Preminuli oče za seboj pustil pomembno sporočilo
ŽIVLJENJSKE ZGODBE

Preminuli oče za seboj pustil pomembno sporočilo

27.02.2019, 16:17
0

Američan Geoffrey Turner je imel 66 let, ko je 13. februarja preminil zaradi raka na pljučih. Oče petih otrok se je z njim boril tri mesece. Ko je izvedel, da je rak v zelo napredovalem stadiju, pa se je odločil sam zase napisati osmrtnico. 17. februarja je bila objavljena v časopisu Albany Times Union.

Pred smrtjo je želel ljudem položiti na srce, naj prenehajo s kajenjem.
Pred smrtjo je želel ljudem položiti na srce, naj prenehajo s kajenjem./ FOTO: Shutterstock

V ZDA je običajno, da osmrtnica vključuje še nekaj besed o življenju preminulega. Geoffrey Turner se je odločil, da jo napiše kar sam zase; v njej pa je ljudem položil na srce, naj nehajo kaditi, preden bo prepozno.

Zapisal je:“Če si kadilec, takoj odnehaj. Tvoje življenje je odvisno od tega kot tudi življenja tistih, ki te imajo radi."Pripisal je še: "Zapomni si, da je življenje lepo. Zakaj bi ga izgubil zaradi dima?”

Več kot štiri desetletja je bil kadilec. Oziroma kot to sam opiše v svoji osmrtnici:

 “Bil sem idiot, ki je dan za dnem in večkrat na dan sprejemal isto neumno odločitev. Bil sem kadilec, čeprav sem vedel, da me bo verjetno to enkrat ubilo. A odločil sem se, da si te resnice ne bom priznal.”

Želel si je, da bi s svojim iskrenim besedilom vsaj koga prepričal, da pravočasno preneha s kajenjem.
Želel si je, da bi s svojim iskrenim besedilom vsaj koga prepričal, da pravočasno preneha s kajenjem./ FOTO: Shutterstock

Nekaj krat mu je sicer uspelo prenehati, a je zopet začel. V besedilu pa napiše, da šele sedaj razume, da s tem ni škodil le sebi, temveč tudi svoji družini. Ne le, da škoduje pasivno kajenje. Družina ga je zaradi te razvade prej izgubila.

“Star sem 66 let in lahko rečem, da sem dobro živel,” je zapisal. “Toda v prihodnosti je še veliko dogodkov in prelomnic, ki jih ne bom mogel deliti s svojo družino.”

Poleg petih otrok ima še štiri vnuke. Tudi ti so predčasno izgubili dedka.

 “Bolečina in trpljenje, ki sem ju povzročil svoji družini, ne odtehta tako imenovano zadovoljstvo, ki naj bi mi ga dajalo kajenje. V resnici ni naredilo drugega, kot da sem zapravil denar, uničil telo in predčasno izgubil družino.”

Prvi znak bolezni je bil bronhitis. Ko se stanje ni izboljšalo, so ga poslali v bolnišnico, kjer so odkrili, da ima raka. Ta je že napredoval. Pojavile so se metastaze.

Žena in otroci so bili presenečeni, ko jim je nekaj dni po tej slabi diagnozi pokazal besedilo, ki ga je želel imeti objavljenega, ko se bo poslovil. Dejali so mu, da je res brutalno iskren. Odgovoril naj bi, da si želi, da bi njegove besede morda kakšno prezgodnjo smrt preprečile.

Kajenje je dejavnik tveganja za veliko bolezni, ne le za raka pljuč. Turner je bitko z njim po treh mesecih izgubil.

Imel pa je še eno željo za svoj pogreb. Denar, ki bi ga ljudje zapravili za rože in podobno, je želel, da namenijo kateri od humanitarnih organizacij, ki pomagajo otrokom, ali združenju American Cancer Society. To pa vlaga v raziskave raka ter osvešča o preventivi pred to hudo boleznijo.

Razvada, ki poslabša zdravljenje raka
PREBERI ŠE
Razvada, ki poslabša zdravljenje raka

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Erasmus te lahko pripelje tudi na Guardian
ŠPORT
Novi posnetki: Ronaldo med slavjem Ajaxa žalil ...
POP IN
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
TV ODDAJE
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
VIZITA.SI
Ana Praznik razkriva prav posebno zgodbo
OKUSNO.JE
Vsi načini barvanja pirhov
ZADOVOLJNA.SI
Manja, 28: Imel je bazo žensk, ki so se prodajale ...
MOSKISVET.COM
Top ideja za aktiven izlet v osrednji Sloveniji
BIBALEZE.SI
Luksuzne počitnice za znano družino
CEKIN.SI
Kaj storiti, če v reži bankomata najdete denar?
DOMINVRT.SI
Strokovnjakinja vrtičkarjem začetnikom svetuje: ...
CEKIN.SI
Če znate to, se bodo delodajalci 'tepli' za vas