17.12.2018
LJ
/ -2°
Piškoti Preprost način, da se med prazniki ne zredite Kivi Zakaj bi morali v tem času uživati ta sadež? Družinski konflikti Bi se najraje izognili družinskim srečanjem? Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Krepi možgane, kuri kalorije, sprosti um

Golf je šport, ki ni odličen le za sprostitev uma, a se ob njem nadihamo tudi svežega zraka v naravi, pregibamo svoje telo, okrepimo možgane in pokurimo kar nekaj kalorij. Še posebej priporočljiv je za starejše ljudi, ki želijo ohraniti dobro kondicijo, dobre mentalne sposobnosti in krepko ter zdravo telo.

Golf
Golf povečuje samozavest, koncentracijo in sposobnost pozitivnega razmišljanja in je še posebej priporočljiv tudi za starejše ljudi. Ima namreč številne pozitivne učinke na srčno-žilni sisitem in na možgane. (Foto: iStock)

Golf je igra, ki je odlična za tople poletne dni, saj lahko ob tej igri preživimo veliko časa v naravi, se dobro pregibamo in družimo s prijatelji ali družino. Prav zato ni nenavadno, da postaja vse bolj priljubljen tudi v Sloveniji. ''Golf je šport, ki se igra v naravi, na svežem zraku ter na lepo urejenem golf igrišču. Čeprav je golf namenjen tekmovanju, je močno poudarjena tudi komponenta druženja. Ljubitelji golfa uživajo v dobrih udarcih in si želijo, da naslednji dan še napredujejo,'' pove Uroš Gregorič, eden od ustanoviteljev Golf akademije na Smledniku.

Med golfom se naučimo strateškega razmišljanja, kako športno sprejeti poraz, ki je vedno tudi del življenja, ter kako ohraniti poštenost ter spoštovanje do soigralcev in narave, v kateri se igra izvaja. Golf povečuje samozavest, koncentracijo in sposobnost pozitivnega razmišljanja in je še posebej priporočljiv tudi za starejše ljudi. Ima namreč številne pozitivne učinke na srčno-žilni sistem in na možgane.

Golf
Želite preizkusiti golf, a ga še nikoli niste igrali? Pomagajo vam lahko v Golf akademiji na Smledniku na Diners CUBO golf igrišču, kjer vas bodo naučili osnov golfa ali pa vam pomagali nadgraditi vaše znanje. (Foto: iStock)

Igralec golfa v povprečju med igro prehodi 6 kilometrov, ko se premika med 18 luknjami na golf igrišču. Hoja po igrišču pomaga okrepiti mišice telesa, izboljša srčno-žilne funkcije, poveča vzdržljivost, kar je ključnega pomena za ljudi v starejši dobi. Med hojo krepimo mišice spodnjega dela telesa, pri zamahih s palico pa mišice rok, ramenskega obroča, zadnjice, nog in jedra našega telesa, ki je ključnega pomena za dobro držo in ravnotežje. Krepitev jedra telesa pomaga tudi pri preprečevanju bolečin spodnjega dela hrbta.

Če iščete aktivnost, ob kateri se boste zabavali in jo lahko izvajate v naravi, je golf kot nalašč za vas. Še posebej, če čas radi preživljate tudi v družbi prijateljev ali družine in če potrebujete tudi nekaj sprostitve. Kliše, ki ga pogosto slišimo na golfu in za katerega mnogi pravijo, da resnično drži, je, da golf pomaga, da se popolnoma sprostimo in pozabimo na vse težave vsakdana. Pomaga tudi povečati povezanost s prijatelji in izboljšuje odnose – tako prijateljske kot družinske. S partnerjem že dolgo razmišljata, da potrebujeta kakšno skupno aktivnost, ob kateri bi se oba zabavala? Morda je prav golf prava rešitev za vaju.

Golf krepi možgane

Po besedah legendarnega golfista Bobbyja Jonesa se golf v resnici igra na 13-centimetrskem igrišču, ki je med ušesoma, torej v glavi. Predvsem zato, ker je za golf ključnega pomena strateško razmišljanje in je potrebno veliko natančnega preračunavanja, kot kje je žogica, kakšna je višina trave, v katero smer piha veter, kakšen je naklon terena in še veliko več. Prav zato je odličen za ohranjanje dobrih mentalnih sposobnosti. Ljudje, ki se upokojijo, le redko še potrebujejo strateško razmišljanje, zato je golf odličen način, da uspejo ohraniti te možganske sposobnosti. Dokazano je tudi, da se med igro golfa sproščajo hormoni sreče, endorfini, ki pomagajo izboljševati naše razpoloženje in povečujejo dobro počutje. S pomočjo endorfinov lahko zmanjšamo tudi splošni stres, ki ga imamo v življenju. Ta šport pa nas uči še potrpljenja in uravnavanja čustev, ko je to potrebno.

Ste se navdušili nad golfom in ga želite preizkusiti?

Želite preizkusiti golf, a ga še nikoli niste igrali? Pomagajo vam lahko v Golf akademiji na Smledniku na Diners CUBO golf igrišču, kjer vas bodo naučili osnov golfa ali pa vam pomagali nadgraditi vaše znanje. ''Na začetku se igralci seznanijo z novim okoljem ter največ poudarka damo osvajanju osnovne tehnike udarca kratke in dolge igre. Poleg same igre spoznajo tudi pravila golfa, ki so pomembna za samostojno igro na golf igrišču,'' pojasni učitelj golfa Aleš Gregorič, ki je skupaj z Urošem Gregoričem ustanovitelj Golf akademije na Smledniku. Tam se lahko odločite za individualne ure ali za skupinsko vadbo, ki poteka le dobrih 15 minut vožnje iz Ljubljane v idiličnem okolju s pogledom na Alpe.

Golf
Če iščete aktivnost, ob kateri se boste zabavali in jo lahko izvajate v naravi, je golf kot nalašč za vas. Še posebej, če čas radi preživljate tudi v družbi prijateljev ali družine in če potrebujete tudi nekaj sprostitve. (Foto: iStock)

''Za začetnike je najbolje, da začnejo z golfom s tečajem Spoznaj golf, ki traja 8 ur, ter tako spoznajo osnove golfa in igro na igrišču. Po tem tečaju gremo naprej na drugi del tečaja, ki se imenuje Igraj golf in se učimo različnih udarcev, da lahko potem samostojno igrajo na golf igrišču. Seveda je samostojna vadba tudi zelo pomembna in dopolni organizirane treninge,'' pojasni Aleš Gregorič.

Sprva igralci še ne potrebujejo golf palic, saj si jih lahko izposodijo za čas vadbe. Potrebni pa so športni copati ali golf čevlji ter oblačila, primerna za igro golfa (hlače in polo majica) ter rokavica za boljši prijem. ''Ko igralci osvojijo osnovno znanje, pride na vrsto še nakup golf palic, ki na začetku obsega 7 do 10 različnih golf palic,'' še doda Aleš Gregorič.

Na Diners CUBO golf igrišču lahko igrate serijo 18 lukenj, kjer vsaka luknja nosi posebno zgodbo, povezano z zgodovinskimi dejstvi tega območja. Idilično okolje je odlično za preživljanje časa s prijatelji, družino ali za druženje s sodelavci. V bližnji restavraciji pa lahko uživate tudi v dobri hrani in pijači.

Sponzorirana vsebina

 

Kontaktni podatki:

Diners Cubo golf Ljubljana
Smlednik 200
1216 Smlednik

Telefon: +386 (0)41 903 555
E-mail: info@cubogolf.com
Spletna stran: http://golf-ljubljana.si/

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave