17.12.2017
LJ
/ -2°
Voda Začela sem redno piti jabolčni kis in zgodilo se je to ... Trebuh 7 živil, ki kurijo maščobo in spodbujajo presnovo Trebuh Trik, da zmanjšate željo po sladkem in slanem Meningitis Starši so delili zadnjo fotografijo sina, da bi druge opozorili pred nevarnostjo

12 znakov, da ste zaradi službe izgoreli

Morda ne marate več svoje službe ali pa ste zaradi nje že popolnoma izčrpani. Imate radi svojo službo, a je pritisk preprosto prevelik? Ne glede na to, kaj je vzrok, lahko dolgotrajna izpostavljenost stresu privede do izgorelosti. Tu pa so prvi znaki, ki jih morate prepoznati pravočasno.

Izgorelost
(Foto: iStock)

Strokovnjakinja za uravnavanje stresa Kathleen Hall je za Thriveglobal.com pojasnila, kateri so najpogostejši fizični in čustveni znaki, ki kažejo, da ste zaradi svoje službe vse bolj izgoreli.

Čustveni znaki izgorelosti

Ko smo pod prevelikim stresom, lahko to vpliva tako na naše delo v službi kot na naš partnerski odnos.

- Jeza;

- Agresija;

- Pomanjkanje motivacije;

- Občutki odtujenosti;

- Anksioznost;

- Depresija;

- Zmedenost, dvom, neodločnost;

Fizični znaki izgorelosti

Izgorelost zaradi službe se pokaže ne le na čustveni ravni, ampak sega veliko dlje, saj povzroči tudi fizične simptome. Sprva so lahko zelo subtilni, pozneje pa celo smrtno nevarni. Prav zato je izgorelost treba jemati resno.

- Težave s prebavo (sindrom razdražljivega črevesa, bolečine v želodcu, zgaga, zaprtje, diareja, napihnjenost);

- Ponavljajoči se glavoboli;

- Bolečina v hrbtu;

- Nespečnost ali kronična utrujenost;

- Nenavadno nihanje telesne teže.

Ko ste v službi pod kroničnim stresom, to vpliva ne le na vaši kariero, ampak močno tudi na vaše zdravje. ''Kronični stres povzroča tudi zdravstvene težave, kot so visok krvni pritisk, bolezni srca, debelost, kronične bolečine in povišan holesterol,'' pojasnjuje Kathleen Hall.

Ker so ljudje pogosto preveč obremenjeni s številnimi obveznostmi, je pomembno, da te simptome prepoznajo in spremenijo svoj življenjski stil. ''Pogovorite se s svojim nadrejenim o tem, saj se danes številna podjetja dobro zavedajo, kakšne fizične in čustvene posledice ima kronični stres na delovnem mestu in koliko ekonomske škode je povezane z izgorelostjo na delovnem mestu,'' pove strokovnjakinja. ''Poleg tega bo pomagalo, če si boste vzeli odmor, in to večkrat, kar lahko močno zmanjša možnosti za izgorelost. Če so vaši simptomi že kronični in resni, pa se pogovorite s svojim zdravnikom.''

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Novoletne zaobljube

Kakšna bo vaša letošnja novoletna zaobljuba?

Uporabne povezave