17.01.2019
LJ
/ 6°
Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Zožanje Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca Hrana
Zaščiti svojo DNK s pravilno prehrano
Granatno jabolko Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko

Nikar ne ignorirajte znakov hormonskega neravnovesja

Hormonsko neravnovesje se pogosto kaže s spremembami razpoloženja, jezo, občutki frustracije in nenavadnimi čustvi, katerih izvor nam ni znan. A hormoni igrajo ključno vlogo v našem zdravju in lahko vplivajo na plodnost, razpoloženje in ovulacijo. Prav zato je dobro, da čim prej prepoznamo znake hormonskega neravnovejsa.

Utrujenost
Hormonsko neravnovesje pogosto vodi do sprememb razpoloženja, občutkov jeze, žalosti ali pa nenadnih sprememb razpoloženja, ko smo v enem trenutku veseli, nato pa nenadoma zapademo v žalost. (Foto: iStock)

Hormonsko ravnovesje se pogosto poruši v puberteti, v perimenopavzi in v menopavzi, prav tako tudi, ko imamo nezdrave življenjske navade, pogosto tudi zaradi stresa, menstruacije, kontracepcijskih tabletk in med nosečnostjo. Tu je šest znakov, ki kažejo na to, da se spopadate s hormonskim neravnovesjem:

Preberite še: Ženske v menopavzi poskusite tofu

Debelost
Če redno telovadite in zdravo jeste, a vseeno pridobivate odvečne kilograme, se lahko spopadate s hormonskim neravnovesjem. (Foto: iStock)

1. Nenehna lakota

Hormonsko neravnovesje pogosto vodi do pridobivanja odvečne telesne teže predvsem zaradi hudih občutkov lakote. Še posebej nam takrat paše sladkor, predvsem ker hormonsko neravnovesje povzroči visok nivo hormona grelina, ki stimulira apetit. Nenehna lakota in močan apetit sta tako lahko znaka hormonskega neravnovesja.

2. Spremembe razpoloženja

Hormonsko neravnovesje pogosto vodi do sprememb razpoloženja, občutkov jeze, žalosti ali pa nenadnih sprememb razpoloženja, ko smo v enem trenutku veseli, nato pa nenadoma zapademo v žalost. Spremembe razpoloženja lahko opazimo tudi med menstrualnim ciklom in v menopavzi, a niso tako intenzivne. Progesteron je hormon sreče, ki lahko ob hitrem padcu povzroči občutke žalosti.

Preberite še: V hipu do večje pomirjenosti in sproščenosti

3. Nenehno pridobivanje telesne teže

Če redno telovadite in zdravo jeste, a vseeno pridobivate odvečne kilograme, se lahko spopadate s hormonskim neravnovesjem. Ko so hormoni uravnoteženi, presnova določa izgubo telesne teže, a ko pride do hormonskega neravnovesja, telo ne kuri pravilno kalorij in prične pridobivati telesno težo. Takrat se prične maščoba predvsem nabirati predvsem na področju trebuha.

Preberite še: Se boste zaradi krompirja zredili?

4. Utrujenost

Nenehna utrujenost je lahko posledica visokega nivoja kortizola v krvi. Gre za hormon, ki se običajno poviša, ko smo pod stresom.  

Nespečnost
Nespečnost je pogost simptom hormonskega nervanovesja, še posebej med in po menopavzi. Običajno se pojavi od 2 do 4 ure zjutraj. (Foto: iStock)

5. Izguba libida

Hormonsko neravnovesje zmanjša spolno slo, saj so ključni hormoni, ki spodbujajo libido takrat neuravnovešeni. Gre za estrogen, progesteron in ščitnične hormone. Pojavi se lahko tudi suha nožnica, zaradi česar je spolni odnos lahko neudoben in boleč.

6. Nespečnost

Nespečnost je pogost simptom hormonskega nervanovesja, še posebej med in po menopavzi. Običajno se pojavi od 2 do 4 ure zjutraj. Hormonsko neravnovesje lahko povzroči tudi nočno potenje, saj se poviša nivo kortizola, znižan nivo estrogena in progesterona pa vplivata na kvaliteto spanca.

 

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave