17.06.2018
LJ
27° / 15°
Rak na debelem črevesu Preprosto zmanjšajte tveganje za raka zrel par Sva bila skupaj le zaradi otrok? Trebuh 1 sprememba pri prehrani in taka razlika Encefalitis Glavo ji bo kmalu razneslo, a je ne operirajo

Ko bolečina ni le 'normalen' pojav ob menstruaciji

Ste v 30. letu starosti in imate težave z bolečo menstruacijo, pogostimi krči, bolečimi spolnimi odnosi ali morda celo zanositvijo? Imate morda najstniško hčer, ki zaradi hudih menstrualnih krčev izostaja od pouka? Žal se veliko ljudi prepozno zave, da so lahko to le eni od znakov vse pogostejše bolezni, imenovane endometrioza.

Trebuh
V Evropi ima endometriozo približno 14 milijonov žensk. Najpogostejša je v rodni dobi, kar pomeni, da večinoma prizadene ženske med 30. in 45. letom starosti. (Foto: iStockphoto)

Endometrioza je pogosta bolezen, ki se kaže s prisotnostjo tkiva maternične sluznice zunaj maternične votline. V Evropi ima endometriozo približno 14 milijonov žensk. Najpogostejša je v rodni dobi, kar pomeni, da večinoma prizadene ženske med 30. in 45. letom starosti. Je vzrok za bolečine in neplodnost, bolečina pa je pogosto odvisna od menstruacijskega cikla, ki lahko traja tudi neprekinjeno.

Simptomi bolezni

Glavni simptom je bolečina – ta se pojavi pri več kot 80 odstotkih prizadetih žensk. Med simptome se uvrščajo tako močne ali nenormalne menstrualne krvavitve. Bolečina se pojavi pred menstruacijo, se stopnjuje in je najmočnejša med menstruacijo, nato počasi izzveni. Simptomi so še: boleči spolni odnosi, krči, izmenjujejo se zaprtja in driske, boleče odvajanje blata, kri v blatu med menstruacijo, boleče uriniranje, medtem ko se lahko kri v urinu pojavi med menstruacijo, kot simptom pa so lahko prav tako težave z zanositvijo.

Torej, če se bližate 30. letu starosti in imate težave z zanositvijo, boleče menstruacije in boleče spolne odnose, se čim prej posvetujte z zdravnikom oziroma ginekologom.

Prebavne motnje
Endometrioza se lahko začne že s prvo menstruacijo, zato ni nenavadno, da jo še pogosteje opažajo tudi pri mladostnicah. (Foto: iStockphoto)


Ogroženi so tudi najstniki

Endometrioza se lahko začne že s prvo menstruacijo, zato ni nenavadno, da jo še pogosteje opažajo tudi pri mladostnicah. Začetek bolezni začnejo spremljati boleče menstruacije, ker pri večini staršev še vedno velja prepričanje, da bo bolje, ko bo njihova hči rodila, bolezen zaradi pozne diagnoze napreduje. Mladim puncam se v primeru bolečin največkrat predpiše šestmesečno zdravljenje s kontracepcijskimi tabletami in nesteroidnimi antirevmatiki. Če se po končanem zdravljenju stanje ne izboljša, je nujen obisk pri ginekologu, ki v primeru suma na endometriozo nadaljuje laparoskopsko zdravljenje.

Kaj jo povzroča?

Vzrok za pojav tkiva maternične sluznice zunaj maternice še vedno ni povsem jasen. Odkar je bolezen poznana, obstajajo številne teorije o njenem nastanku, vendar nobena v celoti ne pojasni vzroka za nastanek endometrioze, zato še vedno ostaja ena najbolj zapletenih bolezni. Ena od možnosti je, da se lahko celice iz maternične sluznice prek jajcevodov razlivajo v trebušno votlino in se ugnezdijo na jajčnike, črevo, sečni mehur in drugje v mali medenici. Sicer pa prva in najbolj uveljavljena teorija govori o retrogradni menstruaciji, kar pomeni, da se menstrualna kri prek jajcevodov izloči v trebušno votlino. Retrogradni tok menstruacijske krvi se pojavlja pri večini žensk, ni pa popolnoma jasno, zakaj pri nekaterih nastane endometrioza, pri drugih pa ne. Endometrioza je dedna.

Kdo je najbolj ogrožen?

Bolezen, ki napade vsako deseto žensko, je pogostejša pri tistih:

- ki so med 30. in 40. letom starosti,

- ki nimajo otrok,

- pri katerih menstruacija traja dlje kot sedem dni,

- pri katerih med eno in drugo menstruacijo ne preteče vsaj 28 dni,

- ki so dobile prvo menstruacijo pred 12. letom starosti,

- ki imajo mamo ali sestro z endometriozo.

Prebava
Za zgodnjo diagnozo je izjemno pomembno, da zdravnik natančno prisluhne težavam, ki jih opiše pacientka, zato si za lažjo opredelitev zapisujte "dnevnik" simptomov. (Foto: iStockphoto)


Diagnoza: Zapisujte si dnevnik simptomov

Težave, ki jih imajo ženske z endometriozo, so vse prevečkrat podcenjene, kar dokazuje tudi statistični podatek, da je čas od začetka simptomov do dokončne diagnoze in zdravljenja v Evropi osem let. Za zgodnjo diagnozo je izjemno pomembno, da zdravnik natančno prisluhne težavam, ki jih opiše pacientka, in opravi zelo natančen pregled. Prav tako lahko k zgodnji diagnozi in boljši opredelitvi endometrioze pripomore vaš "dnevnik" simptomov.

Ta naj vsebuje zapise:

- Kdaj se pojavi bolečina?

- Kako huda je bolečina?

- Kako dolgo bolečina traja?

- Kaj privede do spremembe ali hujših bolečin?

- Bolečina, ki omejuje vaše aktivnosti.

- Ali je in kakšna je bolečina med spolnimi odnosi, iztrebljanjem ali uriniranjem?

akupunktura
Pri lajšanju simptomov endometrioze pomagajo še akupunktura, joga, masaža in meditacija. (Foto: Reuters)


Sicer lahko endometriozo nakažejo preiskave z ultrazvokom, CT-jem ali magnetno resonanco. Zaradi pogostokrat premajhnih območij endometrioze pregled žal ni zanesljiv. Tako je edina zanesljiva metoda za odkrivanje endometrioze laparoskopija.

Zdravljenje bolezni

Endometriozo lahko zdravimo z zdravili, ki zavirajo ovulacijo in menstruacijo ter s tem omogočijo zdravljenje bolezenskih sprememb. Kontracepcijske tablete so torej ena najpogostejših prijemov zdravljenja. Priporočljivo je zlasti neprekinjeno jemanje. So poceni in z minimalnimi stranskimi učinki. V raziskavah so ugotovili, da tablete ponovitev endometrioze ne preprečijo povsem, vendar se ponovi manjkrat in pozneje.

V sodobnem času bolezen zdravijo tudi z visokim stalnim odmerkom estrogenov oziroma progestogenov ali z zdravili, ki zavirajo sproščanje spolnih hormonov – analogi. Operativno zdravljenje je dobra izbira pri razraščeni endometriozi ali pri hudih bolečinah (laparoskopija, laporotomija, histerektomija). Če si ženska želi zanositi, je priporočljivo laparoskopsko zdravljenje. Laparoskopska odstranitev pri blažjih oblikah endometrioze po nekaterih raziskavah dvigne verjetnost zanositve za kar 50 odstotkov. Nosečnost je med drugim tudi dobra terapija, saj lahko med nosečnostjo endometrioza v veliki meri izgine in je po prvem porodu verjetnost zanositve po naravni poti večja.

Vadba
Redna telovadba vam bo pomagala omiliti bolečine, ki jih povzroča endometrioza. (Foto: iStockphoto)


Življenje z endometriozo

Čeprav dejansko ni načina, s katerim bi lahko preprečili pojav endometrioze, vam do boljšega počutja in življenja z boleznijo lahko pomaga prava izbira življenjskega stila. Redna telovadba bo tako pomagala omiliti bolečine, medtem ko lahko pri lajšanju simptomov pomagajo še akupunktura, joga, masaža in meditacija.

Kdaj, če sploh, je konec?

Za večino žensk pomeni konec bolezni menopavza. Naravna ali umetna menopavza namreč zavre proces. Nekatere ženske se od bolečin zaradi endometrioze spočijejo med nosečnostjo. V nekaterih primerih pa lahko simptomi endometrioze sami od sebe preprosto izginejo. To se namreč zgodi pri približno eni tretjini žensk z blago endometriozo.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave