12.12.2018
LJ
/ -3°
Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Antioksidanti To je živilo z največ antioksidanti! In ne gre za borovnice Infrardeča savna Blaži kronične bolečine, izboljšuje pretok krvi, izloča toksine iz telesa ... Annie McManis Še sama ne more verjeti, kaj ji je uspelo

To je prehrana, ki zmanjša tveganje za kap

Ženske, ki uživajo mediteransko prehrano, imajo v primerjavi s tistimi, ki se tako ne prehranjujejo, kar za 22 odstotkov manjše tveganje, da jih v življenju prizadene možganska ali srčna kap. Uživajte torej več olivnega olja, zelenjave, rib, polnovrednih žit ...

Olivno olje
Olive in olivno olje so zdrav vir maščobe. (Foto: Thinkstock)
Kap
Mediteranska prehrana pri ženskah zmanjša tveganje za možgansko in srčno kap. (Foto: Thinkstock)

Že vrsta študij je pokazala, da je mediteranski način prehranjevanja res zdrav. Ne le, da zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja ter s tem za kap, raziskovalci so ugotovili, da takšna prehrana izboljša naše možnosti, da imamo zdravo težo, boljše spimo, manjše imamo tveganje, da bi se v življenju morali spopadati z depresijo …

Britanska študija univerze East Anglia pa je torej tudi pokazala, da imajo ženske, ki uživajo mediteransko prehrano, kar precej manjše tveganje, da bi jih v življenju zadela kap. Ta je posledica bolezni srca in žilja. In dejavniki tveganja, da nas ta doleti, so po besedah NIJZ, Nacionalnega inštituta za javno zdravje – zvišan krvni tlak, zvišan holesterol, zvišan krvni sladkor, čezmerna telesna teža, kajenje, telesna neaktivnost ter stres. Na kar prve štiri od sedmih dejavnikov lahko vplivamo s pravo prehrano.

Kako v nekaj korakih svojo prehrano preprosto lahko začnemo spreminjati v bolj mediteransko?

1. Za solate začnite uporabljati olivno olje.

2. Za malico si privoščite nekaj oreščkov ali kakšen sadež, pozimi tudi suho sadje.

3. V vsakem obroku naj bo nekaj zelenjave.

4. Enkrat na teden poskušajte uživati ribe, vsaj iz pločevinke.

5. Enostavne ogljikove hidrate zamenjajte s polnovrednimi – bel kruh zamenjajte s polnozrnatim, poskusite rjavi riž ter pa žita, kot so ajda, proso, oves ...

Velika težava, ki poveča tveganje za kap, je tudi prekomerno uživanje soli. Nekaj je potrebujemo. A to je 5 gramov ali ena čajna žlička na dan. Pogosto pa te količine ne prekoračimo, ker bi preveč vihteli s solnico, temveč ker pozabljamo, da je sol lahko tudi v vnaprej pripravljenih izdelkih, vloženi zelenjavi, sirih, kruhu in mesu, še opozarja NIJZ. Pa tudi ko uživamo hrano v restavraciji, težko vemo, koliko soli je uporabil kuhar.

Preberite si še, katera preprosta navada zmanjša tveganje, da bi doživeli hudo kap.

Ovsena kaša
Za zajtrk si pripravite ovseno kašo z medom. (Foto: Thinkstock)

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave