15.11.2018
LJ
12° / 8°
Kap 10 znakov kapi, ki jih morate poznati Avokado 7 preprostih in zdravih zajtrkov z malo kalorijami Par To bo pomagalo po prepiru s partnerjem Belinda Danes je neprepoznavna ...

Tako teža vpliva na plodnost

Prekomerna teža močno zmanjša možnosti ženske, da zanosi. Toda kot je pokazala kanadska raziskava, je možnost takoj večja, če ženska odvečno težo izgubi z zdravo hrano in dovolj gibanja. Takšno spremembo življenjskega sloga priporočajo bolj kot operacijo.

Trebuh
Odvečna teža vpliva na plodnost. (Foto: Profimedia)

Če želite zanositi, je res priporočljivo, da preden začnete poskušati, izgubite odvečno težo. A na zdrav način, s spremembo življenjskega sloga in ne z nezdravimi dietami. Hujšanje s spremembo življenjskega sloga kanadski strokovnjaki v primeru plodnosti tudi priporočajo bolj kot bariatrično kirurgijo. Če ženske izgubijo odvečno težo tudi povečajo možnost, da pri zanositvi ne bodo potrebovale medicinske pomoči.

Kako vedeti, kdaj imate težave?

Raziskavo je skupaj naredilo več kanadskih univerzitet in kliničnih centrov. Analizirali so tudi raziskave, ki so bile narejene na tem področju v zadnjih desetih letih. In njihov zaključek je, da je res pomembno, da se ženske s prekomerno težo zavedajo, da imajo zaradi tega lahko težave pri zanositvi. Kako pa vedeti, kdaj imate težave? K zdravniku bi zaradi plodnosti morali, če ne zanosite po 12 mesecih poskušanja. Pri starejših ženskah zdravniki svetujejo obisk tudi že po pol leta.

Preberite si še: kako veste, da ste plodni?

Kanadski raziskovalci so ugotovili, da je tveganje za težave s plodnostjo pri ženskah, ki so prekomerno težke, večje za 27 odstotkov. Pri ženskah, ki imajo indeks telesne mase nad 30, pa je tveganje za težave s plodnostjo večje celo za 78 odstotkov! Pri prekomerni teži je indeks telesne mase sicer od 25 do 29,9. Pravzaprav naj bi se težave s plodnostjo za štiri odstotke povečale z vsako večjo številko indeksa telesne mase (večjo od tiste številke, ki naj bi označevala zdravo težo seveda). 

Jajčniki
Teža naj bi težave povzročala, ker vpliva na ovulacijo. (Foto: Profimedia)

Prekomerna teža vpliva tudi na nosečnost in otroka

Če kljub prekomerni teži ženska vseeno zanosi, pa ji lahko ta povzroča težave tudi v nosečnosti. Ženske s prekomerno težo imajo večje tveganje za nosečnostno sladkorno bolezen, za poporodno depresijo, pogosteje morajo roditi s carskim rezom. Otroci so tudi pogosteje rojeni predčasno in imajo zdravstvene težave, kot so srčne anomalije in okvare nevralne cevi. Kanadčani so ugotovili tudi, da prekomerna teža nosečnice poveča tveganje, da bo imel otrok težave s težo in sladkorno boleznijo.

Prekomerna teža najpogosteje na plodnost vpliva zato, ker vpliva na ovulacijo. Še posebej je pomembno, da izgubijo odvečno težo ženske, ki imajo tudi sindrom policističnih jajčnikov. 

Več o tem sindromu si preberite tukaj.

Tukaj pa je še več o tem, kako ta sindrom vpliva na plodnost in nosečnost.

Prekomerna teža sicer zmanjša tudi učinkovitost zdravljenja neplodnosti. A res je pomembno, da odvečnih kilogramov ne poskušate hitro izgubiti z nezdravimi dietami. In še posebej je to škodljivo pred zanositvijo in med nosečnostjo. Strokovnjaki priporočajo zdravo, počasno hujšanje.

Solata
Odvečno težo izgubite z zdravo hrano in gibanjem. (Foto: Profimedia)

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 1
 
posojila386 04.07.2018 07:57:07
Financiranje in naložbe Pozdravljeni, jaz sem gospod Ivan Tomaslavič, poslovnež s slovenskim poreklom, a prebivam v Faso. Strinjam se, da vam pomagam v znesku od 5000 € do 10.000.000 € s stopnjo 3% letno in s trajanjem od 1 do 30 let E-pošta: posojila386@gmail.com Viber: +22 995608568
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave