21.05.2018
LJ
23° / 12°
Trebuh Je to ključ do bolj vitke postave? Seks Še en razlog za več spolnosti Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Harry in Meghan To sta si zaželela za svoj poročni dan

Koliko možnosti je, da postanete žrtev bolezni tudi ve?

Ženske, katerih matere so trpele zaradi migren ali kroničnih glavobolov, so do 80 odstotkov bolj podvržene možnostim, da bodo nekoč tudi same postale žrtve te bolezni. Britanski spletni portal je objavil še nekaj najpogostejših bolezni, ki jih lahko ženske podedujejo po materi.

tašča
Visoko na lestvici tveganja za dedne bolezni so tudi srčna obolenja, medtem ko rak dojke ni nujno deden. (Foto: iStockphoto)

Dr. Kate Henry z univerze v New Yorku trdi, da je ženska, katere mati trpi zaradi migrene, za 80 odstotkov bolj izpostavljena tveganju, da nekoč tudi sama zboli za to boleznijo. Prav tako je verjetnost za zgodnjo menopavzo za 85 odstotkov večja pri ženskah, katerih matere so menstruacijo izgubile že v zgodnji starosti.

Mati joka
Ženska, katere mati trpi zaradi migrene, je za 80 odstotkov bolj izpostavljena tveganju, da nekoč tudi sama zboli za to boleznijo. (Foto: iStockphoto)

Medtem dokazi glede raka dojke, ki velja za "pošast" 21. stoletja, nasprotujejo prepričanju mnogih ljudi, predvsem žensk. Znanstveniki namreč trdijo, da se rak dojke z matere na hčer podeduje v le treh odstotkih primerov. "Zlasti v primerih, ko mati zboli v nizki starosti," pravi Jackie Harris.

Visokemu tveganju za obolenje zaradi revmatoidnega artritisa, kronične sistemske vnetne bolezni, so prav tako podvržene ženske, katerih matere že trpijo zaradi tovrstne bolezni, in sicer za 50 odstotkov. Nekoliko manj skrb vzbujajoče so možnosti dedovanja Alzheimerjeve bolezni, ki se gibljejo med tremi in petimi odstotki.

Visoko na lestvici tveganja za dedne bolezni so tudi srčna obolenja. Ta se v primeru, da je mati doživela srčno kap, za njeno hčer povečajo za 20 odstotkov.

Kaj pa debelost? Če je ženska nagnjena k preveliki telesni teži, je za kar 70 odstotkov možnosti, da bo k debelosti nagnjena tudi njena hči.

"V velikih primerih ženske vzorec o primernem in neprimernem obnašanju v svoje odraslo dobo prenesejo iz družine. Tako je verjetnost, da bo zlorabljen otrok nekoč tudi sam zlorabljal, velika. Iz tega in vsega omenjenega tako izhaja logična povezava da, če ima mati kronične glavobole, bo tej bolezni podvržena tudi hči. Človeška psiha igra pomembno vlogo – tako na primer mati, ki živi v večnih skrbeh in strahu, ta pesimizem, vzrok za mnoge bolezni psihičnega izvora, v večini primerov prenese tudi na svojo hčer," so prepričani znanstveniki in zdravniki.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave