18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Ne boste verjeli, kaj lahko vpliva na plodnost

Ženske, ki želijo zanositi, naj poskušajo vsak dan zaspati in vstati ob približno isti uri, svetujejo raziskovalci ameriške univerze Washington. Naše telo ima nekako tako kot narava sama rado cikličnost. In če to ne upoštevamo, se očitno lahko odrazi tudi na naši plodnosti.

Spanje
Ni dobro, če preveč menjate ure spanja. (Foto: iStock)

Raziskovalci so s posebno pametno uro spremljali 176 udeleženk študije. Zanimalo jih je, kako spanje vpliva na možnosti zanositve. In vodja študije, dr. Emily Jungheim, pravi, da so bili na koncu v ekipi še sami presenečeni, kako močna je bila povezava med tem, kako so ženske spale in koliko časa so potrebovale, da so zanosile.

To je prva študija, ki je pokazala, da na našo plodnost ne vpliva le pomanjkanje spanja, temveč tudi kdaj spimo. Dr. Jungheim dodaja, da so pari, ki poskušajo zanositi oziroma imajo težave z zanositvijo, pripravljeni storiti kar koli, da bi jim uspelo priti do otroka, a nihče ne pomisli, da bi jim lahko pomagalo spanje.

“Odrečejo se alkoholu in kofeinu, uživajo bolj zdravo hrano. Toda na spanje ne pomislijo,” je dejala.

Jajčniki
Že dlje časa vemo, da na plodnost vpliva pomanjakanje spanja, sedaj pa so raziskovalci ugotovili, da je pomembno tudi, da spimo ob približno istem času. (Foto: Profimedia)

Lansko leto so nobelovo nagrado dobili trije biologi, ki so odkrili cirkadiani ritem oziroma našo notranjo uro. Ljudje pa tudi živali in rastline smo prilagojeni na izmenjavanje dneva in noči, na ritem, ki ga ima ta svet.

Odkar smo odkrili elektriko, pa ljudje to cikličnost, katere del smo, več ne upoštevamo vedno. Še posebej, odkar živimo v družbi, ki nas sili v vse hujšo produktivnost.

Zadnje čase se vseeno vse bolj zavedamo, da je spanec za nas nujen in pomemben.

Poglejte, kaj vse povzroči pomanjkanje spanja.

Med drugim imamo večje tveganje za bolezen srca in za kap, za kolorektalnega raka, za težave s prebavo in prekomerno težo.  Zmanjša pa se tudi število spermijev in poveča se tveganje za težave v menstrualnem ciklu, kar se odrazi na naši plodnosti.

Ni pa dovolj le, da se vsak dan naspimo. Držati se moramo še cikličnosti. Naše telo si želi vsak dan zaspati in vstati ob približno isti uri. Če je tukaj razlika približno ena ura je v redu, več kot to, pa se že pozna. Med drugim tudi pri ovulaciji, še enem ritmu, ki obstaja v naravi.

V študiji, ki so jo naredili v ZDA, so najhitreje zanosile ženske, ki so zaspale in se zbujale ob približno isti uri. Tiste, ki so se tega najmanj držale, so potrebovale najdlje časa, da so zanosile. Kot smo že napisali, so bili celo raziskovalci presenečeni, ko so videli tak rezultat.

Preberite si še nasvete psihologinje, če vas muči nespečnost.

Obstaja pa še eden zelo pogost vzrok za manjšo plodnost pri ženskah. To je sindrom policističnih jajčnikov, najpogostejša hormonska motnja pri ženskah v reproduktivni dobi. Ker prav tako povzroča motnje ovulacije, pa je tudi eden najpogostejših vzrokov neplodnosti. Preverite, kako lahko pri tej motnji, ki jo ima kar desetina žensk v reproduktivni dobi, pomagajo zdravniki.

Več o sindromu policističnih jajčnikov si lahko preberete tukaj.

Tukaj pa je več o njegovem vplivu na plodnost.

Črni čaj
Pri moških pa je plodnost spodbudilo uživanje pravega čaja in kave. (Foto: iStock)

Zanimiva je še ena nedavna raziskava o plodnosti. Raziskovalci univerze v Belfastu na Severnem Irskem so ugotovili, da lahko moškim pri plodnosti pomaga, če popijejo dve skodelici kave ali pravega čaja na dan. Po drugi strani so imeli za 26 odstotkov manj možnosti, da njihova partnerica zanosi, če so uživali alkohol vsak drugi dan.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave