10 stanj, ki lahko povzročijo težave z menstruacijo
ŽENSKO ZDRAVJE

10 stanj, ki lahko povzročijo težave z menstruacijo

16.01.2018, 16:38
0

Normalni menstrualni cikel je na okoli 28 dni in krvavitev običajno traja do 7 dni. A kaj če menstruacija izostane ali pa je cikel veliko krajši kot nekoč ali pa je menstruacija močnejša? Tu je nekaj možnih razlogov za te težave.

Zdravnika je treba obiskati, ko menstruacijski cikel traja manj kot 21 dni, več kot 40 dni ali če menstruacija traja dlje kot 8 dni.
Zdravnika je treba obiskati, ko menstruacijski cikel traja manj kot 21 dni, več kot 40 dni ali če menstruacija traja dlje kot 8 dni./ FOTO: iStock

Občasne spremembe menstrualnega cikla niso problematične. ''Ženskam ponavadi povem, da sta eden do dva nenavadna menstrualna cikla na leto običajen pojav in ne kažeta na kakšne zaplete,'' je za spletno stran Health.com povedala ginekologinja Mary L. Rosser iz Montefiore zdravstvenega sistema v New Yorku. ''Če je menstruacijski cikel dlje časa spremenjen, kar pomeni tri mesece ali dlje, potem pa morate obiskati ginekologa.''

V večini primerov lahko pomagajo že preproste spremembe življenjskega sloga, ki privedejo do splošnega boljšega počutja in zdravja. Denimo, da posameznik izgubi odvečne kilograme ali preneha prekomerno telovaditi. Takrat se lahko uredi menstrualni cikel sam po sebi. V drugih primerih je otreben posvet z zdravnikom, saj gre lahko tudi za kakšno bolj resno stvar. Zdravnika je torej treba obiskati, ko menstruacijski cikel traja manj kot 21 dni, več kot 40 dni ali če menstruacija traja dlje kot 8 dni. Če vzrok za težave ni nosečnost, je lahko ena izmed naslednjih stvari:

Endometrioza lahko povzroči hude menstrualne krče.
Endometrioza lahko povzroči hude menstrualne krče./ FOTO: iStock

1. Sindrom policističnih jajčnikov

Več kot 10 odstotkov žensk v rodni dobi se spopada s policističnimi jajčniki, motnjo, ki vpliva na hormone in presnovo. Simptomi vključujejo neredne menstruacije (cikel je na 35 dni pri odraslih in 45 dni pri adolescentih), izgubo menstruacije in močne ali izjemno blage menstruacije.

Sindrom policističnih jajčnikov je vodilni vzrok neplodnosti in lahko privede tudi do nekaterih drugih težav. ''Ko odkrijemo sindrom policisitičnih jajčnikov, moramo biti previdni, saj lahko vodi tudi do sladkorne bolezni ali bolezni srca,'' pove dr. Rosserjeva.

K sreči poznamo zdravila za zdravljenje sindroma policističnih jajčnikov in številne ženske ob tej diagnozi spremenijo tudi življenjski slog. ''Pri mladih ženskah običajno pravimo, da je to dobra priložnost, da pričnejo živeti bolj zdravo, si uravnajo telesno težo in postanejo bolj fizično aktivne.''

2. Motnja ščitnice

Ščitnica je žleza z notranjim izločanjem, ki se nahaja na sprednjem delu vratu in je v obliki metulja. Gre za pomemben notranji organ, ki uravnava presnovo in lahko vpliva tudi na menstruacijo. Prekomerna ali premalo delujoča ščitnica lahko privede do tega, da jse menstruacija redkeje ali pogosteje pojavi, lahko popolnoma izgine ali je krvavitev zelo močna.

''Ko iščemo razloge za neredne menstruacije, je ključnega pomena, da pregledamo tudi ščitnico,'' pove ginekologinja Karen Carlson iz Medicinskega centra na univerzi Nebraska.  

Kako deluje ščitnica je potrebno pregledati tudi, če prihaja do neplodnosti.

Ko iščemo razloge za neredne menstruacije, je ključnega pomena, da pregledamo tudi ščitnico.
Ko iščemo razloge za neredne menstruacije, je ključnega pomena, da pregledamo tudi ščitnico./ FOTO: iStock

3. Maternični fibroidi

Maternični fibroidi so razrasle celice na maternici, ki niso rakave in ne ogrožajo življenja, lahko pa povzročajo neprijetne simptome, med njimi tudi močno krvavitev, še posebej pri ženskah v 30-ih in 40-ih letih.

Fibroidov, ki ne povzročajo simptomov, ni potrebno zdraviti, vsaj ne takoj. Če povzročajo simptome, pa se lahko odločimo za vrsto različnih zdravljenj, večina katerih ohranja plodnost ženske. Vključno s spremembo prehrane, redno vadbo, jemanjem kontracepcije in drugih hormonskih zdravil. Obstajajo tudi postopki za zmrzovanje fibroidov ali kirurško odstranitev. Vse redkeje pa se zanje uporablja histerektomijo - operacijo, s katero popolnoma odstranijo maternico.

Maternični polipi lahko prav tako zrastejo na sluznici maternice in vplivajo na menstrualni cikel.

Tako sladkorna bolezen tipa 1 kot sladkorna bolezen tipa 2 lahko povzročata težave z menstruacijo.
Tako sladkorna bolezen tipa 1 kot sladkorna bolezen tipa 2 lahko povzročata težave z menstruacijo./ FOTO: iStock

4. Sladkorna bolezen

Tako sladkorna bolezen tipa 1 kot sladkorna bolezen tipa 2 lahko povzročata težave z menstruacijo. Ena študij je pokazala, da imajo lahko ženske s sladkorno boleznijo tipa 1, daljše menstrualne cikle, daljše krvavitve in močnejše krvavitve kot zdrave ženske. Kontracepcijske tabletke lahko pomagajo znova stabilizirati cikel.

Podobno se je pokazalo tudi pri sladkorni bolezni tipa 2, da imajo ženske lahko daljše menstrualne cikle, še posebej, če se spopadajo z debelostjo ali hormonskim neravnovesjem. Ko so menstruacije neredne, je dobro preveriti tudi ali gre za sladkorno bolezen.

5. Endometrioza

Endometrioza se pojavi, ko se tkivo znotraj maternice imenovano endometrij prične razraščati zunaj maternice. Razrast tkiva v jajčnikih, jajcevodih ali v medeničnem tkivu lahko privede do močnih krvavitev in hudih menstrualnih krčev.

Zdravnik vam v tem primeru lahko predpiše protibolečinske tablete, na voljo so tudi druga zdravljenja, vključno s hormonskimi zdravili in če ta ne delujejo kirurška odstranitev tkiva. Če je endometrioza izjemno huda, se nekatere ženske odločijo za histerektomijo oziroma odstranitev maternice.

Prenizka telesna teža lahko privede do tega, da ženska izgubi menstruacijo.
Prenizka telesna teža lahko privede do tega, da ženska izgubi menstruacijo./ FOTO: Instagram

6. Motnje hranjenja

Prenizka telesna teža lahko privede do tega, da ženska izgubi menstruacijo. To se lahko zgodi tudi, če ženska prekomerno telovadi ali če se spopada z motnjo hranjenja, kot sta anoreksija in bulimija. Ena izmed študij je pokazala tudi, da ženske, ki so redno na različnih dietah lahko izgubijo menstruacijo ali imajo manj menstruacij. Zdravljenje motenj hranjenja vključuje psihoterapijo in včasih jemanje določenih zdravil.

7. Adenomi hipofize

Adenomi hipofize so majhni tumorji, ki se pojavijo na hipofizi na dnu možganov. Nekateri od teh tumorjev izločajo prolaktin - hormon, ki je odgovoren za izločanje materinega mlea. Visoke ravni prolaktina pri ženskah v menstruaciji lahko povzročijo nenormalne mantruacije, podobno kot pri težavah s ščitnico.

Adenomi Hipofize niso pogosti, pojavljajo se pri manj kot 1 odstotku žensk, ki se oglasijo pri zdravniku zaradi abnormalne krvavitve. Kljub temu je pomembno, da žensko v tem primeru pregledajo za te manjhen tumorje. ''Če je tumor dovolj velik, ženska potrebuje operacijo, manjše pa lahko zdravimo z operacijo,'' pove newyorška ginekologinja.

Vsak drugi vzrok za poškodbo hipofizične železe, ki proizvaja hormone, ki regulirajo menstrualni cikel, lahko zmotijo menstruacijo. Enako velja za dejavnike, ki vplivajo na hipotalamus - del možganov, ki ureja hipofizo. Med dejavniki je denimo pogost prekomerni stres.

Katera koli motnja v strjevanju krvi lahko povzroča težave menstruaclnega cikla. Ena od njih je Von Willebrandova bolezen, ki lahko povzroči zelo hude menstrualne krvavitve.
Katera koli motnja v strjevanju krvi lahko povzroča težave menstruaclnega cikla. Ena od njih je Von Willebrandova bolezen, ki lahko povzroči zelo hude menstrualne krvavitve./ FOTO: iStock

8. Von Willebrandova bolezen

Katera koli motnja v strjevanju krvi lahko povzroča težave menstruaclnega cikla. Ena od njih je Von Willebrandova bolezen, ki lahko povzroči zelo hude menstrualne krvavitve, kjer je treba tampon ali vložek zamenjati na vsako uro ali več. Povzroča tudi krvavitev več kot sedem dni in strdke, ki so veliko večji kot običajno.

Okoli 24 odstotkov žensk s kronično močnimi menstrualnimi krvavitvami se v resnici spopada z Von Willebrandovo boleznijo, ki jo zdravijo s hormonskimi zdravili. A ta ne delujejo vedno.

Medenična vnetna bolezen je običajno posledica spolno prenosljive bolezni, kot sta gonoreja ali klamidija.
Medenična vnetna bolezen je običajno posledica spolno prenosljive bolezni, kot sta gonoreja ali klamidija./ FOTO: iStock

9. Medenična vnetna bolezen

Medenična vnetna bolezen je običajno posledica spolno prenosljive bolezni, kot sta gonoreja ali klamidija. V tem primeru se okužba prenese iz nožnice višje na  reproduktivne organe, in sicer na jajčnike, jajcevode in druge predele medenice.

Medenična vnetna bolezen lahko privede do nerednih menstruacij, do krvavitev med menstruacijami, do izjemno bolečih krčev, vročine, mrzlice in izcedka iz vagine. Zdravljenje poteka s pomočjo antibiotikov, ki uničijo nevarne bakterije. Če se stanje ne zdravi, lahko pride do brazgotinjenja in neplodnosti.

10. Rak

Rak na maternici se običajno pojavi po menopavzi. Eden od simptomov je abnormalna krvavitev, zaradi česar ženske stanje običajno zamenjajo za perimenopavzo. Tveganje za raka povečuje prekomerna telesna teža ali drugi tipi rakov. Nekateri od simptomov so tudi nenavadni izcedek iz vagine, boleče uriniranje, boleči spolni odnosi. Rak na maternici lahko povzroča neredne menstruacije.

Običajno neredne menstruacije niso znak raka, a je vedno bolje, da se naredi nekaj dodatnih testov, da se možnosti za raka izključi.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Sodišče sestri odredilo enomesečni pripor
ŠPORT
Kanal A in VOYO: Bonucci svari Atlete: Vse od ...
POP IN
Andrej Škufca postal očka
TV ODDAJE
Razkrivamo pare letošnje sezone Zvezde plešejo
VIZITA.SI
Kaj se zgodi s telesom, če vsak dan jemo banane?
OKUSNO.JE
To je nekaj najboljšega!
ZADOVOLJNA.SI
Preveri, kateri kandidat iz šova Ljubezen po ...
MOSKISVET.COM
Okrvavljena in s prerezanim sapnikom se je ...
BIBALEZE.SI
Je vaš otrok ribica? Svet vidi drugače kot ostali
CEKIN.SI
Pozor: Nova KBM zaznala nakazila, ki so ...
DOMINVRT.SI
Trend 2019: Vsaj ena stena naj bo takšna!
CEKIN.SI
Toliko boste odšteli za bivanje v teh hiškah