16.11.2018
LJ
11° / 6°
Sok Če hujšate, ne bi smeli piti sokov Paradižnik Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano? Trebuh To pomaga izgubiti maščobo na trebuhu Barack in Michelle Obama Michelle Obama razkrila podrobnost iz njunega zakona

Izguba ljubljene osebe - žalovanje je pomembno

Žalost, ki se pojavi ob izgubi ljubljene osebe, je nepopisna. Pojavi se lahko žalost, razočaranje, jeza, občutek krivde, zaskrbljenosti in še bi lahko naštevali. Gre za skupek različnih čustev, ki so za bližnje lahko izjemno težka. A pomembno je, da se zavedate, da je to normalno in da je žalost normalen del žalovanja za preminulo ljubljeno osebo.

Žalovanje
Pomembno je, da žalujete. Nikar ne poslušajte ljudi, ki vam rečejo, da ne žalujte in da se čim prej vrnite v normalno življenje. Kdaj bo najbolj primeren čas za to, da boste to storili, boste vedeli le vi in to boste takrat tudi začutili. (Foto: iStock)

Žalovanje za ljubljeno osebo je zapleteno, a ga je treba doživeti in preživeti v celoti. Čas celi rane in res je tako. Prav zato je ključnega pomena, da ne prehitevamo dogodkov in si damo prostor in čas za žalovanje. Pomembno je, da žalujete. Nikar ne poslušajte ljudi, ki vam rečejo, da ne žalujte in da se čim prej vrnite v normalno življenje. Kdaj bo najbolj primeren čas za to, da boste to storili, boste vedeli le vi in to boste takrat tudi začutili. Začutili boste, da se je žalost počasi izločila iz vašega sistema, da so spomini manj boleči in da ste pripravljeni na nov začetek.

V času žalovanja pa si skušajte ob sebi poiskati razumevajočo osebo, s katero se boste lahko pogovorili o svojih občutkih jeze, sramu, razočaranja, strahu, občutka, kako pogrešate osebo in kako je z vami tudi v sanjah. Če čutite bes ali krivdo, se zavedajte, da se ta čustva pojavljajo pri mnogih, zato ne zapravljajte pretirano veliko časa zanje. Sprejmite jih, poglejte jih in jih spustite. Veliko žensk denimo občuti krivdo zaradi lastne vloge v dogodkih, ki so pripeljali do smrti njihovih soprogov. Zaradi krivde se lahko pričakovana doba skrajša, vodi lahko do psihičnih motenj, psihosomateskih bolezni ali celo samomora. Reorganizacija, ki je po smrti zakonca potrebna, lahko prinese še dodaten stres, zato je tveganje za samomor večje. Prav zato je v teh trenutkih ključnega pomena pomoč bližnjih, ki so razumevajoči in vam pomagajo čez težke trenutke. Izražanje svojih čustev ob žalovanju je terapevtsko, zato se ne bojte spregovoriti o njih, pa če so še tako temačna. Podpora, pogovor, razumevanje so najboljša zdravila za te čustvene bolečine.

Žalovanje
Ko bo žalovanje mimo, pričnite razmišljati, kaj lahko počnete sedaj, ko boste popolnoma samostojna oseba. Začnite graditi živčjenje po svojih željah, počnite stvari, ki vas resnično zanimajo in ob katerih se resnično počutite dobro. (Foto: iStock)

Ko bo žalovanje mimo, pričnite razmišljati, kaj lahko počnete sedaj, ko boste popolnoma samostojna oseba. Začnite graditi živčjenje po svojih željah, počnite stvari, ki vas resnično zanimajo in ob katerih se resnično počutite dobro. Spomnite se, kaj ste včasih radi počeli, pa sedaj ne najdete več volje ali časa za to. Skušajte oživiti svoje stare strasti in odkriti nove. Uprite se skušnjavi, da bi še naprej živeli v preteklosti. Spoštujte preteklost, spominjajte se jo, a hkrati ustvarjajte novo prijetno prihodnost, kjer lahko znova zgradite novo sebe. Komu ste lahko v pomoč? Kje lahko prispevate? S katerimi svojimi znanji lahko ta svet naredite še lepši? Čemu se sedaj lahko posvetite, ko si gradite novo identiteto?

Zavedajte se tudi, da težave, ki se sprva zdijo nerešljive, slej ko prej postanejo rešljive. Zato ne sprejemajte odločitev v naglici, ampak pustite, da dozorijo, da čas pokaže, kaj je najboljša odločitev. Pazite, da ostanete aktivni in da se ne zapirate pred ljudmi in v hišo. Pojdite med ljudi, pojdite v naravo, poiščite si nove dejavnosti, kjer boste spoznali nove stvari, ki jih radi počnete ali kjer boste preizkusili nove stvari in morda šele odkrivali, ali jih radi počnete.

Žalovanje
Čeprav se sprva zdi neverjetno, se rane sčasoma zacelijo in boleči dogodki izgubijo ostrost, s katero so nekoč zarezali v srce. (Foto: iStock)

Ne zanemarite financ in jih imejte pod nadzorom. Pazite, da se ne znajdete v dolgovih, zato previdno spremjajte svoje vire prihodkov in izdatkov.

Čeprav se sprva zdi neverjetno, se rane sčasoma zacelijo in boleči dogodki izgubijo ostrost, s katero so nekoč zarezali v srce. Zagotovo boste znova zaživeli tudi vi in se izvlekli iz bolečine. Zagotovo še močnejši, kot ste bili pred tem.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave