Vnetje mehurja? To morate vedeti
ŽENSKO ZDRAVJE

Vnetje mehurja? To morate vedeti

07.03.2018, 8:07
0

Okužba sečil mnogo pogosteje prizadene ženske kot moške. Okužba sečnice in mehurja se pri večini zdravih žensk v rodni dobi sicer pozdravi brez posledic, razlaga nefrologinja prof. dr. Jelka Lindič, dr. med. Je pa nevarno, če se razširi na ledvice. Veliko lahko naredimo tudi, da okužbo sečil preprečimo.

Najpogosteje se pojavi vnetje mehurja.
Najpogosteje se pojavi vnetje mehurja./ FOTO: iStock

Večina žensk se vsaj enkrat v življenju sreča z neprijetnimi znaki in simptomi okužbe sečil. Najpogosteje se pojavi vnetje mehurja. Če se to ne razširi na ledvice, se običajno pozdravi brez posledic. Je pa nevarnejša okužba sečil pri nosečnicah, ker lahko ogroža plod. Zato je pri njih preventiva še toliko pomembnejša oziroma jim zaradi tega, da bi prisotnost bakterij prepoznali čim prej, tudi večkrat pregledujejo urin.

O tem, kaj bi še morali vedeti o okužbi sečil, smo se pogovarjali sprof. dr. Jelko Lindič, dr. med., vodjo bolnišničnega oddelka Kliničnega oddelka za nefrologijo Univerzitnega kliničnega centra Ljubljana.

Kaj bi morali vedeti o okužbah sečil?

Večina okužb nastane pri ženskah v rodni dobi. Kar tri četrtine žensk vsaj enkrat v življenju zboli zaradi nenadnega vnetja mehurja. Pri četrtini se vnetje ponavlja. Vzrok je v temu, da je v primerjavi z moškimi pri ženskah sečnica dosti krajša in v bližini črevesja. Zato so okoli sečnice pogosto prisotne bakterije. Najpogosteje se pojavi vnetje mehurja po spolnih odnosih, ki predstavljajo mikropoškodbo sečnice. Pri nekaterih ženskah obstaja večja genetska nagnjenost k temu, ker se bakterije lažje nalepijo na sluznico mehurja in povzročijo vnetje.

Študija je pokazala, da pitje zadostnih količin vode res pomaga preprečiti okužbo.

Pa okužba sečil vedno ogroža ledvice?

Kar v 90 odstotkih gre običajno za okužbo mehurja, ki se redko razširi iz mehurja do ledvic. Če se to zgodi, pa lahko vnetje ledvice poškoduje. Nastanejo trajne brazgotine. Če se vnetja ledvic ne zdravi pravočasno, se lahko bakterije razširijo v kri in povzročijo hudo sistemsko vnetje. To je še posebej nevarno v nosečnosti.

Če se vnetje razširi na ledvice, jih lahko poškoduje.
Če se vnetje razširi na ledvice, jih lahko poškoduje./ FOTO: iStock

Kaj lahko naredimo, da bi okužbo sečil preprečili?

Najpomembnejši ukrep je zadostno pitje tekočine, tako da zdrava ženska izloči vsaj dva in pol litra urina dnevno. Pomembno je tudi, da po spolnih odnosih čimprej izprazni mehur. Važno je, da ne zadržuje urina v mehurju, ko jo tišči na vodo, saj zadrževanje omogoča idealne pogoje za razmnoževanje bakterij v mehurju. Če ženska za kontracepcijo uporablja kemična spermicidna sredstva in diafragmo, jih odsvetujemo.

Namesto kopeli priporočamo tuširanje in predvsem umivanje splovila z blagim glicerinskim milom, brez da bi izpirali nožnico. Agresivno umivanje uniči zaščitno bakterijsko floro, ki ščiti pred okužbo. Svetujemo tudi bombažno perilo, ki ni tesno. Naj bo dobro izprano. Včasih težave zmanjša zamenjava pralnega praška.

Dodatni ukrepi so odvisni od vsake ženske posebej. Naj opazuje okoliščine, ki privedejo do okužbe in tako na primer poskrbi za toplejšo obutev, če zboli, ko jo zebe v noge, naj nosi čez križ toplo obleko, naj se izogiba določenim intimnim vložkom ali ozkim hlačam.

Obnese so lahko tudi preventivno uživanje napitkov brusnice, zeliščnih čajev, kot je Ursi čaj. Pomaga lahko uživanje D-manoze in probiotikov.

Če se okužbe večkrat ponavljajo, je učinkovito večmesečno zdravljenje z majhnimi odmerki antibiotika pred spanjem ali odmerek antibiotika po spolnem  odnosu, a ne več kot enkrat dnevno. Obstaja pa tudi cepljenje s cepivom, ki se užije skozi usta, a pri nas še ni registrirano.

Pri ženskah v menopavzi je pogosto vzrok okužbe sečil porušena bakterijska flora zaradi suhe nožnice. Tu pomaga lokalna nožnična estrogenska krema. Če je težava inkontinenca, zastajanje seča v mehurju, povešena maternica ali sečni kamni, pa so poleg teh ukrepov potrebni še drugi, s katerim poskušamo vzpostaviti čim bolj normalno odvajanje seča.

Preberite si še, zakaj si je treba po kopanju nujno preobleči kopalke.

Preventivno res pomaga uživanje napitkov iz brusnice.
Preventivno res pomaga uživanje napitkov iz brusnice./ FOTO: Thinkstock

Kako okužbo sečil čim prej prepoznati in kakšno je zdravljenje?

Simptomi in znaki okužbe mehurja so značilni in zelo neprijetni – pojavi se siljenje na vodo, ki je boleče, z odvajanjem urina po kapljicah, voda peče, boli nad sečnim  mehurjem. Če so tem znakom pridružene vročina, mrzlica in ledvene bolečine, je to znak sočasne okužbe ledvic. V vsakem primeru je potreben obisk pri osebnem zdravniku, ki vnetje potrdi na osnovi značilnih znakov in simptomov in s pomočjo analize urina, pri vnetju ledvic tudi z analizo krvi, ter predpiše antibiotik. Že ob povečanem pitju tekočine se težave z mehurjem zmanjšajo, antibiotik pa ozdravitev še pospeši. Pri vnetju ledvic pa brez antibiotika ni ozdravitve.

Preberite si tudi, katero bolezen sečil ima vsak deseti, a tega pogosto ne ve. Tudi o tem nam je več povedala nefrologinja prof. dr. Jelko Lindič, dr. med.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Odpoklican izdelek vrnete prodajalcu, on vam mora ...
ŠPORT
Dallas se je sredi Oaklanda poigraval s prvaki, ...
POP IN
Uri Geller sporoča Mayevi: Če ne drugače, bom ...
TV ODDAJE
Po poljubih na seniku očitki glede lenobe, Miha ...
VIZITA.SI
Pijače, ki povečajo tveganje za prezgodnjo smrt
OKUSNO.JE
Tako lahko poceni meso spremenite v vrhunsko jed!
ZADOVOLJNA.SI
'Pussy bow' bluza navdušila Kate Middleton in ...
MOSKISVET.COM
Ne boste verjeli, kako izgleda danes
BIBALEZE.SI
Izlet za dino navdušence
CEKIN.SI
Bi bili njegov osebni asistent? Obljublja plačo, ...
DOMINVRT.SI
Zvezdnik končno prodal vilo, ki je novega ...
CEKIN.SI
Je to najhujša služba na svetu?