17.01.2019
LJ
/ 6°
Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Zožanje Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca Hrana
Zaščiti svojo DNK s pravilno prehrano
Granatno jabolko Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko

Ljubljančanki se je kar naenkrat zlomilo šest vretenc

Imela je 45 let, ko so ji po naključju odkrili osteopenijo. To je predhodnica osteoporoze, ko je gostota kosti že manjša. Dobila je zdravila, ki so preprečevala nadaljnje izgubljanje kostne mase, a jih je nekega dne nehala jemati. To napako je ponovila celo dvakrat. Drugič se je končalo tako, da se ji je brez kakršnega koli padca ali dviganja težkega bremena zlomilo šest vretenc.

Življenje z osteoporozo

Nalagam..

Nada Superina
Nada Superina (Foto: Miro Majcen)

Nada Superina jih danes šteje 69. Po napornem okrevanju se dobro zaveda, kako nujno je jemati zdravila, ki ti jih predpišejo zdravniki. Osteoporozo imenujejo tiha bolezen, saj nima nobenih simptomov in opozoril. Kosti postajajo vse bolj krhke in kar naenkrat se lahko zlomijo brez kakšnega koli močnejšega padca ali pritiska.

Ljubljančanka Nada je imela 45 let, ko jo je ginekologinja poslala na meritev kostne gostote. Še sama ne ve, zakaj. Vendar je imela prav. Odkrili so ji osteopenijo in ji predpisali zdravila. "Jemala sem jih približno tri leta, potem pa sem na to kar nekako pozabila." Spominja se, da takrat tudi ni bilo vsepovsod toliko informacij o osteoporozi. Morda zato vsega skupaj ni vzela dovolj resno.

Zlom vretenca
Pri osteoporozi so najpogostejši zlomi vretenc, kolka, roke nad zapestjem in pod ramenom. (Foto: iStock)

Nekaj let pozneje je imela ginekološki poseg in ista ginekologinja je izvedela, da je zdravila prenehala jemati. "Bila je kar jezna. Spet me je poslala na slikanje in mi dejala: ker niste jemali zdravil, boste zdaj verjetno imeli osteoporozo. Tako je tudi bilo."

Z osteoporozo živi že 20 let

Znova je dobila zdravila in pomoč poiskala tudi v društvu bolnikov z osteoporozo, kjer smo se z njo pogovarjali. "Tu sem našla družbo ljudi z istimi težavami, podporo, veliko informacij." Teh je bilo zdaj torej več. A mučili so jo stranski učinki zdravil. "Vnetje požiralnika, sinusov, glasilk. Zdravniki so menjali zdravila, a težave se niso nehale." Takrat je napako naredila drugič.

"Napaka je bila, da sem se prepričala – če zdravo živim, če se držim vseh priporočil za zdrav slog, zdravila mi tako in tako povzročajo težav … Prepričala sem se, da mi lahko uspe brez njih. Kar pa se je zgodilo, je, da me je začel boleti hrbet, cela hrbtenica. Zgodilo se je, da nisem padla, nobenih bremen nisem dvigala, nič … Pristala pa sem na travmatološkem oddelku, ker sem se zlomila. Imela sem šest zlomljenih vretenc."

Zdravniki so bili zaskrbljeni, bali so se, da bo končala na vozičku. Na srečo se je temu uspela izogniti. Je pa morala dve leti nositi steznik.

Danes ima njena zgodba vseeno srečen konec. Jemlje zdravilo, ki ga vsakega pol leta dobi z injekcijo, stranskih učinkov nima. "Na bolezen pomislim samo še, ko recimo vidim, da se bliža čas, ko bi lahko bila poledica," se nasmehne. "Takrat raje ne grem ven. Sicer pa živim normalno, zdravila mi pomagajo. Na zadnji meritvi, ki so mi jo opravili, se je pokazalo, da je na nekaterih kosteh že spet osteopenija, kar pomeni, da se stanje izboljšuje. Pazim, da se veliko gibam, da imam pravo prehrano. Veliko zelene listnate zelenjave, brokolija, mandljev, skute … Po toliko letih z osteoporozo mislim, da jo že kar obvladam," se je še pošalila.  

Izgubljanje kostne gostote
Tako kosti izgubljajo gostoto in postajajo vse bolj porozne. (Foto: iStock)

Kako vem, da imam osteoporozo?

"Žal se pogosto zgodi, da do diagnoze pripelje šele osteoporozni zlom," je povedal prof. dr. Tomaž Kocjan, dr. med., specialist endokrinolog, UKC Ljubljana. Najpogostejši so zlomi vretenc, kolka, roke nad zapestjem in pod ramenom. Okrevanje ni lahko. 

"Zato si seveda želimo osteoporozo odkriti prej in imamo dve možnosti. Lahko izmerimo kostno gostoto z aparatom, ki se imenuje Dexa. In s tem že lahko postavimo diagnozo osteoporoze. Po novem pa si lahko, če smo stari 40 ali več, tveganje za zlom izračunamo tudi na internetu. In sicer s kalkulatorjem, ki se imenuje Frax." To je računalniški model, ki so ga razvili na britanski univerzi Sheffield. "In Slovenija je ena redkih držav, kjer lahko tudi na podlagi tega izračuna tveganja za zlom začnemo zdravljenje."

Merjenje kostne gostote
Z aparatom Dexa si je mogoče preventivno izmeriti kostno gostoto. (Foto: Profimedia)

Zdravljenje osteoporoze takoj začnejo tudi ob osteoporoznem zlomu. V tem primeru po potrebi naredijo le še preiskave, na podlagi katerih izključijo morebitne druge vzroke za manjšo gostoto kosti. "Ker je bolezen zaradi staranja populacije pogosta, tudi Mednarodna fundacija za osteoporozo svetuje, da jo obravnavajo splošni zdravniki. Pri nas so glede tega dobro izobraženi. Če pa se kar koli zaplete, napotijo naprej k specialistom."

Ob zdravljenju je pomemben zdrav življenjski slog

"To pomeni dovolj telesne aktivnosti, ne smemo kaditi, ne smemo pretiravati z alkoholom. Zaužiti moramo dovolj beljakovin – vsaj en gram na kilogram telesne teže dnevno. Zaužiti moramo dober gram kalcija dnevno. Najbolje s hrano, če ne gre drugače z dodatki. Poskrbeti moramo tudi za vitamin D."

Kot svetuje NIJZ – Nacionalni inštitut za javno zdravje: "Naše telo samo tvori dovolj vitamina D, če nekajkrat na teden po približno 15 minut soncu izpostavljamo obraz, roke in dekolte ali druge dele kože. Pomembno je, da smo neposredno izpostavljeni sončni svetlobi in da ne uporabljamo krem za sončenje." Toda 15 minut je dovolj. V hrani pa je vitamin D v ribjem olju, sardinah, lososu, tuni, rumenjaku, mleku in mlečnih izdelkih.

Kalcij prav tako dobimo iz mleka in mlečnih izdelkov, je še v zeleni zelenjavi, suhem sadju, oreščkih. 

Mleko
Pomemben je zadosten vnos kalcija, beljakovin in vitamina D. (Foto: iStock)

Zdravila pa razvrščamo v dve skupini, pove zdravnik. "Eno je večja skupina zdravil, ki zavirajo razgradnjo kosti, ter zaenkrat eno samo zdravilo, ki pa kost gradi. Večinoma uporabljamo prvo skupino zdravil."

Obstaja preventiva

Ker danes živimo vse dlje, je pomembno, da si zgradimo čim močnejše kosti, dokler to lahko. Žal je to le do tridesetega leta. Nekje do štiridesetega se potem kostna masa ne spreminja. Pozneje pa jo začnemo vsi izgubljati. "V velikem odstotku je sicer naša kostna masa genetsko določena, vendar nekje od 20 do 40 odstotkov k njej lahko prispevamo sami." 

Žal ravno v najstništvu in svojih dvajsetih ne razmišljamo o osteoporozi, ki se nam lahko zgodi v prihodnosti. "Toda to je, kot bi imeli bančni račun, na katerega lahko do tridesetega vlagamo, pozneje pa le še jemljemo," opozarja prof. dr. Kocjan. Kosti bodo močnejše, če bomo poskrbeli za prej opisan življenjski slog – gibanje, zdrava hrana – dovolj beljakovin, kalcija in vitamina D. Izogibanje kajenju in alkoholu.

Najbolje je v zrela leta vstopiti s čim močnejšimi kostmi pa tudi mišicami. Tako lahko čim dlje ostanemo aktivni in neodvisni.

Tveganje ženske, da umre zaradi zapletov po zlomu kolka, enako tveganju za smrt zaradi raka dojk

Osteoporoza je resno stanje. Morali bi si prizadevati za čimprejšnjo diagnozo, ob diagnozi pa jemati zdravila ter poskrbeti za zdrav življenjski slog. Krhke kosti prizadenejo več žensk, še posebej po menopavzi. Lahko pa doletijo tudi moške. Vsaka tretja ženska in vsak peti moški po 50. letu utrpi zlom, ki je posledica neodkrite osteoporoze.

Telovadba
Za zdrave kosti se je treba tudi dovolj gibati. (Foto: iStock)

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 2
 
RamzesII 08.12.2018 10:59:10
Ne recite kar naenkrat, če pa več kot očitno to sploh ni res. Jasno je posledica česa je to, torej ni kar naenkrat.
 
RamzesII 08.12.2018 10:54:41
Ne recite nenadoma, če pa več kot očitno to sploh ni res.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave