17.10.2018
LJ
18° / 11°
Sir Uživate mleko, sir, jogurt ali maslo? Piškoti Okusni piškoti, ki so dobri za vaše srce Holesterol Kako uspešno znižati holesterol? Ščitnica 8 znakov, da vam ščitnica deluje premalo

Bolečine v sklepih in mišicah ... Kako si pomagati?

Bolečine v mišicah in sklepih se pojavljajo pogosto, a če trajajo dlje časa, lahko močno ogrozijo kakovost življenja. Kronična bolečina namreč vpliva na naše razpoloženje, storilnost in na naše splošno počutje. Preverite, kaj je vzrok in kako si pomagati.

Sklepi
Če bolečino čutite postopoma v enem ali več sklepih, gre lahko tudi za obrabo hrustančnega tkiva, ki je značilen za osteoartrozo. (Foto: iStock)

Bolečine v mišicah in sklepih se lahko pojavijo v enem ali več sklepu ali mišicah, vzroki pa so lahko različni.

Revmatične težave

Za revmatične težave gre običajno, ko bolečino čutite v sklepu ali mišici, ki je bila lahko že kdaj poškodovana. Boleče mesto je lahko otečeno in boleče na otip. Bolečina se poslabša ob slabem vremenu ali ob gibanju.

Obraba hrustanca (osteoartroza)

Če bolečino čutite postopoma v enem ali več sklepih, gre lahko tudi za obrabo hrustančnega tkiva, ki je značilen za osteoartrozo. Običajno se bolečine pojavijo v sklepih prstov na rokah, v vratnem in ledvenem predelu, v kolkih ali kolenih. Bolečina je hujša med gibanjem, v mirovanju ali med spanjem pa sklep otrdi. Otrdelost običajno izgine v 30 minutah po začetku gibanja. Prizadet sklep je lahko otečen in deformiran.

Zapestje
Prizadet sklep je lahko otečen in deformiran. (Foto: iStock)

Trenutna bolečina v križu

Ko bolečino čutite v spodnjem ledvenem ali križnem delu hrbtenice, govorimo o trenutni bolečini v križu. Bolečina običajno nastopi nenadoma, spremljata pa jo pekoč občutek ali otrdelost. Bolečina je navadno lokalna, a oteži gibanje. Če bolečino čutite dlje kot 3 do 6 meecev, je bolečina kronična. Običajno je hujša podnevi in je odvisna od gibanja, čez noč se umiri. Podobni znaki so lahko prisotni tudi pri bolečinah v vratu, rami in kolenu.

Kako si pomagati?

Ob trenutni bolečini zaradi poškodbe upoštevajte tako imenovani model RICE:

- Počitek (rest);

- hlajenje (ice);

- povijanje (compression);

- dvig poškodvanega uda nad raven srca (elevation).

Tek
Če gre za kronične bolečine v sklepih, ostanite telesno aktivni, saj mirovanje poslabša težave. Sklepi postanejo vse bolj otrdeli, mišice oslabijo, pojavi se lahko tudi osteoporoza. (Foto: iStock)

Kronične bolečine v sklepih:

Čeprav je bolečina prisotna in bi mislili, da si naredite največjo uslugo s počitkom, v tem primeru velja ravno obratno. Ostanite telesno aktivni, saj mirovanje poslabša težave. Sklepi postanejo vse bolj otrdeli, mišice oslabijo, pojavi se lahko tudi osteoporoza. Prav zato je pomembno, da se še naprej gibate. Primerne so telesne aktivnosti, kjer sklepov ne obremenjujete preveč, kot so hoja, plavanje, ples, kolesarjenje ... Telesna aktivnost bo pomagala tudi zmanjšati telesno težo, sčimer se zmanjša pritisk na sklepe.

Pomagajo tudi raztezne vaje, vaje za krepitev mišic in vaje za ravnotežje. Z njimi boste izboljšali gibljivost sklepov in okrepili mišice, ki varujejo vaš sklep. Pomaga lahko še, če področje grejete s toplotnimi obliži, savno, mazili, ki mišice ogrevajo. Običajno ob teh bolečinah, bolniku odgovarja ogrevanje področja, saj toplota zmanjšuje bolečino.

Dolgotrajne kronične bolečine mišic v vratu, križu:

Poskrbite za pravilen položaj hrbtenice pri različnih opravilih, da bo hrbtenica minimalno obremenjena. Za spanje uporabljajte primeren vzglavnik. Prilagodite si računalniški ekran tako, da ne boste ves čas obremenjevali mišic v vratu. Pomagajo tudi vaje za krepitev in raztezanje mišic.

Koleno
Če v treh do sedmih dneh po pojavu bolečine stanje ni boljše, morate obiskati zdravnika. (Foto: iStock)

Kdaj k zdravniku?

Če v treh do sedmih dneh po pojavu bolečine stanje ni boljše, morate obiskati zdravnika. Prav tako tudi ob nepojasnjenih kroničnih bolečinah, saj vas lahko pošlje na nadaljnje preglede, da bi odkrili vzrok bolečin in vam predpisali ustrezno zdravljenje. V teh primerih pogosto pomaga tudi posvet s fizioterapevtom.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 1
 
karamba34 25.04.2018 15:58:09
s seksom tri krat na dan.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Tek

Ali tečete zunaj tudi v hladnih dneh?

Uporabne povezave