21.07.2018
LJ
27° / 16°
Mediteranska prehrana Že veste, kako vam lahko pomaga? Opekline Preverite, ali vas sončna krema dovolj ščiti Ura Jejte večerjo pred to uro in zmanjšajte tveganje za raka Joanne Peters Ima 42 let in je videti bolje kot kdaj koli

Prehrana, ki zmanjšuje vnetja v telesu. Kaj najbolj deluje?

Kronična vnetja igrajo pomembno vlogo pri pravzaprav vsaki bolezni. Zaradi kroničnih vnetij postanemo utrujeni, bolni in debeli. A zdravilo za naša vnetja je na našem krožniku. Hrana je tista, s katero lahko zmanjšamo vnetja v telesu.

Vnetja
Kronična vnetja so pravzaprav vzrok za vsako bolezen, prav zato je pomembno, da zmanjšamo vnetja v telesu. To lahko dosežemo s protivnetno prehrano. (Foto: iStock)

Pravzaprav je vsaka protivnetna 'dieta' osnovana na več dejavnikih: uživanje več hrane z antioksidanti, ki zmanjšuje posledice oksidativnega stresa in izogibanje predelani hrani ter sladkorju. Kljub temu obstaja več različnih protivnetnih načinov prehranjevanja. Kateri je najbolj primeren za vas, se odločite sami. Tu je kratek povzetek pozitivnih in negativnih strani različnih načinov prehranjevanja za zmanjševanje vnetij v telesu, ki jih je za spletno stran BodyMindGreen.com pripravil newyorški zdravnik dr. Vincent Pedre.

Mediteranska prehrana

Mediteranska prehrana je osnovana na uživanju rib, olivnega olja, oliv, sadja, zelenjave, polnozrnatih žitaric, semen, oreščkov in kakšnega kozarca rdečega vina vsake toliko časa. Več študij je pokazalo, da mediteranska prehrana zmanjšuje vnetja v telesu in varuje zdravje srca in ožilja. Poudarek je na sveži doma pridelani hrani, ki je bogata z antioksidanti in vlakninami, prav tako na mononenasičenih in polinenasičenih maščobag. Prav zato ta prehrana zmanjšuje vnetja v telesu.

Losos
Mediteranska prehrana je osnovana na uživanju rib, olivnega olja, oliv, sadja, zelenjave, polnozrnatih žitaric, semen, oreščkov in kakšnega kozarca rdečega vina na teden. (Foto: iStock)

A raziskovalci so v eni študiji zapisali, da je mediteranska prehrana še vedno dostopna le bogatim ljudem. Kljub temu pa ni bila ustvarjena za izgubo odvečnih kilogramov, saj imajo nekatera živila veliko ogljikovih hidratov ali pa so kako drugače problematična, če želite izgubiti odvečne kilograme. Je pa izjemno protivnetna. 

Paleo dieta

Paleo dieta posnema prehrano jamskega človeka, ki se je predvsem prehranjeval s tem, kar je ujel. Vključuje uživanje pustega mesa, malo ogljikovih hidratov, malo sladkorja in veliko protivnetne hrane (sadja in zelenjave). Izogiba se živilom, ki  povzročajo preobčutljivost, kar vodi do vnetij. Predvsem je to gluten in laktoza. A paleo dieta omogoča tudi veliko različnih interpretacij, poleg tega danes dejansko ne vemo natančno, kako so se naši predniki v resnici prehranjevali, saj je bilo to odvisno tudi od hrane, ki je bila dostopna in področja, kjer so živeli.

Zaradi paleo diete nekateri ljudje tudi prekomerni uživajo živalske proizvode in ne dovolj rastlinskih. To lahko privede do številnih problemov, saj ne zaužijejo dovolj vlaknin ali antioksidantov. Hkrati tudi preveč omega-6 maščobnih kislin, ki lahko povečujejo vnetja v telesu. Pogosto tudi jedo nizko kvalitetne živalske proizvode, kar lahko vodi do težav s hormoni.

Pozitivna stran paleo diete pa je, da lahko z njo hitro izgubimo odvečne kilograme in si povrnemo dobro počutje, če se je seveda lotimo pravilno. To pomeni, da večinoma uživamo rastlinska živila z nekaj živalskimi beljakovinami. V tem primeru je paleo dieta lahko odličen način za zmanjšanje vnetij v telesu.

Zelenjava
Vegetarijanska in veganska prehrana vsebujeta veliko protivnetnih živil, kot so sadje, zelenjava, stročnice, oreščki in semena. (Foto: iStock)

Veganska ali vegetarijanska prehrana

Vsebuje veliko vlaknin in rastlinskih živil, ki so bogata z antoksidanti, a se izogiba hrani živalskega izvora. Prav zato vegetarijanska ali veganska prehrana zagotovo zmanjšuje vnetja v  telesu. Ta način prehranjevanja veliko ljudi pohvali, še posebej, če uporabljajo kvalitetno, polnozrnato hrano z nizkim glikemičnim indeksom. Kljub temu pa jih ima kar nekaj problemov zaradi pomanjkanja določenih hranil in nezadostnega vnosa beljakovin ter zdravih maščob v telo. Če pričenjo jesti veliko ogljikovih hidratov, se lahko spopadejo tudi s pridobivanjem telesne teže.  

Tudi prekomerno uživanje rastlinskih živil z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov lahko povzroči težave. To velja za sojo, gluten in druga živila. Škodljivi so tudi veganski haburgerji, ki so narejeni iz gensko spremenjene koruze in soje.

Kljub temu vegetarijanska in veganska prehrana vsebujeta veliko protivnetnih živil, kot so sadje, zelenjava, stročnice, oreščki in semena. Bogata so tudi z vlakninami in živili, ki imajo nizek glikemični indeks. Če se odločite za vegansko ali vegetarijansko prehrano, vedno pazite, ko izbirate živila, da so čim bolj organskega izvora in od domačih lokalnih proizvajalcev. Tako bo hrana najbolj sveža in varna.

Hujšanje
Pozitivna stran paleo diete je, da vključuje nepredelano, protivnetno, pusto hrano, s katero lahko hitro izgubimo odvečne kilograme in si povrnemo dobro počutje. (Foto: iStock)

Ketogena dieta

Ketogena dieta vključuje uživanje velike količine kvalitetnih maščob, zmerno uživanje beljakovin in ogljikovih hidratov z nizkim glikemičnim indeksom. Če jeste na ta način, je vaš inzulin ves čas na nizki ravni, kar zmanjšuje vnetja v telesu.

Tako kot pri drugih oblikah prehranjevanja, je ključnega pomena kvaliteta izbranih živil. Poudarek bi moral biti na protivnetnih maščobah, vključno z uživanjem divjih sveže ujetih rib, avokada, mesa živali, ki so hranjene s senom, jajc, semen in oreščkov. Ta živila je dobro kombinirati z  živili, ki so bogata z antioksidanti in vsebujejo malo sladkorja, denimo zelena listnata zelenjava, brokoli, cvetača, špinača ...

Kljub temu ljudje, ki se lotijo ketogene diete, pogosto naredijo napako, ker uživajo preveč živil živalskega izvora z veliko maščobami. Zanemarjajo pa pomen antioksidantov in živil, ki so bogate z vlakninami (npr. sadje in zelenjava), kar lahko povzroči težave s prebavo in zdravjem. Vodi lahko do neravnovesja bakterij v črevesu in pridobivanja telesne teže.

Ketogene diete prav tako niso bile narejene posebej za izgubo odvečnih kilogramov in prekomerno uživanje živil živalskega vira lahko prepreči izgubo odvečnih kilogramov in celo poveča vnetja v telesu. Kljub temu številni lahko izgubijo odvečne kilograme, če se ketogene diete lotijo pravilno.

Sadje
Pravzaprav je vsaka protivnetna 'dieta' osnovana na več dejavnikih: uživanje več hrane z antioksidanti, ki zmanjšuje posledice oksidativnega stresa in izogibanje predelani hrani ter sladkorju. (Foto: iStock)

Postenje

Veliko je govora tudi o vsakodnevnem postenju, ki številnim ljudem pomaga izgubiti odvečne kilograme, znižati tveganje za razvoj bolezni in zmanjševati vnetja v telesu.

Obstaja več različnih oblik vsakodnevnega postenja, kjer se denimo ljudje postijo enkrat na teden ali pa 16 do 18 ur na dan. To pomeni, da se recimo odločijo, da po 17. uri ne jedo in znova jedo naslednji dan za zajtrk. Vse te oblike prinašajo pozitivne učinke na zdravje, zato je odvisno od vas, kateri način je za vas najbolj primeren. Če vas ideja, da ne bi jedli 24 ur straši, lahko pričnete s krajšimi periodami postenja.

Ne glede na to, katero obliko izberete, vam občasno postenje ne daje dovoljenja, da preko dneva jeste katerokoli hrano. Izogibajte se hrani, ki povzroča preobčutljivost (tisti, ki vsebuje laktozo, gluten), predelani hrani, sladkorju, umetnim sladilom in drugim nezdravim živilom. Občasno postenje pomaga zmanjševati vnetja v telesu.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 1
24pišancov 09.10.2017 11:42:02
Pivci vina imajo najdaljšo življensko dobo je pokazala 20 letna raziskava,ampak ne ne od kakšnega kozarca rdečega vina vsake toliko časa,kot ste zapisali vi
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Opeklina

Vam je letos že opeklo kožo?

Uporabne povezave