17.03.2018
LJ
/ 2°
Možgani To ne bo zmanjšalo tveganja za kap! Ženski cikel Ženske, prilagodite vadbo menstrualnemu ciklu! Trebuh Kako si pomagati, če se pojavijo driska, zaprtje in vetrovi? Stephen Hawking Kako je Hawking lahko tako dolgo živel z ALS?

S to prijetno navado zmanjšate tveganje za bolezen srca

Da bi zmanjšali tveganje za bolezen srca, spremenite svoj življenjski slog v bolj zdrav, pravijo zdravniki. Zdaj pa je ameriško združenje za srce med navade, ki bi jih bilo koristno privzeti, začelo prištevati tudi redno meditiranje.

Srce
Kaj lahko brezplačno in enostavno storite, da bi zmanjšali svoje tveganje za bolezen srca tudi, če že imate težave s tlakom ali holesterolom? (Foto: iStock)

Ameriško združenje za srce takoj na začetku sicer opozori, da še ne obstaja dovolj dobra študija, ki bi brez dvoma potrdila delovanje meditacije na srce. Toda kar o njenih učinkih vemo do sedaj, kaže, da gre za navado, ki zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca.

Vemo, da meditacija zmanjšuje občutenje stresa in za srce je koristna že zaradi tega, razlaga dr. Glenn Levine iz združenja. Toda manjše študije kažejo, da meditacija najverjetneje dobrodejno vpliva tudi neposredno na srce.

Ko je naše telo v stresu, se sicer poviša krvni tlak, utripanje srca je hitrejše, večja je poraba kisika, poveča se število kemičnih snovi, ki v telesu povzročajo vnetja. Meditacija pa pomaga, ker telo spodbudi, da se umiri. Če se navadimo meditirati vsak dan, lahko telo celo neha tako močno občutiti stres.

Meditacija je stara navada. Vemo, da so jo poznali že 5000 let pred Kristusom. Čeprav jo nekateri povezujejo z določenimi filozofijami in religijami, se je v resnici danes razširila med zelo različne ljudi, ki se na tak način sproščajo in učijo osredotočanja. To je odličen način, kako pričeti nov dan.

Če ste kdaj poskusili eno obliko meditacije in vam ni bila všeč, pa morate tudi vedeti, da jih obstaja veliko, zato le raziskujte naprej. Meditacija je odličen način, da naredite nekaj zase, saj vam ne vzame veliko časa, je brezplačna in nekaj, kar lahko delate doma. Veliko informacij obstaja na internetu, če imate pameten telefon, pa si lahko pomagate tudi z brezplačnimi aplikacijami, ki vas pri meditaciji vodijo. Spet jih lahko, preden najdete pravo, preizkusite več.

Meditacijo zdravniki priporočajo tudi pri težavah z anksioznostjo, depresijo in nespečnostjo.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Vnetja

Ste že slišali za fibromialgijo?

Uporabne povezave