Ko bolezen čez noč spremeni življenje
ŽIVLJENJSKE ZGODBE

Ko bolezen čez noč spremeni življenje

01.03.2019, 9:59
0

Angležinja Louise King ima 28 let. Že ko jih je štela pet, se ji je pojavil atopijski dermatitis. Dolgo časa so ji mazila zelo pomagala. A ko je slišala, da lahko od njih koža postane odvisna, kar naj bi stanje poslabševalo, jih je lanskega decembra prenehala jemati. Od takrat pa je izbruh bolezni njeno življenje zelo spremenil.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Atopijski dermatitis pomeni pordelo, izsušeno kožo, ki se lušči in lahko tudi zelo srbi. Običajno je, da se ta bolezen pojavi v otroštvu in pogosto kasneje celo izzveni. Včasih pa kot pri Louise Kingstanje vztraja tudi v odrasli dobi.

Louise so mazila dolgo pomagala, toda decembra jih je nehala uporabljati, saj jo je začelo skrbeti, ker je potrebovala vedno večji odmerek.

To je pomenilo, da se je stanje njene kože zelo poslabšalo. Zaradi srbečice težko spi in je utrujena. Dobila je depresijo. Morala je dati odpoved v službi in se preseliti domov k staršema, ki sedaj skrbita zanjo. Stanje je močno načelo tudi njen odnos s fantom. Louise pravi, da je zelo potrpežljiv, a težko je, ker se ne moreta niti poljubiti.

Zaradi atopijskega dermatitisa se je že prej spopadala s sramežljivostjo in celo socialno anksioznostjo. Nosila je veliko ličil ter po svojih besedah morda kar malo preveč časa razmišljala samo o tem, kako bi bila lahko videti boljše.

Toda sedaj je stanje njene kože veliko hujše. Bolezen se je razširila na predele, kjer je prej ni bilo – nad njene ustnice in cel hrbet.

Splošni zdravnik in dermatolog sta jo prepričevala, naj se vrne k uporabi mazila, a ni želela. Dermatolog ji bo poskušal pomagati vsaj s svetlobno terapijo. 

Sicer pa Louise sedaj ne ve, kaj se bo zgodilo. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Atopijski dermatitis se najpogosteje pojavi med drugim in šestim mesecem starosti, najprej običajno na licih dojenčkov. Pri majhnih otrocih je pogostejši na rokah ali nogah. Ima ga kar 15 do 20 odstotkov predšolskih in šolskih otrok v razvitem delu sveta. Pri mladostnikih in odraslih se pojavi redkeje, a tudi, in sicer najpogosteje, na pregibih sklepov.

Pri tistih, ki se jim pojavi v otroški dobi, se z leti stanje pogosto izboljša. Pri kar 90 odstotkih bolezen nekje pri desetih letih izzveni.

Je pa kronična, z obdobji poslabšanja in izboljšanja. Ni nevarna bolezen in se tudi ne prenaša s stikom. Vzrok za pojav je preplet dednosti in vplivov okolja. Včasih se pri mladostnikih in odraslih lahko pojavi ob stresu ali duševni stiski. 

Pri atopijskem dermatitisu je pomembna nežna nega kože. Ker je ta suha, je blagodejna uporaba čim bolj oljnatih pripravkov za prhanje. Prav tako naj voda ne bo prevroča, saj to poveča srbečico. Pomagajo kreme, ki vsebujejo sestavino ureo. Ta zelo dobro veže vlago in tudi to zmanjšuje srbečico. 

Zdravila ni, bolnikom se predpišejo kortikosteroidna zdravila, ki delujejo protivnetno, protialergijsko in lajšajo srbečico.

Mogoče si je pomagati s pravo prehrano. Uživajte živila, ki vsebujejo mineral cink. To so stročnice, semena, oreščki, polnozrnata žita, mleko, jajca, meso.

Atopijski dermatitis je pogosto povezan z ostalimi alergijami, zato bodite pozorni, ali nimate morda alergije na kakšno hrano. Iz prehrane izločite za nekaj časa po eno živilo in spremljajte, ali se kaj spremeni. Lahko si tudi pišete, kaj vsak dan jeste, in morda lahko izbruhe bolezni povežete tudi z uživanjem kakšne hrane.

Živila, na katera so ljudje pogosto alergični, so mleko, jajca, oreščki, soja, pšenica ...

Pri izbiri oblačil se izogibajte sintetiki, koža naj ne bo niti v stiku z volno, saj lahko ta povzroči srbečico. Najboljši material je bombaž. Pozorni bodite tudi, ali vam morda ne povzroča težav pralni prašek. Naj bo perilo čim bolj izprano.

Veliko ljudi ima alergijo na prah in pršice. V stanovanju vzdržujte higieno, izogibajte se preprogam in tepihom. 

Tudi sončni žarki bolezen poslabšajo, zato se zaščitite.
 

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Erasmus te lahko pripelje tudi na Guardian
ŠPORT
Priznani komentator in analitik: Luka je novinec ...
POP IN
'Kdo je pojedel vsa jajca?'
TV ODDAJE
Tomaž Evi: Kakšne igrice se greš?
VIZITA.SI
Kaj poveča tveganje za drugega najhujšega raka?
OKUSNO.JE
10 minut za izvrsten namaz!
ZADOVOLJNA.SI
10 TOP idej za enodnevni izlet po Sloveniji
MOSKISVET.COM
Kdo zasluži več? Luka Dončić, Jan Oblak, Anže ...
BIBALEZE.SI
Najmanjši novorojenček na svetu bo zapustil ...
CEKIN.SI
V idiličnem naselju, streljaj iz Ljubljane, nove ...
DOMINVRT.SI
Barvanje pirhov s čebulnimi olupki
VIZITA.SI
Odlična izbira za ljudi, ki radi jedo zdravo