20.09.2018
LJ
27° / 15°
Starejši Kako ohraniti mlade možgane? Krompir in meso Res krompirja in mesa ne smemo jesti skupaj? Joga Se spopadate z išiasom? Vaje, ki pomagajo Ana Klašnja Ana Klašnja razkrila, kako skrbi za vitko in zdravo telo

To so znaki, da vstopate v menopavzo

Če ste stari več kot 40 let in ste opazili, da se vam krajša menstrualni cikel ter da se vam spreminjajo krvavitve, ste verjetno v klimakteriju. Obdobju pred zadnjo mesečno krvavitvijo, ki ji rečemo menopavza.

Menopavza
Če se menopavza pojavi pred 40. letom starosti je prezgodnja, med 40. in 45. letom pa velja za zgodnjo menopavzo. Starost žensk, ki stopijo v menopavzo je različna, v povprečju pa je od 47 do 52 let. (Foto: iStock)

Ko se končuje rodna doba, ženska vstopi v obdobje klimakterija. Gre za naravno obdobje, ki ga mora preživeti vsaka ženska, a s seboj prinaša nekaj neprijetnosti. Navali vročine, ki se pojavijo podnevi in ponoči, mrazenje in razbijanje srca ter spremembe razpoloženja, jokavost so lahko posledica upada estrogena v tem obdobju in s tem hormonskih sprememb.

Jajčniki
Zaradi postopnega zmanjševanja delovanja jajčnikov začne količina spolnih hormonov v krvi upadati. Spolna hormona, ki nastajata v jajčnikih sta estrogen in progesteron. Ko nivo teh hormonov upada, se ženski dogajajo številne spremembe. (Foto: iStock)

Zgodnji simptomi

Sicer se klimakterične težave pričnejo pojavljati postopoma in kot skupek simptomov in znakov. Prvi simptomi so:

- spremembe mesečnega perila, kjer so krvavitve lahko bolj pogoste ali bolj redke. Sprva so lahko obilnejše, nato pa šibkejše.

- pojavijo se nenadni oblivi vročine in potenja - predvsem potenje čela, vratu, zgornji del trupa. Temu sledi mrazenje;

- nočno razbijanje srca in tesnoba;

- motnje razpoloženja.

Vročinski oblivi lahko žensko ovirajo pri delu, pri stikih z drugimi ljudmi, lahko pa se pojavljajo tudi ponoči in žensko prebujajo. Če se potenje pojavlja samo ponoči, ste utrujeni, poleg tega se slabo počutite, nimate apetita in izgubljate telesno težo, potem morate obiskati zdravnika, saj je nočno potenje v tem primeru lahko posledica resnega obolenja.

Pozni simptomi

Začetnim težavam se pridružijo pozne, ki so bolj nevarne za zdravje. Zgradba sluznice ni več tako čvrsta, zaradi česar prihaja do težav z odvajanjem vode, uhajanjem urina in ponavljujočimi se vnetji mehurja.

Poznejši simptomi klimakterija:

- težave z mehurjem;

- pekoč občutek v nožnici;

- nezanimanje za spolni odnos;

- pridobivanje telesne maščobe okoli pasu;

- povišan krvni tlak;

- suha koža;

- suhe oči;

- suha nožnica;

- izpadanje las;

- bolečine v kosteh in sklepih.

Ženske imajo običajno menopavzo (zadnjo menstruacijo) med 47. in 52. letom. Po 40. letu pa se že lahko začne obdobje klimakterija. Redni obiski ginekologa so pomembni tudi v tem času.

Menopavza
Pojavijo se nenadni oblivi vročine in potenja - predvsem potenje čela, vratu, zgornji del trupa. Temu sledi mrazenje; (Foto: iStock)

Ginekologa morate obiskati če:

- krvavite iz nožnice v klimakteriju, a je od zadnje krvavitve preteklo že 6 mesecev;

- imate težave v klimakteriju, ki vam nadvse grenijo življenje;

- uporabljate hormonsko nadomestno terapijo, ki vam jo je predpisal ginekolog, potem ginekologa obiskujte enkrat na leto;

- ob vsaki nepojasnjeni krvavitvi ali izcedku iz nožnice;

- pri bolečini v spodnjem delu trebuha;

- pri zatrdlini v dojki ob mesečnem samopregledovanju;

- vsaj enkrat na tri leta (od 20. do 64. leta);

- vsako drugo leto po 50. letu pojdite na mamografijo.

Menopavza je torej zadnja mesečna krvavitev v življenju ženske in pomeni konec plodnega obdobja. Ugotavlja se za nazaj, ko ženska več kot eno leto ni imela mesečne krvavitve. Če se menopavza pojavi pred 40. letom, je prezgodnja, med 40. in 45. letom pa velja za zgodnjo menopavzo. Starost žensk, ki stopijo v menopavzo, je različna, v povprečju pa je od 47 do 52 let.

Menopavza
Estrogen ženske zaščiti tudi pred srčno-žilnimi obolenji, zato morajo ženske v menopavzi bolj paziti na zdravo prehrano in bolj zdrav slog življenja. (Foto: iStock)

Zakaj pride do menopavze?

Zaradi postopnega zmanjševanja delovanja jajčnikov začne količina spolnih hormonov v krvi upadati. Spolna hormona, ki nastajata v jajčnikih, sta estrogen in progesteron. Ko nivo teh hormonov upada, se ženski dogajajo številne spremembe. A vse to poteka postopoma. Po menopavzi se raven strogena v telesu zmanjša za 10 odstotkov. Estrogen pa ima pomemben vpliv na številne procese v ženskem telesu. Vpliva na izgradnjo sluznice maternice, nožnice, sečnega mehurja in sečnice. Estrogen ženske zaščiti tudi pred srčno-žilnimi obolenji, zato morajo ženske v menopavzi bolj paziti na zdravo prehrano. Vpliva tudi na gostoto kosti in delovanje možganov. Prav zato upad estrogena prinaša motnje razpoloženja, kot so razdražljivost, napadalnost, zmanjšana možnost koncentracije, pozabljivost, nenadne in hitre spremembe razpoloženja, napetost in zapiranje vase.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Gobe

Radi nabirate gobe?

Uporabne povezave