23.03.2018
LJ
/ -3°
Umivanje rok Ko vas mučijo neprijetne misli ali si nenehno umivate roke ... Arterije To morate vedeti, če imate povišan holesterol Laser Laser, ki odpravi tudi starostno dioptrijo Meso Mislite, da je zdravo, a ni!

Kaj pomenijo močne dlake na obrazu pri ženski?

Vsaka ženska se je kdaj že spopadla s kakšno močnejšo dlako na področjih, kjer si je ni želela. A večinoma jo je lahko pravočasno prepoznala in z lahkoto odstranila. A kaj, ko je močne dlake na napačnih predelih telesa težko odstraniti? Kaj to pomeni in kaj lahko storimo?

Dlake
(Foto: iStock)

Močnejše dlake na obrazu so lahko nekaj, česar se ženska sramuje. A vsake toliko časa se vsaka spopade s kakšno, ki jo je treba odstraniti. Če je katera izmed njih še posebej vztrajna, se nikar ne obremenjujte, saj niste edini. Z nekaj tistimi najbolj trdovratnimi se včasih spopade vsaka ženska, je za revijo Glamour povedala zdravnica dr. Dendy Engelman. A če se pogosteje spopadate s to težavo, se lahko spopadate s tako imenovanim hirsutizmom. Po podatkih klinike Mayo je hirsutizem stanje, pri katerem ženski izrastejo močne, debele in temne dlake na atipičnih, torej nenavadnih področjih. Hirsutizem sam po sebi ni nevaren, kljub vsemu pa lahko kaže na neko drugo težavo, ki se dogaja v vašem telesu. Več je vzrokov za te težave. Tu je nekaj izmed njih:

1. Genetika

Tako kot številne druge stvari so tudi močne dlake na obrazu pri ženski ali na katerem drugem nenavadnem področju lahko stvar genetike. Dr. Hadley King je za žensko revijo Woman's Health povedala, da so dlake na bradi ali na obrazu lahko posledica kombinacije genetike in hormonov. Če ste kdaj opazili močnejše dlake na bradi svoje matere ali babice, potem se lahko te ob podobni starosti pojavijo tudi pri vas.

2. Hormonsko neravnovesje

Ko se vaše telo prične nenavadno obnašati in vam pričnejo rasto dlake na bradi ali okoli ust, je pogosto vzrok za to hormonsko neravnovesje. Prekomerna količina moških spolnih hormonov, imenovanih adrogeni, je lahko vzrok za pojav teh dlak. Normalno je, da so v ženskem telesu prisotni tako ženski kot moški hormoni, a običajno je prisotnih več ženskih. Ko pride do neravnovesja hormonov v telesu, se lahko pojavijo dlake na področjih, kjer jih imajo običajno moški.

3. Starost

S starostjo se v našem telesu spreminja ravnovesje hormonov. Ženska pred menopavzo prične proizvajati manj estrogena. Če vam dlake na obrazu pričnejo nenavadno rasti v tem življenjskem obdobju, je to zagotovo povezano z velikimi spremembami v vašem telesu, skozi katere greste. Sčasoma se bodo te spremembe lahko stabilizirale, do takrat pa bo potrebnega nekaj več puljenja dlak.

4. Policistični jajčniki

Če starost ni razlog za dlake na bradi, so pravi vzrok lahko policistični jajčniki. Ti imajo velik vpliv na vaše reproduktivno zdravje in na nivo hormonov v telesu. Simptomi, ki se pojavijo ob policističnih jajčnikih, so še neredne menstruacije ali izostajanje menstruacije, težave pri izgubi odvečnih kilogramov, neplodnost in včasih ciste na jajčnikih. Če pri sebi prepoznate omenjene simptome, se o njih pogovorite s svojim ginekologom.

5. Cushingov sindrom

Prekomerna količina močnih dlak je včasih tudi posledica Cushingovega sindroma. Stanja, ki ga povzroči prekomerna izpostavljenost stresu, zaradi česar je v telesu ves čas povišan nivo hormona stresa kortizola. Vzrok za to je lahko, da vaše adrenalne žleze proizvajajo preveč tega hormona ali so proizvodnjo pospešila določena zdravila, denimo za artritis ali astmo. Cushingtov sindrom prepoznamo tudi po simptomih, kot so pridobivanje strij, telesne teže in v nekaterih primerih sladkorne bolezni tipa 2. Pogovorite se s svojim zdravnikom, če imate te simptome.

6. Kongenitalna adrenalna hiperplazija

Močne dlake na obrazu ali na bradi lahko povzroča tudi stanje, imenovano kongenitalna adrenalna hiperplazija, ki ga običajno diagnosticirajo že ob rojstvu. Gre za redko stanje, ki se pojavi pri enem na 15 000 rojstev. Pri njem ljudem primanjkuje pomembnega encima, ki izloča hormone iz nadledvične žleze. Prav zato telo prične proizvajati več moških hormonov, kar spodbudi rast dodatnih dlak.

7. Nosečnost ali jemanje kontracepcijskih tablet

Ženska med nosečnostjo prestane eno največjih hormonskih sprememb. Če ženski med nosečnostjo izraste nekaj močnejših dlak na nenavadnih področjih, to ni nič nenavadnega. Podobno velja tudi, ko ženska jemlje koncentracepcijske tabletke. Gre za začasne spremembe, ki se uravnovesijo, ko telo znova doseže hormonsko ravnovesje.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 7
 
juhubanda000 14.09.2017 17:58:58
da ma kosmat hrbet
FesterAdams 14.09.2017 20:32:36
Ali pa si je pred kratkim dal spremeniti spol...
Frane Šajn 14.09.2017 15:07:22
Tem smo rekli včasih možača. Evo tako preprosto in končano! Brez strokovnega ugibanja v tri dni, ne, da se vseh ljudi spravit v šablono žal.
FesterAdams 14.09.2017 20:34:48
+++
nevica 17.09.2017 07:38:46
Možače so ženske z moškim vedenjem, grobe, robate in ponavadi tudi nimajo ženskega stila oblačenja. V sedanjih časih se da velikokrat ugotovititi tudi istospolno usmerjenost. Včasih pa željo po spremembi spola. Vačsih je pa gre enostavno za tako vzgojeno žensko, ki je pač rasla v grobem okolju in drugega ne pozna - enostavno je lahko posledica trdega življenja in težaškega dela. Ženske, z zgoraj omenjenimi težavami, niso ravno nujno možače, ampak celo zelo nasprotno, lahko imajo povečan libido.
nevica 17.09.2017 07:47:16
In večina, z zgoraj naštetimi težavami, zato, ker niso možače, neskončno trpi. K sreči se da te težave zdraviti in močno omiliti, le laserske terapije enkrat so na zavarovanje, enkrat ne - čeprav tovrstne težave ženske lahko spravijo na rob samomora - in pogosto imajo težave z zanositvijo, kar ješe dodatno hudo breme, če si želijo otroke. Ni se treba nesrečnim ljudem posmehovati in jih zmerjati z možačami, če to niso. In višek nabranih kilogramov tudi ni nobeni ženski v veselje, če je bolezenskega izvora, in je težo zato težko nadzirati. Tudi čustvena občutljivost se zelo spremeni, razpoloženje niha, pojavi se depresija.....Življenje je lahko nevzdržno. Frane, ti pa o možačah....res bi lahko kakšno knjigo v roke vzel, preden vse mečeš v isti koš. Poznam take ženske, kar ene par, ki jih je to doletelo - in imajo, dokler ne gredo k zdravniku po pomoč, grozno življenje. Prav je da se o tem piše, da bodo ljudje spoznali, da so določene težave bolezen, in bodo šli k zdravniku, če jih že njihov osebni zdrvanik nikamor ne pošlje, ki bi težave moral opaziti.
Katalizator 14.09.2017 11:11:15
Da ma med nogami deževni pragozd!
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Vnetja

Ste že slišali za fibromialgijo?

Uporabne povezave