Zato je pomembno, da se starejše ženske gibajo
ZLATA LETA

Zato je pomembno, da se starejše ženske gibajo

18.03.2019, 11:43
1

Vadba in fizična aktivnost je najboljši način za preprečevanje bolezni srca in ožilja, ki še vedno veljajo za ubijalca številka ena. A večina ljudi v zahodnem svetu je fizično neaktivnih. Zadnja raziskava Univerze Kalifornija je pokazala, da že nekaj ur fizične aktivnosti pri starejših ženskah zmanjša tveganje za srčni infarkt za 42 odstotkov.

Ženske, ki so se gibale največ in preživele 5,6 ur na nogah ali v lahki fizični aktivnosti, so imele manjše tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja in so imele za 42 odstotkov manj možnosti, da bodo umrle zaradi srčnega infarkta kot najmanj aktivne ženske.
Ženske, ki so se gibale največ in preživele 5,6 ur na nogah ali v lahki fizični aktivnosti, so imele manjše tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja in so imele za 42 odstotkov manj možnosti, da bodo umrle zaradi srčnega infarkta kot najmanj aktivne ženske./ FOTO: Profimedia

Že blaga telesna aktivnost lahko pri starejših ženskah zmanjša tveganje za smrt zaradi srčnega infarkta za 42 odstotkov, je pokazala nova raziskava Univerze Kalifornija v Sand Diegu. Že to, da smo pokonci in se gibamo, zmanjšuje tveganje za bolezni srca za 22 odstotkov. Če temu starejše ženske dodajo blago telesno aktivnost, kot je kuhanje ali redni sprehodi, pa zmanjšajo tveganje za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni za skoraj polovico.  

Na naše tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja lahko vpliva naš DNA, a veliko večjo vlogo ima življenjski slog, ki pa je popolnoma v naših rokah. Bolj se gibamo, boljše je. Vsak dan bi si morali vzeti čas za gibanje, a to ne pomeni, da moramo vsak dan v telovadnico. Pozitivni učinki se pojavijo že takoj, ko vstanemo iz fotelja. Raziskava ameriške univerze je pokazala, da četrtina Američanov ni fizično aktivnih, če to ni del njihove službe, stopnja neaktivnosti pa je celo višja pri ženskah. Še huje je pri ljudeh starejših od 65 let, ki gredo v pokoj in njihovo delo ne zahteva več, da vstanejo iz postelje.

Ljudje nismo ustvarjeni za to, da mirujemo. Zato gibajte se, in to čim pogosteje.
Ljudje nismo ustvarjeni za to, da mirujemo. Zato gibajte se, in to čim pogosteje./ FOTO: Profimedia

Ljudje nismo ustvarjeni za to, da mirujemo. Sedeči življenjski slog povečuje tveganje za debelost, sladkorno bolezen tipa 2, več vrst raka, kap, visok krvni pritisk, visok holesterol, osteoporozo in seveda bolezni srca in ožilja in srčni infarkt. Poleg gibanja je najboljši način, da zmanjšamo tveganje za smrt, da opustimo kajenje in da uživamo hrano, ki spodbuja zdravje srca.

Za starejše ženske je telesna aktivnost lahko zahtevna naloga, še posebej, če dolgo časa ni bila del njihovega življenja. A nova študija kaže, da imajo lahko že preproste aktivnosti, kot so sprehod, kuhanje, urejanje vrta ali celo igranje na inštrument velike učinke na naše zdravje srca.

Kako je potekala raziskava?

Raziskovalci Univerze Kaliformija so spremljali skoraj 5900 žensk iz ZDA, starih od 50 do 79 let. S posebnimi napravami so nadzorovali njihovo telesno aktivnost 24 ur na dan. Spremljali so jih v povprečju 3,5 let. Ure telesne aktivnosti pri ženskah so bile različne. Od tega, da so nekatere preživele le eno uro in pol na nogah do tega, da so spet druge preživele več kot 10 ur na nogah. V povprečju so se najbolj aktivne ženske gibale 5,6 ur na dan, tiste, ki so živele bolj sedeče življenje pa 3,9 ali manj na dan. V treh letih in pol je 719 žensk razvilo neko obliko bolezni srca. Ženske, ki so se gibale največ in preživele 5,6 ur na nogah ali v lahki fizični aktivnosti, so imele manjše tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja in so imele za 42 odstotkov manj možnosti, da bodo umrle zaradi srčnega infarkta kot najmanj aktivne ženske.

Pet ur telesne aktivnosti se lahko zdi veliko, a kot opozarjajo strokovnjaki, lahko to dosežemo že z lahkimi opravili doma, kot je umivanje posode, kratkimi sprehodi in celo igranjem inštrumenta. Študija je bila objavljena v strokovni reviji JAMA Open Network.

Komentarji (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Maja Kajza
19.03.2019, 9:32:20
+4
ce stopite v Dom upokojencev vas preseneti, koliko zensk okoli 100 zivi tam...in nobena se ni ukvarjala z telovadbo, pohodnistvom, fitnesom...se plavat ne znajo.
NOVICE
Šrilanška vlada: Za napade odgovorna lokalna ...
ŠPORT
Nowitzki s celostransko zahvalo v časopisu ...
POP IN
Khloe želi polno skrbništvo nad hčerko
TV ODDAJE
Karim Merdjadi ob življenjski prelomnici uvaja ...
VIZITA.SI
Kako si pomagati ob vraščenem nohtu?
DOMINVRT.SI
Kako na domačem vrtu pridelati hren?
ZADOVOLJNA.SI
Natikači, ki smo jih nosile v 90. letih, se ...
MOSKISVET.COM
Če imate brado, imate na sebi več bakterij kot pes
BIBALEZE.SI
Vse, česar niste vedeli o carskem rezu
CEKIN.SI
Če znate to, se bodo delodajalci 'tepli' za vas
OKUSNO.JE
Rahla, sočna in hitro pripravljena sladica
DOMINVRT.SI
Vrnili so ji vero v boljše življenje