27.05.2018
LJ
28° / 14°
Popolna poslovna ženska Je perfekcionizem nekaj pozitivnega ali negativnega? Debelost Prekomerno težkim primanjkuje tega vitamina! Srce Tveganje se bo zmanjšalo za četrtino! Kaj je res? To je prava resnica!

Vas mučijo močne menstrualne krvavitve?

Skoraj vse ženske so že doživele menstruacijo, ki je bila veliko bolj obilna kot sicer. Nekatere imajo take menstruacije vsak mesec in imajo zato kup težav. Kako jih lahko odpravimo?

trebuh
Hipermenoreja je menstruacija, ki traja dlje kot sedem dni in pri kateri izgubite več kot 80 mililitrov krvi. (Foto: iStockphoto)

Obilna krvavitev oziroma menstruacija, ki traja več kot 7 dni in pri kateri ženska izgubi več kot 80 mililitrov krvi na ciklus, se imenuje menoragija ali hipermenoreja. Pri normalnem menstrualnem ciklusu, ki traja nekje od pet do sedem dni, ženske namreč izgubijo od 25 do 75 mililitrov krvi.

Kakšni so simptomi?

- menstrualna krvavitev, pri kateri je potrebno zamenjati več damskih vložkov ali tamponov vsako uro;

- nujna uporaba obeh vrst zaščite (tamponi in damski vložki) za nadziranje menstrualne krvavitve;

- menstrualna krvavitev, ki traja več kot sedem dni;

- menstrualna krvavitev z veliko količino krvnih strdkov;

- nenehna bolečina v obliki krčev v spodnjem delu trebuha;

- obilne menstruacije, ki lahko privedejo do utrujenosti, oteženega dihanja in nasploh lahko privedejo do slabokrvnosti.

Menstruacija
Hipermenoreja se pojavi zaradi porušitve hormonskega ravnovesja ali fibroidov na maternici. (Foto: iStockphoto)

Zakaj se hipermenoreja pojavi?

Velikokrat je zelo težko najti pravi vzrok hipermenoreje. Zdravniki vzroke delijo v štiri kategorije, v skoraj 80 odstotkih primerov pa so vzroki za obilno menstrualno krvavitev hormonsko neravnovesje ali fibroid oziroma benigna oblika tumorja na maternici.

Pri normalnem menstrualnem ciklusu je ravnovesje med hormoni estrogena in progesterona ključno za normalno izločanje krvi. Zaradi hormonskega neravnovesja je količina endometrija večja kot običajno, zato prihaja do obilnejših menstruacij. Te se najpogosteje pojavljajo pri dekletih v puberteti in pri ženskah, ki vstopajo v menopavzo. Hipermenorejo lahko povzroča tudi bolezen ščitnice, ki prav tako ruši hormonsko ravnovesje. Obilne menstruacije lahko nadzirate s hormonskimi zdravili, vendar pa je lahko prav nepravilna uporaba hormonov vzrok hipermenoreje. Ostali vzroki so lahko še polipi, ciste na jajčnikih, zapleti v nosečnosti, rak ...

Če take menstruacije otežujejo normalne dejavnosti v vsakdanjem življenju, je priporočljiv obisk zdravnika. Prav tako tudi v primeru lažjih krvavitev med dvema cikloma ali po spolnem odnosu.

Kakšne težave prinaša?

Obilne in dolge menstrualne krvavitve so najpogostejši vzrok anemije oziroma slabokrvnosti pri ženskah, ki nastane predvsem zaradi prenizke količine železa v krvi, ki je telesu potrebna. Anemija povzroča tudi pogosto slabost in utrujenost, v resnejših primerih pa tudi hitrejše bitje srca, bledost, glavobol in pomanjkanje zraka. Če ni deležna zdravljenja, ima slabokrvna oseba lahko tudi probleme s srcem.

Hipermenorejo velikokrat spremljajo tudi menstrualni krči, ki nemalokrat potrebujejo strokovno pomoč, mnoga stanja, ki so povezana z nepravilnostmi v menstrualnem ciklusu, pa lahko pripomorejo k ženski neplodnosti.

Ali lahko hipermenorejo pozdravimo?

V primeru anemije zdravnik predpiše dodatno količino železa. Obstajajo tudi zdravila, ki zmanjšujejo količino izgubljene krvi. Predvsem je potrebna pazljivost pri aspirinu, ki preprečuje strjevanje krvi in situacijo še dodatno poslabša. Tu so še hormonske kontracepcijske tablete, ki pomagajo pri urejanju menstrualnega ciklusa in lajšanju bolečine v trebuhu. Predvsem pa je med takimi menstruacijami pomemben počitek. Obvezno je pogosto menjavanje tamponov ter skrb za zdravje in prehrano. Močne bolečine lahko ublažijo za to predpisane tablete in druge naravne metode, s katerimi si pri prenašanju hipermenoreje lahko pomagamo.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave