17.10.2018
LJ
20° / 11°
Vnetje To je najboljši način, da preprečite vnetje mehurja Smuti Kaj pa, če tako priljubljen smuti v resnici ni zdrav? Holesterol Kako uspešno znižati holesterol? Mojca Plestenjak 2 30-letna Mojca po operaciji ni mogla skrivati veselja

To je prehrana, ki zmanjša tveganje za kap

Ženske, ki uživajo mediteransko prehrano, imajo v primerjavi s tistimi, ki se tako ne prehranjujejo, kar za 22 odstotkov manjše tveganje, da jih v življenju prizadene možganska ali srčna kap. Uživajte torej več olivnega olja, zelenjave, rib, polnovrednih žit ...

Olivno olje
Olive in olivno olje so zdrav vir maščobe. (Foto: Thinkstock)
Kap
Mediteranska prehrana pri ženskah zmanjša tveganje za možgansko in srčno kap. (Foto: Thinkstock)

Že vrsta študij je pokazala, da je mediteranski način prehranjevanja res zdrav. Ne le, da zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja ter s tem za kap, raziskovalci so ugotovili, da takšna prehrana izboljša naše možnosti, da imamo zdravo težo, boljše spimo, manjše imamo tveganje, da bi se v življenju morali spopadati z depresijo …

Britanska študija univerze East Anglia pa je torej tudi pokazala, da imajo ženske, ki uživajo mediteransko prehrano, kar precej manjše tveganje, da bi jih v življenju zadela kap. Ta je posledica bolezni srca in žilja. In dejavniki tveganja, da nas ta doleti, so po besedah NIJZ, Nacionalnega inštituta za javno zdravje – zvišan krvni tlak, zvišan holesterol, zvišan krvni sladkor, čezmerna telesna teža, kajenje, telesna neaktivnost ter stres. Na kar prve štiri od sedmih dejavnikov lahko vplivamo s pravo prehrano.

Kako v nekaj korakih svojo prehrano preprosto lahko začnemo spreminjati v bolj mediteransko?

1. Za solate začnite uporabljati olivno olje.

2. Za malico si privoščite nekaj oreščkov ali kakšen sadež, pozimi tudi suho sadje.

3. V vsakem obroku naj bo nekaj zelenjave.

4. Enkrat na teden poskušajte uživati ribe, vsaj iz pločevinke.

5. Enostavne ogljikove hidrate zamenjajte s polnovrednimi – bel kruh zamenjajte s polnozrnatim, poskusite rjavi riž ter pa žita, kot so ajda, proso, oves ...

Velika težava, ki poveča tveganje za kap, je tudi prekomerno uživanje soli. Nekaj je potrebujemo. A to je 5 gramov ali ena čajna žlička na dan. Pogosto pa te količine ne prekoračimo, ker bi preveč vihteli s solnico, temveč ker pozabljamo, da je sol lahko tudi v vnaprej pripravljenih izdelkih, vloženi zelenjavi, sirih, kruhu in mesu, še opozarja NIJZ. Pa tudi ko uživamo hrano v restavraciji, težko vemo, koliko soli je uporabil kuhar.

Preberite si še, katera preprosta navada zmanjša tveganje, da bi doživeli hudo kap.

Ovsena kaša
Za zajtrk si pripravite ovseno kašo z medom. (Foto: Thinkstock)

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Tek

Ali tečete zunaj tudi v hladnih dneh?

Uporabne povezave