23.06.2018
LJ
22° / 9°
Hipnoza S hipnozo proti kajenju, stresu, tremi ... pitje vode Spila sem pol litra vode vsako jutro in zgodilo se je tole ... Estetika Medart Z neinvazivno metodo do vitkega pasu Hujšanje Pogumno je pokazala tudi takšne fotografije

Do kdaj lahko odlašate z materinstvom?

Ženskam z leti upada možnost zanositve, zaradi česar se lahko za otroka odločijo prepozno. Zdaj pa je na trgu na voljo nov test plodnosti, ki ugotavlja raven hormona FSH in razkriva, koliko časa imajo še za spočetje otroka.

Nosečniški trebušček
Novi test plodnosti razkriva, do kdaj lahko še odlašate z materinstvom. (Foto: iStockphoto)

Dejstvo je, da ženskam z leti upada možnost zanositve, zato so zdravniki predlagali hitri test, ki bi pokazal raven hormona FSH (folikule-stimulativnega hormona), kar bi jim pomagalo pri načrtovanju družine. FSH je eden izmed hormonov, ki ga telo uporablja za uravnavanje ženskega ciklusa in ki v jajčnikih proizvaja zrela jajčeca. Nepravilno delujoči FSH lahko torej povzroči neplodnost. Vsaka ženska se rodi s točno določenim številom jajčec v jajčnikih. Vsak mesec v jajčnikih dozori določeno število jajčec, telo se pripravi na ovulacijo. Če je rezerva v jajčnikih nizka zaradi starosti, prezgodnje menopavze ali težav pri delovanju hipotalamusa, je ovulacija otežena, kar se odraža v ravni hormona FSH. Torej, če je raven FSH visoka, to kaže na zmanjšano plodnost, zato se morate posvetovati s svojim zdravnikom. Ženske lahko test uporabite kadar koli med ciklusom, izogibajte pa se času med in neposredno pred ovulacijo.

Neplodnost - 3
V Sloveniji zaradi težav pri zanositvi zdravniško pomoč poišče vsak šesti par. (Foto: iStockphoto)


Klinična študija je pokazala, da je test pri ženskah zanesljiv v več kot 99 odstotkih primerov. Kako zdravstveno stanje vpliva na test neplodnosti, je eno najpogostejših vprašanj. Strokovnjaki odgovarjajo, da zdravstveno stanje ne vpliva na test. Prav tako tudi alkohol in pogosta zdravila ne. Drugače pa je, če jemljete kakršna koli hormonska zdravila ali uporabljate kontracepcijske tabletke oziroma ste pred kratkim nehali jemati tabletke. V teh primerih se raje posvetujte z zdravnikom.

Test tudi za moške

Test plodnosti pa je na voljo tudi za moške, pri njih meri količino spermijev v semenski tekočini in je 97-odstotno zanesljiv. Pri močnejšem spolu test ugotavlja, ali je število semenčic nad (pozitiven test) ali pod (negativen test) standardno količino 20 milijonov spermijev na mililiter tekočine. Glavni razlog moških težav s plodnostjo je ravno neustrezna kakovost semenske tekočine, ki jo povzroča premalo spermijev. Z drugimi besedami, v tekočini ni toliko semenčic, kot bi jih lahko bilo, kar pomeni manjšo verjetnost oploditve jajčeca. Življenjski slog (kajenje, alkohol, vročina itd.) pa je glavni povzročitelj nizkega števila semenčic. Moški lahko uporabi test tri dni po zadnji ejakulaciji.

Neplodnost - 1
Če je ženska starejša od 35 let, se je na zdravnika treba obrniti po pol leta rednih spolnih odnosov. (Foto: iStockphoto)


Neplodnost je pogosta težava sodobnega sveta, zato ni nenavadno, da zaradi teh težav vsak šesti par v Sloveniji poišče zdravniško pomoč. Vse več pa jih na koncu tudi izve, da morda nikoli ne bodo okusili sreče, ki pride z rojstvom otroka. Nezmožnost zanositve povezujemo z velikimi psihičnimi težavami. Občutek krivde, izguba nadzora nad vsakodnevnim življenjem in prihodnostjo, izguba dobre samopodobe, razpad zveze in slabše spolno življenje so le najpogostejši negativni občutki neplodnih ljudi. O neplodnosti govorimo, ko paru po enem letu rednih spolnih odnosov (od dva- do trikrat tedensko) ni uspelo spočeti otroka – takrat se mora obrniti na zdravnika, da ta razkrije vzrok neplodnosti. Če je ženska starejša od 35 let, se je na zdravnika treba obrniti po pol leta rednih spolnih odnosov. Če je neplodnost na primer posledica policističnih jajčnikov ali vnetja rodil, jo je mogoče hitro odpraviti. Test pa vam lahko pride prav v vmesnem obdobju, ko morda sumite na težave s plodnostjo ali pa če bi ženske vnaprej rade vedele, do kdaj lahko odlašajo z materinstvom.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 5
 
Gorgeous 25.04.2013 09:03:19
A to pri nas prodajajo v lekarnah al kako?
Megusta0 15.11.2012 17:53:04
mam raj 3 mačke kot pa enga cvilečga otroka, ki bi mi paral živce!
CyChick8 16.11.2013 10:27:35
hvala enako :)
Leon Dobnik 15.11.2012 10:52:28
V teh zmašanih razmerah je najboljše ne spravljat revežev na svet.
Nina K 1 25.02.2014 12:29:34
ma v kaksnih casih neki prov ze obsedeni ste vsi s slovenskim tezavam, vse se da ce se hoce, vsak lahko prezivi ce hoce..en k se mu ni dal delat je izjavu da je kriza in pol so se drugi mislni da je kriza in zdj usi tk mislte in zato tud je kriza..sori sam podjetja so skos propadala, ljudi so skos odpuscal, k kdo rab pomoc, so bli skos eni pac prej na vrsti kod drugi, tk da to je obicajno..zdj bo zih kdo reku da mam povhno rit usega ampak ni tko..edin kar je je to da se ne obremenjujem, ne gledam dnevnikov, pomagam drugim ce kdo pomoc rab in zivim cist lepo..tk da sori..mene v teh casih ni strah rodit otroka. pa kamrkol bi sli v tujino, povsod mas revne in bogate, povsod ne gre vsem najbols, pa se otroci se skos rojevajo..nismo nobena izjema in ni krize!!!
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave