25.04.2018
LJ
25° / 12°
Tekaška poškodba To vodi v tekaške poškodbe Molekula Strokovnjaki so enotni – to je molekula prihodnosti Trebuh Do vitkega pasu povsem neinvazivno Deklica Narobe so ji prišili nogo, da bi znova lahko plesala

Kako in kdaj nad nosečniške kilogramčke?

Po porodu lahko prav vsaka ženska izgubi vse kilograme, ki jih je pridobila v nosečnosti; se jih je pa po besedah ginekologinje in porodničarke dr. Marije Ocvirk treba lotiti počasi in na pravilen način.

hujšanje
Kilogrami naj bi izginili v času, v katerem so se nabrali. (Foto: iStockphoto)

Zvezdnice, kot sta Victoria Beckham ali Angelina Jolie, dajejo vtis, da je mogoče že iz porodnišnice izstopiti s postavo, na kateri ni več sledi nosečnosti. Realnost je žal drugačna, poudarja ginekologinja in porodničarka dr. Marija Ocvirk. Čeprav lahko vsaka ženska izgubi prav vse kilograme, ki jih je pridobila v devetih mesecih, ko je nosila otroka, mora po porodu svojemu telesu najprej izkazati nekaj potrpežljivosti.

Marija Ocvirk
Dr. Ocvirk opozarja na pomembnost rednega gibanja. (Foto: Aljoša Kravanja)

V kolikšnem času naj bi ženska izgubila kilograme, ki ostanejo po porodu?

Če bo ženska dojila, je to najboljša dieta, kar jih obstaja, saj lahko z dojenjem v približno devetih mesecih izgubi vso težo, ki jo je prej pridobila. Je pa to obdobje, ko mora, da bi imela dovolj mleka, jesti celo nekoliko več. Vendar naj se izogiba rafinirani hrani: beli moki, sladkorju, soli in tako naprej. Uživa naj polnovredno hrano. Sladkarije recimo povzročajo same težave. To so prazne kalorije – kot bi jedli odpadke. Ženska naj jih raje nadomesti s sadjem, veliko priporočamo tudi zelenjave.

Če ženska doji in se zdravo prehranjuje, lahko torej pričakuje, da bodo odvečni kilogrami izginili v devetih mesecih?

Da, nekako v istem času, kot jih je pridobila, jih bo tudi izgubila. Seveda pa ni dovolj samo dieta. Potrebno je tudi dovolj gibanja že med samo nosečnostjo, ker nosečnost ni bolezen, da bi morala ženska ležati. Če zdravnik ne določi drugače, naj bi se ženska gibala od prvega do zadnjega dneva nosečnosti. Bolj kot bo fit, lažji bo porod, lažje bo poporodno obdobje. Manj bo depresij, lažje bo negovala otroka, več samozavesti bo imela.

Pa lahko začne z gibanjem že po porodu, če je ta potekal normalno?

Že po 24 urah lahko dela kakšne vaje z rokami in nogami, določene kratke cikluse gibov. Tudi priporočljivo je, da začne čim prej po porodu, ker to preprečuje vensko trombozo. Sicer pa lahko z normalnim gibanjem prične nekje šest tednov po porodu, ko spet vsi organi preidejo v normalno predporodno stanje.

Kosilo
"Ženska mora res jesti za dva, ampak ne kalorično. Jesti mora hrano, ki je bogata s hranili." (Foto: iStockphoto)

Kako nevarno je, da bi se lotila kakšnih nezdravih diet?

Če doji, to absolutno odsvetujemo. Če ne doji, pa veljajo ista priporočila kot sicer. Nezdrave diete niso nikoli priporočljive. Najbolj idealno je, če postopoma izloča živila, ki so nezdrava, in jih zamenjuje z bolj zdravimi.

Kako hitro izgubi ženska po porodu kilograme, je odvisno tudi od tega, koliko se je med nosečnostjo zredila. Koliko se lahko nosečnica sploh zredi? Kdaj je kilogramov preveč?

V svetu so bile narejene študije, po katerih so bila izdelana priporočila, da naj bi se ženska, ki je nezadostno prehranjena (ima indeks telesne mase pod 18), v nosečnosti zredila do 18 kilogramov. Ženska, ki je normalno prehranjena, se lahko v nosečnosti zredi do 16 kilogramov, prekomerno prehranjena tam do 12 kilogramov, res prekomerno težka samo do 9 kilogramov. Prekomerno prehranjene so tiste, ki imajo indeks telesne mase od 25 do 30, prekomerno težke imajo indeks telesne mase nad 30.

Dojenje
Dojenje je najboljša dieta. (Foto: iStockphoto)

Pa se prekomerno težke ženske med nosečnostjo res zredijo toliko manj?

Da. Dejansko vidimo, da se ženske, ki so zelo prekomerno težke, imajo recimo čez 100 kilogramov, potem zredijo samo še za tri ali štiri kilograme. Čeprav se seveda bojimo, da se bodo zredile več, se običajno ne.

Zakaj se po vaših izkušnjah ženske med nosečnostjo zredijo preveč? Je narobe, da jedo za dva?

Ženska mora res jesti za dva, ampak ne kalorično. Jesti mora hrano, ki je bogata s hranili. To pomeni, da uživa veliko vitaminov in mineralov. Teh mikrohranil ženska v času nosečnosti potrebuje ogromno, ker njen otrok pravzaprav zraste iz tega, kar ona poje. Če pa uživa hrano, ki je bogata s kalorijami, zato pa revna s hranili, njeno telo avtomatično sporoča, da je še vedno lačno, saj želi dobiti tista prava hranila. Ker ima ženska občutek lakote, nato uživa še več kaloričnih živil. To je takšna poenostavljena razlaga, zakaj imajo v nosečnosti nekatere ženske toliko večjo potrebo bo hrani.

Zakaj je pomembno, da ženska med nosečnostjo ne pridobi preveč kilogramov?

Ker to lahko vpliva na samo nosečnost. Predvsem je večje tveganje za preeklampsijo (bolezen, ki ogroža življenje nosečnice in ploda op. a.). To imenujemo tudi nosečnostna zastrupitev. Pogosteje se pojavi tudi sladkorna bolezen v nosečnosti. Večje tveganje je, da bo imela ženska proti koncu nosečnosti povišan pritisk, česar se vsi zelo bojimo, da bo rodila s carskim rezom (ki je operacija in zato pomeni večje tveganje za zaplete op. a.) ali da bo otrok pretežak, da bo tehtal nad štiri kilograme.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 1
SeLy_ 05.11.2013 09:10:30
ah dejte nehat 9 mescov sem bruhaala noč in dan kar kol sem pojedla je šlo ven , otrok 3.400 gramov velik 53 cm zdrov..tolk da zdrava prehrana in my ass
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Cvetni prah

Se spopadate z alergijo na cvetni prah?

Uporabne povezave