18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

7 mitov, ki škodijo vaši vagini

Ženskam so strokovnjaki pred kratkim svetovali, naj ignorirajo bizaren trend uporabe kumaric za čiščenje vagine, saj si lahko na ta način povzročijo infekcijo. Več let si ženske prav tako že pomagajo z jogurtom, ko pride do glivičnega vnetja. Tu je še nekaj drugih napačnih prepričanj o ženskem intimnem predelu, ki jih razkriva newyorška ginekologinja Alyssa Dweck.

Nožnica
Parfumirana mila, tuš geli in robčki za intimno nego so nepotrebni in lahko celo škodijo vaši vagini, pove dr. Dweckova. ''Če v svojem življenjskem obdobju razbijem mit, da je vagina ogabno področje, bom zadovoljna,'' je povedala ginekologinja. (Foto: iStock)

Za spletno stran Insider je newyorška ginekologinja Alyssa Dweck razkrila nekaj mitov, ki še vedno veljajo med ženskami, a v resnici niso pravilni. Tu je nekaj izmed njih.

Mit 1: Uporabljati morate izdelke za intimno nego

Parfumirana mila, geli za prhanje in robčki za intimno nego so nepotrebni in lahko celo škodijo vaši vagini, pove dr. Dweckova. ''Če v svojem življenjskem obdobju razbijem mit, da je vagina ogabno področje, bom zadovoljna,'' je povedala. Prekomerno čiščenje intimnega področja lahko škodi našemu zdravju, pravi. ''Vagina v resnici čisti samo sebe in uporaba teh proizvodov lahko uniči naravno ravnovesje mikrobov tam spodaj in povzroči razdraženost in srbečico. Prav tako se na ta način povečuje tveganje za glivično in bakterijsko okužbo.'' Dr. Dweckova pravi, da dobro staro milo in topla voda zadostujejo za čisto vagino.

Jogurt
Jogurt lahko pomaga ublažiti srbečico ob glivičnem vnetju, vendar pa ne zdravi glivičnih vnetij. Zato potrebujete protiglivična zdravila. (Foto: iStockphoto)

Mit 2: Jogurt vam lahko ozdravi glivično okužbo

Ženske že dolgo časa uporabljajo navadni jogurt, da bi si zdravile glivično okužbo. Med glivično okužbo pride do razrasta glivic v genitalijah in dolgo časa je veljalo, da je jogurt lahko zdravilo, ker ima v sebi dobre bakterije - probiotike. A naj se sliši še tako nenavadno, so laktobacili v jogurtu drugačni kot tisti, ki so dobri za vašo vagino, pove ginekologinja. Kljub temu pa priznava, da lahko jogurt v resnici pomaga ublažiti simptome glivične okužbe in ohladiti področje, a poudarja, da se ne more boriti proti glivicam. Jogurt tako lahko nekoliko ublaži stanje, ko je najhujše, a v teh primerih morate obiskati ginekologa, da vam predpiše protiglivična zdravila.

Mit 3: Vsaka srbečica tam spodaj je posledica glivične okužbe

''Ženske pogosto mislijo, da je vsak simptom, ki ga imajo tam spodaj, posledica glivične okužbe, a ni,'' pove dr. Dweckova. Vaginalna srbečica je lahko tudi posledica uporabe različnih proizvodov, hormonskih sprememb, bakterijske vaginoze, uši ali spolno prenosljive bolezni, imenovane trihomonijaza.

Mit 4: Tamponi se lahko izgubijo v vašem telesu

Nemogoče je, da bi izgubili tampon v svoji vagini, saj je odprtina materničnega vratu proti maternici tako majhna, da je nemogoče, da bi šel tampon skozi njo, pojasnjuje. ''Kljub temu pa ženske včasih pozabijo odstraniti tampon in se lahko zgubi v njih v smislu, da ga težje odstranijo. Na to jih običajno kasneje spomni neprijetni vonj. ''

Uporaba tamponov, še posebej, če jih v nožnici puščate dlje, kot je priporočeno, je povezana s tveganjem za razvoj sindroma toksičnega šoka, ki je redek, a smrtno nevaren zaplet. Povzroči ga bakterija, ki pride v telo in sprošča škodljive toksine. Lahko pride do zastrupitve telesa in smrti.

Tampon
Nemogoče je, da bi izgubili tampon v svoji vagini, saj je odprtina materničnega vratu proti maternici tako majhna, da je nemogoče, da bi šel tampon skozi njo. Kljub temu je tampone potrebno menjati na vsakih nekaj ur, saj se v nasprotnem primeru poveča tveganje za razvoj toksičnega šoka - redkega, a smrtno nevarnega zapleta. (Foto: iStock)

Mit 5: Če boste imeli spolno prenosljivo bolezen, boste imeli simptome

Klamidija je pogosta spolno prenosljiva bolezen, ki se lahko prenaša med spolnim odnosom. Večina ljudi pri njej ne občuti nikakršnih simptomov, zato ne vedo, da so okuženi. Pogosto je tako, da spolne bolezni ne kažejo simptomov. Podobno je pri gonoreji, herpesu, HPV-ju ali trihomonijazi. Prav zato je pomembno, da se redno testirate za spolno prenosljive bolezni. Neprepoznana infekcija lahko pri ženskah vodi do neplodnosti.

Mit 6: Vaginalni izcedek kaže na to, daje nekaj narobe

Vaginalni izcedek je nekaj normalnega in večina žensk in deklet ga ima. Gre za tekočino, ki vagino ohranja čisto in vlažno, da jo ščiti pred infekcijami. ''Izcedek pričakujemo pri večini žensk, še posebej med ciklom, ko ovulirajo. Takrat se lahko poveča izcedek in je bolj tekoč in čist. Nekatere ženske imajo nekaj več izcedka tudi tik pred menstruacijo ali po menstruaciji.'' Pomembno pa je, da ste pozorni, ko se izcedek spremeni po barvi in vonju. Takrat obiščite zdravnika.

Mit 7: Niste normalni, če ne doživite orgazma med seksom

Vprašanje vaginalnega orgazma pri ženskah povzroča preveč skrbi, pove ginekologinja. ''Veliko žensk, v resnici večina, potrebuje stimulacijo klitorisa, da doživi orgazem - veliko tega,'' pove ginekologinja. ''Klitoris ni samo ena majhna točka, ampak ima tudi 'noge', imenovane 'crurae', ki gredo v majhne sramne ustnice in pod kožo.''

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 8
slovenc79 13.02.2018 01:08:56
klitoris ima noge in zbeži, zato ni orgazma.
Frane Šajn 12.02.2018 11:25:54
Sem že napisl recept za te težave. ponavljam" Redno poliranje teh predelov s kolikor toliko higijensko neoporečnimi dedci evo to je vse!"
2202 12.02.2018 17:36:24
NORI FRANČEK
FesterAdams 12.02.2018 18:31:40
Tiho bodi.., ded ima prav.
fantom46 12.02.2018 18:58:35
Redno pucanje raufnka prepreči nabiranje saj.
Frane Šajn 12.02.2018 19:45:01
2202 večonoma krepijo desico ona ga zna najbolj stisnit kajnede onanček!
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave