22.04.2018
LJ
26° / 11°
Šparglji Znanilci pomladi, ki prečistijo naše telo Plank Kako dolgo je dobro držati 'plank'? UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Gorka Berden Bo sploh lahko plesala v nedeljski oddaji Zvezde plešejo?

Je prestavljanje menstruacije varno?

Si želite prestaviti menstrualno krvavitev ali pa se ji popolnoma izogniti? S kontracepcijsko tabletko je to mogoče. Preverite, kako to storiti, kakšne so prednosti, tveganja in koliko je prestavljanje menstrualne krvavitve varno!

Kontracepcijske tabletke
Si želite prestaviti menstrualno krvavitev s pomočjo kontracepcijskih tabletk? (Foto: iStockphoto)

Menstrualne krvavitve številnim ženskam povzročajo preglavice. Poleg tega, da jih spremljajo neželeni simptomi, kot so bolečine in krči v abdomnu, slabost in glavoboli, se velikokrat namreč pojavijo tudi v napačnem trenutku – na dopustu, pred pomembnim dogodkom, kot je poroka ... Če jemljete kontracepcijske tabletke, pa sta za razliko od ostalih žensk nekoliko na boljšem, saj lahko čas, kdaj boste krvaveli, določite kar sami.

Kako prestaviti krvavitev?

V običajnem zavojčku kontracepcijskih tablet je 28 tabletk, od tega pa jih je aktivnih, torej takih, ki vsebujejo hormone in preprečujejo plodnost, le 21. Ostalih sedem je neaktivnih, krvavitev, ki spominja na menstrualno, pa se pojavi v tednu, ko jemljete ravno te neaktivne tabletke. Krvavitev je posledica odziva telesa na prenehanje jemanja hormonov. Če preskočite jemanje neaktivnih tabletk in takoj začnete z jemanjem aktivnih tabletk iz novega zavojčka, se boste krvavitvi izognili in jo tako prestavili.

Kontracepcijske tablete
Kontracepcijske tabletke se med seboj razlikujejo predvsem po režimu jemanja, zato se pred prestavljanjem menstruacije posvetujte z vašim ginekologom. (Foto: Stock Exchange )

Če jemljete kontracepcijske tabletke, pri katerih je v zavojčku le 21 tabletk, krvavitev prestavite tako, da izpustite 7-dnevni odmor in takoj po zadnji vzeti tabletki nadaljujete z jemanjem tabletk iz novega zavojčka.

Zapomnite si, da kontracepcijska sredstva le simulirajo naravni menstrualni cikel. Krvavitev, ki se pojavi, ni enaka menstrualni, krvavitev pa tudi ni nujno potrebna, ko govorimo o zdravju. Če jemljete kontracepcijske tabletke in si želite iz zdravstvenega ali osebnega razloga imeti večji nadzor nad krvavitvami, je to torej dobra novica za vas.

Pozitivni učinki prestavljanja krvavitve

Prestavljanje menstrualne krvavitve lahko pomaga preprečiti različne neželene in neprijetne menstrualne simptome, primerno pa je za ženske vseh starosti, ki jih mučijo:

- močne, dolge, pogoste in boleče menstrualne krvavitve;

- močne bolečine v prsih, napihnjenost in spremembe v razpoloženju od 7 do 10 dni pred menstrualno krvavitvijo;

- glavoboli in drugi neželeni simptomi v tednu, ko jemljete neaktivne tabletke oziroma jih ne jemljete;

- fizična in duševna prizadetost, zaradi katere težko uporabljate damske vložke ali tampone;

- stanja, ki se med menstruacijo poslabšajo (endometrioza, anemija, astma, migrene, epilepsija).

Poleg naštetega je menstrualna krvavitev včasih tudi odveč, še posebno ob kakšnem športnem dogodku, na katerem boste sodelovali, med dopustom, ob posebnih priložnostih, kot sta poroka ali medeni tedni … Takrat vam bo uravnavanje menstruacije s pomočjo tabletke prišlo še kako prav.

presenečenje
Krvavitve se običjano pojavijo ravno takrat, ko jih najmanj pričakujete ... (Foto: iStockphoto)

In kakšni so stranski učinki?

Pri prestavljanju krvavitve lahko občasno prihaja do rahlih krvavitev, ki pa bodo izginile, ko se bo vaše telo privadilo na nov režim. Neželene krvavitve so pogoste predvsem pri ženskah, ki pozabijo kakšen dan vzeti tabletko, kadijo, istočasno s tabletkami jemljejo druga zdravila (na primer antibiotike) ali pa imajo zdravstvene težave, zaradi katerih se pojavijo bruhanje ali driska. V primeru, da se tabletka na primer zaradi driske ali bruhanja ne uspe absorbirati dovolj hitro (običajno za to potrebuje štiri ure, za vsak slučaj pa preverite v priloženih navodilih za uporabo), poskrbite za dodatno zaščito med spolnim odnosom, saj v nasprotnem primeru tvegate, da boste zanosili.

Če je vam je ginekolog dovolil uporabljati kontracepcijske tabletke, načeloma ni razloga, zakaj ne bi smeli tudi prestavljati menstrualne krvavitve. Obstajajo pa omejitve glede jemanja tabletk. Te namreč niso priporočljive in dovoljene za ženske, ki imajo visok krvni pritisk, močne migrenske glavobole z auro, nepojasnjene nožnične krvavitve, raka na dojki ali maternici in za ženske, ki so že izkusile kap, infarkt, so imele težave s krvnimi strdki ali bolezni jeter. Tabletke prav tako niso priporočljive za ženske z zgodovino tromboze v družini in ženske, ki so starejše od 35 let in kadijo.

trebuh
S prestavljanjem krvavitve se boste sicer izognili simptomom, ki spremljajo krvavitve, kljub temu pa bodite pozorni na simptome, ki lahko kažejo na nastanek krvnih strdkov. (Foto: iStockphoto)

Ali prestavljanje krvavitve pomeni tudi večje tveganje za nastanek krvnih strdkov?

Če jemljete kontracepcijska sredstva, ste ne glede na to, ali jih jemljete več časa zaporedoma (da podaljšujete čas brez krvavitve) ali običajno, izpostavljeni večjemu tveganju za nastanek krvnih strdkov. Pozorni bodite, če opazite katere od naslednjih opozorilnih znakov strdkov:

- močna bolečina v spodnjem delu trebuha;

- bolečina v prsih;

- krvav kašelj;

- pomanjkanje sape;

- nenadni in močni glavoboli;

- megljenje vida ali izguba vida;

- močne bolečine v nogah.

Vsekakor je torej priporočljivo, da se o jemanju kontracepcijskih tabletk in prestavljanju krvavitev najprej pogovorite s svojim ginekologom. Ta vam bo poleg tega, ali so tabletke sploh primerne za vas, namreč znal svetovati tudi, kakšen režim jemanja tabletk je najustreznejši za vas in za koliko časa lahko prestavite krvavitev.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 2
 
suha_japka 01.10.2010 16:00:48
Ta članek je pa zdaj napisan tako, kot da bi bile hormonske tabletke, ki preprečijo nekaj najbolj naravnega na tem svetu, popolnoma naravne! Če ti neka mala tableta prepreči, da bi maternica normalno dihala in se pripravljala na to, za kar je namenjena, me ni treba fopat, kak je to za telo fajn in popolnoma nič škodljivo.
polimar 01.10.2010 00:35:42
Ne bodite trapaste! Ne igrajte se z naravo!!! Čim manj tabletk, če bi rade zdravo živele!
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave