja korenje...
 
BŠK 26.02.2016 16:43:56
Koga spet farbate?
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave