20.08.2018
LJ
32° / 17°
Trebuh Zaščitite se pred drugim najbolj nevarnim rakom Jajce To morate jesti po športni aktivnosti Voda z limoninim sokom Voda z limono na tešče: Napaka, ki jo delamo prepogosto Aretha Franklin Zakaj je raka trebušne slinavke tako težko zdraviti?

Bi prepoznali eno najnevarnejših bolezni žensk?

Rožnati oktober

Pri nas za rakom dojke letno zboli približno 1100 žensk, pogosto se pojavlja pri ženskah med 50. in 70. letom starosti, seveda zbolevajo tudi mlajše ženske. Ker iz leta v leto oboleva vedno več žensk, je dobro, da prepoznate prve znake bolezni.

Rak dojke
V Sloveniji za rakom dojke vsako leto zboli okoli 1100 žensk. (Foto: iStockphoto)

Čeprav za rakom dojke zboleva vse več žensk, pa se v razvitem svetu smrtnost zaradi te bolezni zmanjšuje. Zasluga za to gre predvsem vse večji osveščenosti, ustrezni preventivi, pogostejšim presejalnim testov pri najbolj ogroženih ženskah in učinkovitem zdravljenju. Ker pa je zdravljenje najbolj učinkovito in manj naporno, če ženska bolezen odkrije v zgodnji fazi, je pomembno, da ne pozabite na redne preglede dojk.

Rak dojke
Z rednimi samopregledi lahko zgodaj odkrijete spremembe v dojkah. (Foto: iStockphoto)

Ženske, ki še imajo menstruacijo, naj si dojke pretipajo sredi menstrualnega cikla, ostale naj si določijo nek dan v mesecu, ko bodo naredile samopregled. Prsi je najlažje pretipati medtem, ko ste v kadi oziroma pod tušem, saj je z namiljeno roko lažje zatipati kakršne koli spremembe.

 

Med samopregledom opazujte:

- Zatrdline v dojkah,
- povečanje bezgavk pod pazduhami.

Poleg tega bodite pozorni še na naslednje simptome:

- Pomarančasta oziroma rdečkasta koža dojk,
- ugreznjene bradavice,
- nenavaden ali celo krvav izcedek iz dojke.

Vsaka bulica v dojkah in rahlo povečane bezgavke seveda ne pomenijo nujno raka dojke. Kaj zatrdline še lahko pomenijo, si preberite v članku Katere bulice v prsih so nevarne?. Z zdravnikom se je potrebno posvetovati, če zatipate zatrdlino, ki ne izgine in če se bezgavke ne zmanjšajo.

Sicer pa lahko ženska v boju zoper raka dojke marsikaj naredi tudi sama. Pomembno je, da skrbite za uravnoteženo zdravo prehrano, redno telesno aktivnost, se odpoveste razvadam, kot so kajenje, prekomerno uživanje alkohola in zloraba drog, uravnate svojo telesno težo, si vsak mesec pregledate dojke in se udeležujete presejalnih programov, ki jih pripravlja država.

Kot večkrat rada poudari predsednica društva za boj proti raku dojke Europa Donna dr. Mojca Senčar, ki je prav tako prebolela raka dojke, je pomembno predvsem to, da se znamo veseliti življenja.
 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prebavne težave

Ste se že kdaj spopadali z vnetjem mehurja?

Uporabne povezave